onsdag 17 oktober 2018

Vart tog demokratin på Orust vägen?



Redan innan det var klart att det skulle bildas en ny majoritet på den stora ön i väster utgick ett påbud från dom som anser sig för mer än oss vanliga medlemmar i partierna.

För att inte försvåra de pågående förhandlingarna om en ny majoritet hade vår nya diktator bestämt att ingen från dom partier som eventuellt skulle ingå i den nya majoriteten fick säga något i frågan om höjningen av arvodena. Gruppledaren för Liberalerna skulle bara få yrka avslag till höjningarna. Men ingen fick delta i debatten.

Naturligtvis teg inte matte. Förslaget som i praktiken innebar att ledamöterna höjde sina arvoden med drygt 20 %. Nu när valet var över och det i princip var klart vilka som skulle få höjningarna!!!

Ska man höja arvoden ska man göra det innan nomineringsarbetet inför ett val startar. Inte efter valet. Har man inte fått ändan ur vagnen i tid så bör dom gamla arvodena få gälla till nästa mandatperiod.

Och bristen på kunskap om jäv i fullmäktige var massivt. Vill man anföra jäv, ska man göra det innan ärendet kommer upp till diskussion. Och man kan definitivt inte göra som SD:s starke man gjorde först argumentera emot och lägga ett förslag för att sedan anmäla jäv och lämna lokalen. Tätt följd av ett antal andra ledamöter, som också borde vetat bättre och antingen gått ut tidigare eller suttit kvar. Men även presidiet var saktfärdigt och reagerade inte i tid. Men ibland hinner man inte riktigt med i alla märkliga politiska svängar som ibland härjar på den stora ön i väster.

Men det var inte detta matte ville tala om i kväll. Nej det är införandet av diktatur med censur och yttrandefrihet för alla medlemmar i den tilltänkta majoriteten. Endast dom två från varje parti som utgör kärnan och förhandlingsgruppen har rätt att ha en egen uppfattning . För att travestera George Orwells 1984. Alla är jämlika  men vissa är mer jämlika.

Man har till och med beslutat att det är bara dom som sitter i fullmäktige för de ingående partierna får utses som förhandlare för sitt parti. Tidigare har principen att varje parti utser sina förhandlare varit regel under många år.

Och vill man vara med i den nya majoriteten så måste partiets representanter i kommunstyrelsen och dess utskott sitta i fullmäktige.

Det finns inget i kommunallagen som säger att det måste vara så, men det tycker dom som nu tänker bestämma.

Tvärtom vad matte tycker. Hon tycker att det skulle vara en vitalisering av kommunstyrelsen om där fanns kompetens från till exempel det lokala näringslivet eller från andra grupper.

Matte gick 1973 med i ett parti där allas lika värde var en grundpelare och där individens rätt gick för kollektivet. Där  rätten att fritt få säga sin mening var viktig.

Matte känner ett stort vemod och frustration när hennes socialliberala parti, i alla fall på Orust, 
förvandlats till ett parti där möjligheten för någon enstaka  att få ett välavlönat uppdrag med mycket makt går före partiets ideologi.

Men det är väl bara att avvakta. För att så många stridstuppar i en majoritet ska hålla fred längre än max några månader tror inte dom

Två fyrbenta blondinerna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar