torsdag 14 februari 2013

En ny kommunchef ska anställas på den stora ön i väster.

Sedan snart ett år har Orust försökt hitta en kommunchef. Detta  sedan politikerna upptäckte att deras förslag med en ledningstrojka bestående av tre förvaltningschefer, som alla var en tredjedel kommunchef, inte funkade så bra.

Och det är ju inte så lätt att hitta denna självmordskandidat som vill ta på sig detta näst intill omöjliga uppdrag att få ordning på kommunen, där det inte är mycket som fungerar just nu.

Men vad är det då för chef en ö i kris behöver? En entreprenör som vill stärka Orust som varumärke och visa omvärlden vilken fantastisk ö Orust är?

Denna tanke måste ju tilltala alla. Men är det speciellt realistiskt?

Eftersom matte just är hemkommen från en semester där hon bland annat träffade tre av sina barnbarn på en annan ö i världen så gör hon en liten jämförelse mellan öarna Orust, Sri Lanka och Phuket.

Ceylon, numera Sri Lanka, lanserades i slutet på 60-talet som ett exotiskt resmål med en fantastisk natur. En miljö som kunde tillfredställa alla önskningar om vad man ville göra på sin semester. Men så kom inbördeskriget och ön tappade i attraktion. Turisterna uteblev och ön är idag inte den turistö den kunde varit.

Så dök Phuket upp. Sol, bad, vacker natur och intressant historia och kultur. Och dit åker vi svenskar i dag i stor utsträckning för i den delen av landet är det politiskt lugnt.

Varför gör matte denna utvikelse? Jo för att visa att man kan inte sälja varumärket Orust så länge det råder politiskt inbördeskrig på ön. Folk besöker eller bosätter sig inte i ett kaos om det finns andra bättre alternativ någon annanstans.

Vad som behövs idag är en kommunchef med hårda nypor som kan få verksamheten att fungera. En kommunchef som kan få den politiska ledningen att våga styra och ta ansvar för kommunens ekonomi och dess invånare. Men är våra förtroendevalda mogna att klara en sådan chef? Det betvivlar matte starkt.

För ett av problemen på Orust är bristen på respekt för olika gruppers kompetens och roller. I kommunallagen regleras bara vad förtroendemännen ska göra. Dessa förtroendemän anställer sedan experter i form av tjänstemän för att de ska omvandla de politiska målen och visioner till verksamhet och service för kommuninnevånarna.

Men för att detta ska fungera så måste det finnas en klar politisk vilja att styra. Det måste finnas mål och riktlinjer för vad man vill med verksamheten. Och framförallt man måste respektera varandra.  Den politiska organisationen måste visa respekt och lita på att tjänstemännen kan sin sak och inte själva agera tjänstemän.

Det senaste exemplet på att man inte kan skilja på politik och förvaltning är när kommunstyrelsen politiska ledning drar till grannkommunen för att titta på tekniska lösningar för att stänga ute fukten i Henåns nya skolan. Sedan när har vi  kemister och tekniker i  kommunstyrelsens arbetsutskott?  

Denna brist på respekt för varandras roller tror matte är en förklaring till att kommunen idag nog har  svenskt kommunrekord i snabbhet att omsätta chefer.

Så vad som behövs nu är en politisk ledning som vågar ta beslut och sedan stå för dom. För om en kommunchef ska ha en chans att göra ett bra jobb är detta ett måste.

Och tills det råder politisk vapenvila på ön tycker matte att man ska anställa en kommunchef som kan och vill göra det tråkiga jobbet att få verksamheten att leverera den service som medborgarna har rätt att kräva. Med en kommunalskatt som börjar närma sig länets högsta så är detta ett måste för att det politiska systemet ska återta något av sin legitimitet.

Därefter kommer det att behövas en entreprenör som har visioner och vill sätta Orust på kartan och utveckla vårt varumärke.

Men dit är det långt. Och frågan är om kommunen någonsin kommer dit eller ens vill ändra på det nuvarande konceptet.

Undrar

Den fyrbenta blondinen  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar