torsdag 31 oktober 2013
Hur vill jag ha det när jag blir ännu äldre?
Och hur ser äldreomsorgen ut på Orust?
Undrar om någon egentligen kan svara? För en tid sedan tog en medlem på ett gruppmöte i kommunhuset i Henån upp historien om en man som just flyttat inom kommunen och nu i den nya bostaden fick betydligt annorlunda hjälp än i den gamla.
Kanske berodde just det fallet på att han nu flyttat till en modernare bostad. Men det kan nog ingen svara på. För kommunen har inga riktlinjer för hur man beviljar hemtjänst enligt socialtjänstlagen.
- Det behövs inte eftersom det är reglerat i lagen och man kan inte hänvisa till riktlinjer var svaret matte fick när hon frågade.
Alldeles riktigt. Man kan aldrig i ett beslut mot en enskild bara hänvisa till riktlinjer eftersom varje ärende ska behandlas utifrån den enskildas särskilda behov.
Men vore det inte bra att veta hur tänker man i kommunhuset och vad hjälper man till med?
Borde det inte föras en politisk debatt om vad "skälig levnadsnivå" är? Och vad innebär det i praktiken att verksamheten ska "inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande."
Och vad innebär det på Orust att "äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra."
Och finns det tillräckligt med "goda bostäder" och får de "som behöver det stöd och hjälp i hemmet och annan lättåtkomlig service" det?
Och i det praktiska livet här på den gröna ön i väster vad betyder det att den äldre människan "så långt det är möjligt," ..kan…" välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges" ?
Dessa frågor skulle matte vilja ha svar på.
För hur ska hon och alla andra som är intresserade av att forma den framtida politiken på Orust annars kunna ha synpunkter och lägga en budget. Man måste ju först veta hur verksamheten ser ut idag. Får de äldre hjälp med allt de önskar sig eller snålas det så att knappt socialtjänstlagens bestämmelser är uppfyllda ?
Undrar förresten om jag får följa med matte på hemmet. Jag är ju helt avgörande för hennes välbefinnande. Men frågan är om ett sällskapsdjur ingår i skälig levnadsnivå här på öa.
Den som lever får se tänker
Den fyrbenta blondinen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Har varit God Man för en äldre herre på ön som gick bort för två månader sedan vilket har gett mig viss insyn i äldreomsorgen på ön. Jag har mer än en synpunkt på denna som det blir anledning att återkomma till längre fram. Äldreboenden där man får ta med husdjur är tyvärr no-no i de flesta kommuner i landet, å andra sidan får man i princip sällan plats på¨ett äldreboende idag om man inte är svårt dement eller i behov av palliativ vård. Gäller de flesta kommuner.
SvaraRadera