tisdag 3 februari 2015

Kan man verkligen söka planbesked på annans mark? Och kan stiftelsen bygga i strid mot sina stadgar - nu när man vet?



En superfin broschyr över hur Orustbostäder vill bygga tre flerfamiljshus i tre våningar och inredd vind. Och detta på ett område precis intill ån strax sydost om kommunhuset.

Ett område som i dag enligt detaljplan är till för allmänt ändamål. Matte är så korkad att hon tror att det fanns skäl till att området idag är parkeringsplats. Rasrisk och vattennivån vid storm för borde vara skäl nog att fundera två gånger innan man bygger där. Därtill kommer Länsstyrelsen krav för havsnära byggande.

Så varför begära planbesked och lägga ner en massa pengar på en dyr förstudie innan man vet om det går att bygga där. Och vill kommunen sälja marken till sin bostadsstiftelse? Det är klart att man ska gynna sin egen bostadsstiftelse. Men borde man inte fatta beslut om sånt innan eller?

Hur som helst så har Stiftelsen Orustbostäder använt en konsult till detta förarbete. Ett påkostad och stiligt material har tagits fram som underlag inför beslutet om planbesked. Och konsulter är ju någonting, som i alla fall den nuvarande majoriteten sagt att man inte ska utnyttja i onödan. Och i detta fall tycker nog matte att man använd stiftelsens pengar i onödan.

Och konsulter speciellt om dom är andra än dom som användes senast, kan ju se på organisationen med friska ögon och därför lättare upprepa gamla misstag.

Och detta tycker matte man lyckats över förväntan med. För det inte matte förstår är hur stiftelsen kan begära planbesked på kommunens mark.

Matte tycker det räckt med en liten skrivelse där stiftelsen ställt två frågor till kommunen. Kan ni tänka er att tillåta att det byggs bostäder på denna fastighet och i så fall kan vi få köpa marken och bygga dom?

Och så kan man ju fundera lite över vad stiftelsen egentligen kan göra idag. Man ska fixa nya stadgar eftersom dom gamla från 1962 spelat ut sin roll och inte går att använda idag. Man kan ju tycka att det är märkvärdigt att ingen sedan kommunsammanslagningen i början på 70-talet funderat över att stadgarna måste ändras. Men nu är det som det är och stiftelsen har fått permutation, det vill säga man ska arbeta om stadgarna, men vad är det som gäller fram till dess känns minst sagt tveksamt.

För ska man följa stadgarna från 1962 så ska bostadsstiftelsen bara bygga hyreslägenheter i Långelanda församling. Detta var ju innan Orust kommun bildades.  

Men nu ska nya stadgar fram. Vad ska bostadsstiftelsen bygga? Och vad ska stiftelsen i övrigt sköta?Matte skulle gärna se en utveckling med bostadsrätter, trygghetsboende, seniorbostäder. Ja byggande av bostäder för alla oavsett ålder och behov. Och naturligtvis ska man fortsätta att bygga hyreslägenheter som idag. Och matte skulle gärna se att stiftelsen gavs möjligheter att sköta kommunens övriga fastigheter. För är det något som kommunen visat under många år så är det att man är värdelös som fastighetsförvaltare.

Det matte hoppas på en öppen debatt om stiftelsens framtid. Där många åsikter kommer till tals. För bostadsbyggandet är en fråga som påverkar utvecklingen för hela Orust. Och alltså inte bara en intern fråga för styrelsen i bostadsstiftelsen.

Tänker
Den fyrbenta blondinen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar