onsdag 29 augusti 2012

Om man ingenting får veta då fyller fantasin i kunskapsluckorna. Vi fungerar så


När vi bodde i Skåne hade matte alltid konflikter med jägarna sen dom skjutit hennes Madame Ky, ett hängbukssvin.

Så en dag när matte skulle gå ut till vägen och hämta in tidningen hade hon inte tagit på sig sina glasögon. I backen upp mot grannen såg hon klart hur två jägare närmade sig. Mellan sig bar dom någonting.  Jaha dom har skjutit ett rådjur tänkte matte. Jag ska minsann inte visa att jag är rädd för dom trots att dom vid ett flertal tillfällen har riktat ett hagelgevär mot mig,  tänkte matte och stod kvar vid brevlådan.

När jägarna kom lite närmare visade det sig att det var en av grannens hästar som rymt.

Varför berättar jag det nu. Jo för så är det på Orust just nu, eller föresten så har det nog alltid varit. Dom som har makten vet att ett informationsövertag ger ännu mer makt.

 Enda skillnaden från förr är att idag finns Facebook. Och det som tidigare bara spreds från man till man sprids idag till många. Och när ingen får information så blir man orolig och man drar slutsatser som inte alltid är riktiga. Och så sprids denna felaktiga informationen vidare.

Och i stället för att fundera på hur man kan avhjälpa denna brist på information som gör att invånarna drar felaktiga slutsatser kritiserar man fenomenet Facebook. Vid ett flertal tillfällen har mattes kompisar fått kritik för att man finns på Facebook. Där ska politiker inte finnas. Mattes kompisar undrar varför och hävdar att det är ett jättebra forum och få reda på vad ens väljare tycker och det ger en möjlighet till dialog med andra än dom som finns i kommunhuset.

Matte undrar vad det är för människosyn som gör att man tror att man som förtroendevald vet bättre än dom som valt en. Och matte undrar om det är rädsla eller vad det är som gör att man inte vågar vara öppen. Internet och kunskap har ju fått många diktaturer på fall så kanske finns det skäl för våra förtroendevalda att var lite oroliga för vad en öppenhet kan betyda för deras makt och arvoden.

Idag handlar mycket av diskussionen på Orust om Henåns skola. Någonstans gick det fel och det måste redas ut så att det inte händer igen.

Men redan när skolan skulle byggas fanns det protester och redan då fanns en Facebooksida. Men då tror inte matte att de som makten hade följde vad som hände på Facebook.

Men med tanke på den ilska och frustration som våra makthavare uppvisar så är det alldeles klart att dom följer debatten på Facebook. Men dom ger sig inte tillkänna och dom vill förbjuda alla förtroendevalda att finnas där.

Och det är ju lite festligt för förra helgen var matte och husse på en föreningsmässa på Tofta gård. Under den andra dagen skulle man in grupper diskutera hur man kunde få ungdomar mer engagerade i politik och i Orusts utveckling. Och döm om mattes förvåning när ordförande för utskottet för lärande redovisar sin grupps resultat. FÖRSLAG : Att kommunen ska finnas på Facebook! Och detta samtidigt som hon är den som i andra sammanhang är mest kritiskt till detta forum. Matte undrar om det är det som kallas flexibilitet eller om det helt enkel bara vanlig oärlighet att säga en sak i ett forum och en annan i ett annat.

Hur som helst idag fick mattes kompis som tidigare var ordförande i utskottet för lärande inför öppen ridå i kommunhuset en utskällning av den nuvarande ordförande, hon som på föreningsmässan föreslagit att kommunen skulle finnas på Facebook. Skälet till utskällningen skulle vara att mattes parti sprider lögner och piskar upp stämningen och oroar föräldrar till barn i Henåns skola genom att delta på Facebook och genom att lämna in en motion där parti kräver att Henåns skola stängs.

Matte har lite svårt att förstå detta påhopp. Dels så kan man ju inte kräva att kommuninvånarna ska uppföra sig balanserat och nyanserat i sin kritik av kommunen när man inte själv klarar att göra det mot en politisk motståndare. Dels så är så att det enda mattes parti krävt var att man inte ska öppna skolan förrän man kan garantera att man löst de problem som Arbetsmiljöverket krävt att man ska lösa.

Skälen till detta krav är flera. Dels är det inte rimligt att behöva flytta de barn och den personal som bevisligen har problem. Dessutom är det ju så att om man oroar sig för att det kanske fortfarande finns mögel och annat som inte bör finnas i luften så blir den psykiska belastningen så stor att man kan bli sjuk. Och det är väl ingen som önskar?

Kommunen har av arbetsmiljöverket fått kritik för att man mörkar och inte informerar och inte tar människor oro på allvar. Och vad gör majoriteten då? Man fortsätter att mörka och i stället för att lägga alla kort på bordet kritiserar man dom som försöker få fram fakta. Matte undrar om Tryckfrihetsförordningen och dess bestämmelser om offentlighet inte gäller på Orust.

 Matte undrar också vad det är man inte vill ska komma fram och tills alla fakta finns på bordet fortsätter hon och hennes kompisar fylla sina informationsluckor med sina tidigare kunskaper och erfarenheter. Och det blir inte alltid rätt. Så snälla lägg alla kort på bordet. Kommuninnevånarna klarar det. Sanningen är alltid bättre än ovissheten tycker

 

Den fyrbenta blondinen  

 

söndag 26 augusti 2012

Fördomar har vi alla..


Rasist det är vad jag är. Jag bara inte tål svartingar.

Det är i alla fall vad matte säger. Normalt är jag en mycket snäll och vänlig hund men två gånger har jag blivit riktigt arg. Och bägge gångerna har det varit svarta hundar som kommit in på mitt revir.

Det måste ligga i färgen. Svart. Och jag såg ett TV-program för en tid sedan och där fick jag stöd. Det är mycket svårare att hitta en familj som vill ta emot svarta hundar än som vill ta hand blondiner som jag.

Förresten är matte rasist själv om man nu kan kalla skåningar för ras. Och hon argumenterar precis som andra rasister. Hon säger till de få skåningar hon har på Facebook, och alltså gillar, att dom är bra skåningar men..

Och det är ju precis som antisemitister säger. Dig gillar jag men judar i allmänhet, dvs dom jag inte träffat, är opålitliga.

Apropå antisemitism. Förra helgen var det en kippavandring i Malmö. En demonstration för att visa att man inte accepterar att judar inte kan visa sig med vare sig med kippa på huvudet eller med en davidsstjärna i en kedja runt halsen i Malmö utan att riskera att åka på stryk.

Denna manifestation fick väldigt lite utrymme i media trots att hotbrotten i Malmö mot judar är ett jätte problem.

Hatbrotten är ett problem i Sverige som diskuteras väldigt lite. I Forserum i Småland tvingas somalier att flytta eftersom de inte känner sig trygga efter att ha utsatts för våld.

Kommunledningen försöker tona ner historien genom att inte kalla det för rasism. I Malmö gör kommunalrådet Ilmar Reepalu likadant fast han går steget längre. Han gör rent antisemitiska uttalanden och skuldbelägger på klassiskt sätt offren i stället för förövaren.

Men hatbrott mot bögar är tydligen ok att debattera. Pridefestivalen i Stockholm var naturligtvis mycket större än kippavandringen i Malmö. Men matte tycker att HBTQ-debatten tar lite väl mycket utrymme i svensk media idag.

Det är självklart att ingen ska diskrimineras på grund av vare sig religiös tillhörighet eller sexuell läggning.

Men i förra numret av Nu som är Folkpartiets veckotidning upptogs hälften av tidningen av reportage från pridefestivalen.

Vecka efter fanns en halv sida om kippavandringen.

Heder åt statsrådet Birgitta Ohlsson som deltog i bägge manifestationerna.

Min matte har verkligen fördomar. Så hon är inte ett dugg förvånad över att det är just Malmö som har problem med hatbrott mot judar.

Under sina nästan 20 år i Skåne kände matte sig aldrig som en fullvärdig medlem av den skånska myllan. Hon betraktades alltid som en 08 eller en trut. Ni vet en som skränar och skräpar ner dvs någon som kommer från Stockholm. Och detta trots att hon bott längre tid utanför Stockholmsområdet än där.

Har man så svårt att acceptera en tant som talar södersnack så är det väl klart att man inte kan acceptera vare sig judar eller muslimer eller?

Den vita blondinen

 

torsdag 16 augusti 2012

Don´t worry.......


Just nu är If, mattes försäkringsbolag, och hon i obalans. Det är liksom inget flyt i i relationen typ som det brukar heta nu för tiden.

På TV kan jag se reklamfilmen Don´t worry about a thing, som ska beskriva hur bolaget alltid ställer upp. Och igår ringde en försäljare från If  och frågade min husse om han inte borde flytta över sin bilförsäkring till If eftersom matte har det bolaget.

Ingen vidare timing.

Matte trodde att hennes stora hemförsäkring och otursförsäkring skulle göra att hon inte hamnade i den situation hon nu hamnat i.

Hon får ingen hjälp nu när vi inte vet vad som är fel på vårt avlopp. Det enda vi vet är att avloppsvattnet försvinner någonstans. Dock inte till den avloppsbrunn dit det ska. Och matte har redan betalt 9000 för en filmning av rören och sitter nu och väntar på att bilen med fotoutrustning ska återkomma och göra en bild över hur avloppet är draget. Och för att ytterligare strö salt i såret hävdar Cleanpipe som utför jobbet att andra bolag brukar ta kostnaden för kartläggningen av problemet.

If vill inte hjälpa matte eftersom felet antingen är under huset och där finns det delvis gamla rördragningar eller så är det utanför och där drog vi om förra året. Och då är det en reklamation till byggaren som gjorde jobbet. Han å sin sida säger. Det kan inte vara stopp för det är 4 tums rör. Det kan inte bli stopp i ett 4tums rör efter så kort tid. Möjligt att det inte kan det men det är likt förbannat stopp någonstans eftersom vattnet inte kommer ut i fyrkammarbrunnen. Då säger byggaren att vi inte skulle tagit hit spolbilen för den kan ha delat på rören vid någon skarv. Men något svar på vad jag skulle gjort istället får matte inte.

Och gör vi ingenting mer nu utan väntar och ser vad som händer så tar If inte kostnaderna för den lilla del av rören i källaren som är mer än 30 år men dom tar kostnaden för att fixa den nylagda golvet med värmeslingor etc som med all sannolikhet kommer att blir förstört om vatten tränger in, sa skaderegleraren. Men matte var, enligt honom, tvungen att göra vad hon kan för att förhindra detta och det tycker matte att hon gjort nu. För hur många hade brytt sig om att kolla att avloppsbrunnen när det inte längre är stopp.

Så står vi här utan hjälp från något håll och inte vet vad vi ska göra. Jag känner mig som han som klänger i masten men inte faen kommer If och vare sig spelar eller hjälper mig. Men dom kanske inte spelar för fyrbenta blondiner.

Och i detta läge ringer If och frågar om husse inte ska föra över sin bilförsäkring till dom.

Snacka om att vara ett försäkringsbolag med dålig timing.

Vi hörs

Den fyrbenta blondinen


Stäng Henåns skola


.

Försiktighetsprincipen måste gälla för våra barn.

Arbetsmiljöverket förelägger Orust kommun vid ett vite på en miljon att vidta en mängd åtgärder för att fixa arbetsmiljön i kommunens nya fina skola, som skulle bli en pärla. Ett bevis på att Orust satsar på barnen, vår framtid.

Och så går det så snett. Redan efter en kort har skolan mögel. Kommunen tar inte personalens och föräldrars oro på allvar trots att lärare och elever blivit sjuka. Och arbetsmiljöverket skriver i sitt beslut att "Personal och elever som upplever besvär relaterade till skolans inomhusmiljö idag ska erbjudas tjänstgöring/ undervisning i andra lokaler."

Eftersom det saknas gränsvärden för mögel så tolkar vi det så att arbetsmiljöverket inte hade någon paragraf att hänga upp en stängning på även om man önskat göra det.

Men kommunen har den möjligheten. I miljöbalken finns en försiktighetsprincip (2 Kap 3 §): där kan man läsa att försiktighetsmått skall vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Så därför kräver Folkpartiet att man tillämpar denna princip i Henåns skola. Och inte lägger ansvaret för barnens hälsa på varje enskild förälder. Astma och allergier blir ju allt vanligare bland barn och har man en gång utvecklat en överkänslighet är den näst intill omöjlig att bli av med.

Det är inte rimligt att tvinga varje enskild förälder att ta ställning till om man ska våga chansa och utsätta sitt barn för en skolmiljö där bevisligen lärare och elever blivit sjuka. Men alternativet att begära att barnet ska gå i en annan för barnet okänd klass i en annan skola är inte heller rimligt. För byte av skola och kamrater innebär alltid en påfrestning någonting som man kanske inte vill utsätta sitt barn för om det inte är absolut nödvändigt. Att lägga detta beslut på barnen och föräldrarna, som i de flesta fall saknar medicinsk kompetens, är inte rimligt.

Därför kräver vi i Folkpartiet att Henånsskola inte öppnas förrän skolmiljön är säker för barn och lärare. Det finns andra skollokaler att tillgå och som kan användas tills saneringsarbetet slutförts på Henåns skola.

Vi kräver dessutom att kommunens verksamhet blir transparent och öppen. Det är viktigt att föräldrar och personal ges möjlighet att sätta sig in i frågan.

Det är också en förutsättning för att vi, som kommunens tredje största parti, ska kunna utöva vår demokratiska rätt att vara med och påverka.
Suck säger jag bara. Detta har matte ägnat hela förmiddagen åt så jag känner mig verkligen åsidosatt. Hon som lovade att vi skulle gå ut och plocka svamp. Det där med politik förstår jag mig inte på. När man kan vara i skogen och småjaga en och annan älg. Men bara på kul för dom är gruvligt stora och jag bara en lite rädd och ängslig
Vit fybent blondin




tisdag 14 augusti 2012

Vem är det som vill mörka?




Arbetsmiljöverket förelägger Orust kommun vid ett vite på en miljon att vidta en mängd åtgärder för att fixa arbetsmiljön i kommunens nya fina skola, som skulle bli en pärla att visa upp för andra kommuner.

Kommunens ledning tycker inte skolan behöver stängas trots att lärare och elever blivit sjuka. Och det är konstaterat att det finns mögel i skolan. Och arbetsmiljöverket skriver att "Personal och elever som upplever besvär relaterade till skolans inomhusmiljö idag ska erbjudas tjänstgöring/ undervisning i andra lokaler."

Men varför lägger man ansvaret för barnens hälsa på varje enskild förälder. Min matte tänker så här. Om hon, som hade en svår barnastma som liten, idag skulle ha ett barn som skulle börja höstterminen i skolan i Henån hur skulle hon då resonera?

Barnet har kanske aldrig uppvisat några allergiska symtom men anlagen finns ju i generna. Skulle  matte då våga chansa och utsätta barnet för en skolmiljö där bevisligen lärare och elever blivit sjuka? Eller skulle hon begära att barnet omplaceras i någon annan skola. Och vad vill barnet? Naturligtvis gå kvar i sin klass och med sina kompisar. Och att ensam flyttas till en helt okänd klass i en annan skola, känns inte humant.

 Att lägga detta beslut på barnen och föräldrarna, som i de flesta fall saknar medicinsk kompetens, är inte rimligt.

Hade det inte varit rimligare att säga att skolan får inte öppnas förrän skolmiljön är säker för barn och lärare? Dessutom är ju inte en byggarbetsplats en lämplig miljö att bedriva undervisning i. Och vem vet att man inom rimlig tid kommer tillrätta med problemen?

Matte tycker det är så konstig att det hela tiden blir så fel i kommunikationen mellan de förtroendevalda och dom som valt dom. Det verkar som om kommunledningen är rädd för sina medborgare. Och matte undrar varför? Vad är det man inte vågar visa?

Arbetsmiljöverket skriver vidare i sitt beslut:

"Inte förrän problemen med vissa personers synbara reaktioner på inomhusmiljön orsakade sjukskrivningar upplevdes situationen som allvarlig. Man upplevde inte att kommunen då tog det på tillräckligt allvar. Skyddsombudet uppger också att hon inte fått fortlöpande inblick i arbetet med vare sig skadeutredningen eller åtgärdsförslagen för skolan. När rapporten från AK-konsult kom veckan före midsommar dröjde det ända till mitten/slutet på juli innan kommunen släppte rapporten och skyddsombud, föräldrar, elever och allmänhet i övrigt kunde ta del av den".

Och när den så äntligen släpptes så var den som var intresserad tvungen att gå upp till kommunkontoret och hämta ut den. De som gjorde så kände det som om man ville kolla vilka som använde sig av offentlighetsprincipens rätt att få ta del av allmänna handlingar. En minst sagt tveksam åtgärd.

Arbetsmiljöverket skriver vidare:

"Kommunens tidigare mörkläggning av hanteringen av problemen på skolan, avsaknaden av relevant kommunikation med skyddsombuden och relevant kunskapsinformation och möten med framförallt oroliga föräldrar har idag skapat en kaotisk situation kring skolstarten för Henåns skola. Personalens, elevernas, föräldrars och anhörigas oro och misstro är helt befogad"

Och det finns ingen som tar ansvar. I kommunen säger man sig ha så bra samarbete och att man tar ett gemensamt  ansvar viket lett till att ingen tar ansvar för någonting. Allt är någon annans ansvar.

Men eftersom kommunledningen inte kallat in kommunstyrelsens arbetsutskott för att diskutera arbetsmiljön på Henåns skola så få man väl tolka det så att det trots allt är kommunstyrelsens ordförande som är ansvarig för arbetsmiljön på Henåns skola.

Det känner sig inte matte bekväm med. Kommunstyrelsens ordförande är den man som under många år varit politiskt ansvarig för kommunens fastigheter. Det kan ju inte ligga i hans intresse att få en öppen debatt om varför bygget blev ett läckande misslyckande med otjänlig arbetsmiljö på grund av mögel som följd.

Och när kommunfullmäktige om någon vecka väljer en ny ordförande blir det en man som också inget högre önskar än att historien om en läckande skola tystas ner och att allt blir som det varit under de årtionden han haft alldeles för mycket makt och arvoden i denna kommun.

Så nog finns det många som vill mörka. Matte tror att det råder en stor enighet om att saker och ting inte ska utanför kommunhuset. Det finns nog många som ångrar vissa beslut och många som ångrar att dom inte satt sig in i frågan innan dom var med och beslutade.

Så matte undrar. Hur vågade den nya majoriteten säga att man var för öppenhet och dialog när dom borde veta att det är något dom inte klarar.

vi hörs

Den fyrbenta blondinen