torsdag 22 november 2012

"Om klarhet är vetenskapens livsluft så är oklarhetens politiken."


Med  detta citat  surrandes i skallen konstaterar matte att det  kanske det inte är så konstigt att bara en procent av Sveriges invånare är medlemmar i något politiskt parti.

För hur ska man våga gå med i ett parti när man sedan måste stå till svars inte bara för vad det står i partiprogrammet utan också förklara för ens omgivning vad den allt annat än stringente företrädaren för partiet egentligen menade.

Ett sådant kommunalråd och minst en utskottsordförande finns det här på ön.

Men för att jag ska förstå vad matte menar utgår hon  ifrån ett annat citat från en politisk debatt i riksdagen 1990, där våra främsta och mest lysande politiska begåvningar borde finnas. Detta citat handlar  om föräldraförsäkringen. Matte tycker det är ointressant vem hon citerar men det är en ledande politiker för ett av våra två största partier.

"-  det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta efter."

Med ett sådant uttalande krävs det mycket lojalitet bland medlemmarna att förklara var partiet egentligen står i frågan. Men å andra sidan kanske det är sådana uttalanden som gör att folk röster på ett parti , som dom egentligen inte skulle rösta på om dom inte tolkat in sin egen åsikt i ett visst uttalande.  

En åsikt som partiet egentligen inte har  och som inte ens den som uttalat sig företräder.  Och frågan är om inte citatet ovan är så oklart av samma skäl som många inlägg i kommunfullmäktige på den gröna ön i väster är det. Där sitter politiker och inga statsmän. För politiker tänker på nästa val. Men statsmän på näst generation. Och ska man bli återvald om två år så gäller det att inte stöta sig med någon. Och då blir uttalandena från talarstolen i fullmäktige sådana att man behöver tolk för att förstå vad som menats med det sagda. Det är därför vi har partirepresentanter som säger att till exempel centern var emot att lägga ner Tvets skola, trots att protokollet säger tvärtom. Men hur många läser ett protokoll? Man frågar en partirepresentant som tolkar vad  gruppledaren har sagt. Och så blir det en sanning . Det finns många  sådana uttalanden fullmäktige som till och med överträffar citatet från riksdagen  i brist på tydlighet och stringens. Och det tycker matte inte säger lite.

Tillbaka till att bara en procent av Sveriges befolkning tillhör ett politiskt parti . Vad betyder det för inflytandet, legitimiteten och demokratin?

Jo det betyder att en procent av Sveriges befolkning styr över 99 procent på så sätt att det är den enda procenten som väljer vilka som ska stå på listan till nästa val. Det är sedan den procenten som utser vilka som ska sitta i nämnder och styrelser. Och den ideologiska debatten är rätt död ute i kommunerna. Så ur denna enda procent vaskas de fram som kan marknadsföra sig bäst inom respektive parti. Det blir dom som blir toppkandidaterna på det partiets lista. Och vad matte vet sker aldrig någon kvalitetssäkring av kandidaterna. Man behöver ju gå så långt som till Sverigedemokraternas film för att inse att så är fallet.

Det finns alltså ingen varudeklaration på kommunala politiker avseende åsiktstrohet mot det egna partiprogrammet. Och eftersom endast någon enstaka procent av ärendena i kommunen är ideologiska så är det ingen som märker något.

Så matte tycker fortfarande att man måste nominera mer öppet och inte kräva att folk är medlem i partiet för att få stå på en lista till nästa val. Matte skulle vilja se  en lista  med namn, där bara personer  få stå som visat civilkurage att stå upp för sina åsikter  och som är allmänt pålitliga människor som inte kommer att bli så beroende av sitt arvode att de glömmer vilka som är deras uppdragsgivare, nämligen skattebetalarna på Orust.

Då kanske klarheten kan få lite livsutrymme på bekostnad av oklarheten inom politiken på Orust .

Funderar den fyrbenta blondinen

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar