fredag 24 augusti 2018

Lönelyft för politikerna.



Så lyder en rubrik i Lokaltidningen.

Och igår var det budgetdebatt i fullmäktige på den stora ön i väster.

 Arvodena var inte uppe till beslut, men kostnaden för dom fanns 
med i dom olika budgetförslagen så dom fanns trots allt med i debatten.

Två partier Liberalerna och SD ville inte höja.

 Majoriteten inkluderande  V som Folkviljan var för en höjning så att kommunalrådet ska tjäna som en riksdagsman dvs i runda slängar 65 tusen i månaden.

Frågan är om den stora ön i väster får bättre politiker med högre arvoden?  Matte tror inte det.

 Nej behåll nivån på arvodena och sänk antalet ledamöter i kommunfullmäktige med tio stycken, vilket den nya kommunallagen medger. Det skulle ge kvalitet i stället för kvantitet. Och plocka bort uppdraget som oppositionsråd.

Miljöpartiets grand old lady tillika ordförande för Lärandet förklarade att man måste höja arvoden för att få fler yngre att välja att engagera sig i politiken.  
Enligt henne är det  idag de bara pensionärer som har möjlighet att engagera sig. Det visste hon, eftersom  hon som ordförande för Lärandet inte kunde sköta uppdraget  på den tid hon fått betalt för och då blir det bara pensionärer i politiken.

Kan så vara, men matte tror att en minimering av förtroendevaldas närvaro i verksamheten skulle vara av godo.

 Det finns kompetenta tjänstemän som kan leda verksamheten

 Politikens uppdrag  är att styra och fördela dom resurser som finns mellan så olika intressen. Och en sådan styrning skulle må bra av att fler deltog i en bredare debatt och bör inte enbart skötas av några få ordföringar för utskott.

Och hade önskan varit att få in yngre människor i politiken, så hade man behövt besluta om höjda arvoden för ett år sedan, innan nomineringarna inför årets val börjat. 

För nu är det ju så att de politiker, som även i fortsättningen kommer att styra kommunen i majoritet eller opposition finns på listorna inför valet den 9 september. 

Så dom yngre som eventuellt  avstod från att kandidera på grund av låga arvoden  kan ju först om fyra år välja att engagera sig.

Dom högre arvodena gäller bara för dom få av förtroendevalda, som sitter på all makt och som har så kallade årsarvoden. Resten av ledamöterna i nämnder och styrelser liksom kommunfullmäktige  får fortfarande 500 per heldagssammanträde och hälften för ett halvdagsmöte. 

Det är alltså makten som vill ge sig själva en kraftig höjning.

I mattes värld ska ersättning för förtroendeuppdrag vara rimliga och rätt låga. Som förtroendevald ska man inte förlora på att göra en samhällsinsats, men heller inte bli rik på det.

Men att höja arvodena  när man misskött ekonomin så till den milda grad att den stora ön i väster ligger på tredje plats när det gäller hög skattesats med inte nöjdhet är i mattes ögon direkt olämpligt och spär på politikerföraktet.

Och detta förslag till höjning av arvodena är enligt matte inte utformat för att få in nya politiker eller för att effektivisera  styrningen av  kommunen, utan för att försörja och ordna tidsfördriv åt en liten klick politiker. En klick som allt mer avlägsnar sig inte bara från sina väljare utan även från sina få medlemmar.
Och matte tror inte på någon förändring  på den stora ön i väster efter detta val heller. Väljarna knyter som vanligt näven i fickan. Vissa ryter till på sociala medier eller skriver insändare. Men alla hoppas på att någon annan ska fixa situation. Och då kommer inget att hända.
Så troligen kommer den nuvarande majoriteten att fortsätta en mandatperiod till.  Man kommer att fortsätta att ge de ingående partierna varandra förmåner, som gör det värt att stanna kvar i maktens korridorer. Som till exempel på beslut som gynnar en speciell grupp inom majoriteten är ett  ränte- och amorteringsfritt lån och en förmånlig fastighetsaffärer bara för att  två av innevarande mandatperiod.

Och lägg därtill höga arvoden och ett minimum av insyn från besvärliga kommuninnevånare.

Så varför då överge ett vinnande koncept?

Tänker  två fyrbenta blondiner.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar