lördag 15 december 2012

Moderaterna det nya skattehöjarpartiet


" Det handlar om att ta ansvar för ekonomin" sa han som haft ansvaret för tekniska sidan långt innan jag var född.

Matte har lite ångest för att hon rådde sina partikompisar att inte ha ett eget förslag till budget för  2013 på den stora ön i väster. Att ha en budget är först och främst ett ansvar som  ligger på dom som styr och därefter på det partiet som har uppdraget som oppositionsråd.

En gång i tiden läste matte kommunal ekonomi- och planering. Och det är väl inte mycket hon minns av det. Men framför sig ser hon en kommunal budget  som skulle upprättas utifrån ett antal förutsättningar och som var en av uppgifterna  på sluttentan i kommunal redovisning.

Idag görs budgeten upp via datorprogram som förenklat mycket och den gamla kontoplan som matte jobbade med är sedan länge begravd. Men vetskapen om att det krävs både kunskap och tid för att upprätta en budget har matte kvar och det gjorde att hon avrådde partiet att ens försöka få ihop en budget.

Eftersom partiet idag saknar insyn och eftersom Regnbågsalliansen har som arbetsmetod att mörka  så saknar partiet alltså möjlighet att göra en realistisk budget.

Men visst har ett parti en skyldighet. Men knappast om man sitter som det lilla partiet i opposition. Det stora oppositionspartiet har ett oppositionsråd på en 80 % tjänst. Han kan på dagtid, dels räkna själv, dels samla in information från tjänstemännen i kommunhuset. Och inte minst få hjälp av ekonomiavdelningen att räkna på olika förslag och tala om vilka förutsättningar för den ekonomiska utvecklingen som kommunförbundet givit kommunen.

Men ett parti, visserligen med fem mandat i fullmäktige, som inte ingår i ett organiserat samarbete med något annat parti kan rent praktiskt inte klara att göra en budget. Hur gärna man än skulle vilja.

Folkpartiets få politiker är samtliga fritidspolitiker och jobbar alltså med politik på kvällar och helger.

Som fritidspolitiker har man rätt att vara ledig från jobbet för sammanträden. Men inte för att tillbringa ett antal timmar på kommunhuset för att sätta sig in i budgetarbetet. Tidigare år har kommunstyrelsen haft en heldag för att alla partier skulle ha samma grund för att lägga ett budgetförslag. Men inte i år.

Och matte undrar om till exempel Bengt Johansson som så spydigt i fullmäktige påpekade att "Jag tror att Folkpartiets väljare vill ha svar på vad partiet vill," skulle kunna tänka sig att inte bara gratis ställa upp och tillbringa en dag på kommunhuset för att göra en budget. Utan dessutom gå rejält back eftersom han får fullt löneavdrag för den dagen. Den ekonomin och så toleranta arbetsgivare har i alla fall inte folkpartiets kommunstyrelseledamöter att man bara kan vara borta från jobbet utan att ha laglig rätt till det.

Men visst ska folkpartiets väljare få veta vad partiet vill även om det inte blir på öret och i form av en budget för 2013.

För det första krävs en politisk styrning av kommunen, vilket idag totalt saknas. En styrning som krävs för att tjänstemannaorganisationen ska veta åt vilket håll man ska gå och som skulle ge högre   effektivitet och bättre rättssäkerhet. Och medborgarna vet idag inte vad som gäller och många beslut tycker matte präglas av godtycke och inte av kommunallagens krav på att alla ska behandlas lika.

Partiet hade inte accepterat en investeringsram på 150 miljoner, eftersom den förutsätter en helt annan ekonomi än den Orust kommun har idag. Folkpartiet anser att kommunen inte kan klara mer än max 100 miljoner i årliga investeringar om man ska uppnå målet om god ekonomisk hushållning, vilket är kommunens skyldighet.

Partiet vill ha en plattare tjänstemannaorganisation där mer resurser går till kärnverksamhet såsom pedagoger, vårdpersonal etc.

Partiet hade inte ändrat i den politiska organisationen under en mandatperiod. Med dagens instabila majoritet är det extra viktigt att den politiska organisationen kan överleva olika majoritetsförhållanden. Men man vill avveckla de nya politiska organ som bara är tillskapade under det senaste året för att utestänga Folkpartiet och eller för att skapa årsarvoden för politiker inom Regnbågsalliansen.

Budgeten hade även baserats på en realistisk befolkningsutveckling för Orust, inte som Regnbågens på ett riksgenomsnitt. Detta önsketänkande om en befolkningsökning ger i budgeten en ökad inkomst för kommunen på 6 miljoner, men tyvärr inte i verkligheten. Och med dagens skattehöjning är nog en befolkningsökning ännu längre borta tror

Den fyrbenta

Blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar