onsdag 24 april 2013

Olika verkligheter- en för politiker och en annan för oss övriga. Varför vill man inte se verkligheten med sina väljares ögon?

Vad är det som gör att så fort man får politiskt makt så ändras ens bild av verkligheten? Och man slutar  lyssna på sina väljare och partivänner.

När  Jan Björklund engagerat talar om Kalle 15 år, som inte klarar kraven till gymnasiet  och som med stor sannolikhet kommer att hamna i utanförskap eller om Agda 90 år som inte får leva ihop med sin make sedan 70 år, därför att det inte finns plats för dem båda på ett serviceboende. Då känns talen personliga och vi partimedlemmarna applåderar för partiordförandes engagemang för den lilla individen.

Men när matte tar exemplet med Maja 5 år som blivit Svarte Petter i Stockholm ,där Folkpartiet är ansvariga för det så kallade fria skolvalet. Då blir det tyst från mattes partikamrater. Skolborgarrådet säger att 80-90 procent får någon av de tre skolplaceringarna som  föräldrarna valt. Att 20 procent inte får det stämmer illa med det engagemang som partiordförande har för den lilla människan och hennes möjlighet att påverka sin vardag.  Och i Stockholm går skoldirektören ut i Metro med kommentaren att alla får välja fritt, men det är ju inte säkert att man får det man valt. Vad är då det för mening att välja? Och heter man Maja och ska traska i mer än tjugo minuter till sin förskoleklass, så tror matte att man struntar i om man tillhör en grupp på 20% eller är rätt ensam i sin situation.

Matte är diskvalificerad att driva denna fråga politiskt för hon är part i målet. Maja är hennes barnbarn. Och då är det ingen som lyssnar. Nej man engagerar sig i Kalle, som är en fiktiv 16 åring men aldrig i Maja, som är en livs levande femåring som till hösten alltså ska traska i mer än 20 minuter för att komma till sin förskoleklass. På en skola som inte hennes föräldrar valt och som inte heller är hennes skolpliktskola utan en skola utanför hennes område. En skolväg som tvingar henne att korsa både Götgatan och Ringvägen.

Vi kan inte diskutera enskilda fall säger politiken. Nej,  men man kanske kunde ta Maja som ett exempel på hur det inte fungerar med det fria valet på Söder i Stockholm, för hon är inte ensam. Hon har genom dålig politisk styrning blivit en Svarte Petter, som enskilda rektorer ratar för att hennes föräldrar valt fel skolor. Och inte följer  rektorerna de riktlinjer som finns antagna. Tänk vilken chans för politiken att diskutera Maja, som ett exempel på hur tokigt det kan bli när verksamheten inte följer de riktlinjer politiken antagit. Och vilken chans att få! Annars får man ju aldrig reda på att systemet inte fungerar innan pressen gör ett stort reportage om det. Och så förhindrar man kanske att 10-20 procent av föräldrarna på Söder röstar på partier som är emot det fria valet. Matte tror på det fria valet,  men det måste vara ett riktigt val. Alltså inget DDR val!

Matte tycker inte att det  känns bra att man bara får engagera sig i frågor som man egentligen inte är intresserad av bara för att då är man ju opartisk. Det är säkert därför som den verklighet den politiska makten lever i inte överensstämmer med den verklighet matte och andra gräsrötter lever i.

Och så till mattes andra krig just nu. Husse har inte fått någon diagnos trots att det gått snart ett halvt år och han tappat en massa kilo muskler sedan i början av året. Neurologen sa att det inte var något neurologiskt och skickade honom tillbaka med en fruktansvärd värk och ingen muskelkraft till vårdcentralen. Men där fanns det ingen tid förrän om nästan två månader.

Matte skriver både till vården och till poltitiken och undrar om det ska vara på detta sättet.

Dödstyst från politiskt ansvariga och vården! Matte är ju part i målet och sådana exempel på hur vården inte fungerar vill man  inte höra talas om vare sig inom vården eller inom politiken. Nej det tar man inte i förrän pressen uppmärksammat det.

 Så nu har begreppet egenvård fått en ny innebörd för matte. Man ställer diagnos själv och fixar medicin från vänner och bekanta utan inblandning av medicinsk expertis. Men det blir nog rätt svårt för våra politiker att få legitimitet för höga skatter till Regionen om folk själva måste både ställa diagnos och fixa behandling.

Mattes fråga är varför stoppa huvudet i sanden till dess ni blir granskade av media?

Nej ta chansen att utifrån riktiga fall diskutera för att få en annan bild av hur er politik fungerar. Inte för att fatta beslut i enskilda ärenden men för att upptäcka systemfel innan pressen gör det och ni tvingas göra bort er inför TV- kameran med byxorna nere sägandes.

- Det hade vi ingen aning om att det fungerade på detta viset.
Och så spär ni på politikerföraktet ännu mer.

Tror den fyrbenta blondinen

 

 

 

lördag 20 april 2013

Varför finns det ingen Allians på Orust?


Orust styrs idag av en Regnbågsallians, där vare sig moderaterna eller folkpartiet ingår.

Varför är det på detta viset ? undrar matte. Under dom åren hon var aktiv i Eslöv i Skåne hade hon och hennes parti ett nära samarbete med centerpartisterna i kommunen. Partierna stod varandra nära i de flesta frågorna och drev tillsammans med moderaterna en offensiv politik mot sossarna och deras stödparti vänstern.

Men här på den stora ön i väster är det helt omöjlig att tänka sig ett samarbete mellan centern och folkpartiet.

Det kan alltså inte bero på stora skillnader i grundvärderingar och speciellt inte nu sedan centerns stämma sagt att partiet är socialliberalt, något som folkpartiet alltid varit.

Vad kan det då bero på? För det  kan väl inte vara så som med så många andra konflikter här på ön. Man ärver dom generation efter generation.

Vad menar matte med detta?

Jo för att belysa det drar hon ett exempel, naturligtvis från en annan kommun.

Johanssons farfar hjälpte någon gång för så där hundra år sedan grannen Andersson som kommit på obestånd. Det gjorde att  Andersson kunde bo kvar på sin lilla gård. Och Johanssons son fick ärva gården eftersom Andersson var barnlös. En gård som Pettersson ville haft. Och nu är Petterssons barnbarn och  Johansson barnbarnsbarn grannar. Så där händer det inte mycket för varje gång som Johanssons barnbarnsbarn vill göra något på sin mark, som kräver ett beslut från kommunen så överklagar barnbarnet Pettersson beslutet. För fick inte farfar köpa huset för hundra år sedan så..

Samtidigt som matte skriver detta faller blicken på gårdagens SvD där  Understreckaren har rubriken Godhet en lönsam strategi.

"  Vi vill alla se till att åstadkomma så bra förutsättningar som möjligt för oss själva, det är en grundläggande förutsättning för tillvaron bland djur såväl som människor. Men för att åstadkomma det på lång sikt, måste vi drivas till att ta hänsyn till det kollektiv där vi ingår och vars väl och ve sammanfaller med vårt eget. "

Precis så är det. För att Orust på sikt ska bli den framgångsrika kommun alla vill att den ska vara så måste våra förtroendevalda inse att dom måste samarbeta och gå vidare utan att fastna i gamla personliga konflikter. De som har makten måste se till hela befolkningens bästa på lång sikt och ge även ge de partier som inte finns med i Regnbågsalliansens minoritetsklubb möjlighet att driva politik. För efter nästa val är det kanske dom som sitter i opposition.

Så mattes förhoppning är att moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet tillsammans ska få centern att inse att samarbete med de partier som värderingsmässigt står partiet närmast är den enda framgångsrika vägen på lägre sikt.

Så ännu har matte ännu inte gett upp möjligheten att skapa en Allians för Orust som efter nästa val styr kommunen i majoritet och med samarbete och med öppenhet och transparens som ledord.

Den fyrbenta blondinen

 

 

 

torsdag 18 april 2013

Vad beror det politiska kaoset på Orust på?

Västnytt ställde matte den frågan när dom igår var här hemma i Mycklebyskogen.

Matte hann inte ens hem från Sportlife och träningen innan den vita Västnyttbilen stod nere vid Mycklebyvägen och  tvekade. Skulle den verkligen våga köra upp på den dåliga kostigen som leder upp till oss.

Det saknas politisk styrning sa matte. Den styrande minoriteten bara driver omkring som ett läckande skepp utan styrförmåga tills någon skriker högt. Då gäller det att vara populär och slänga till dom ett köttben i form av ändrad kurs.

Vad matte fortfarande saknar är en viljeförklaring. Hur och vart vill den styrande minoriteten styra sitt skepp? Vad var ska dom lägga till först? Men här är kommunalrådets uttalade mål ingen hjälp.. Att segla vidare mot  bästa möjliga mål utan att berätta om vilket mål det är så ger inte mycket ledning om vart skutan ska. Alla har ju så olika uppfattningar om vart i vill och var det är bäst.  Och så länge centerns starke mans mening är kommunalrådets lag. Så länge kommer rådet för att undvika konflikter och bråk låta skeppet driva vidare som det kaptenslösa skepp det är mot en säker undergång. Att ta ställning i frågor där det finns olika uppfattningar. Det är ingenting för vårt kommunalråd. Att inte vilja bråka utan bara vilja väl är i och för sig trevlig  egenskap men inte en så stark framgångsfaktor när man ska försöka få ett skepp i sjönöd att finna en lugn hamn.

Oklara roller om vad som är politikerroll resp. tjänstemannaroll är  nog också ett skäl till att mycket gått snett här på den stora ön i väster. Och om sen oklarheten kompletteras med ett rätt stort mått av ömsesidigt förakt i form av politikerförakt och tjänstemannaförakt så blir ju inte förhållandena dom bästa skeppet Kommunhuset.

Och inte kan man skilja på sak och person. Gamla personkonflikter ärvs från politikergeneration till politikergeneration, vilket t.ex. omöjliggör bildandet av  en politisk allians som motsvarar den på riksplanet.

Det är nog de grundläggande problemen. Och idag är kaoset totalt eftersom det inte finns någon majoritet som har makten. Och den minoritet som sagt sig vilja sitta kvar har inte mycket gemensamt mer än att man vill ha makten. Visst kan det vara trångt politikens mitt,  men här talar vi om två före detta moderater som ska samarbeta med vänstern och till detta kommer två lokala missnöjespartier och en minst sagt diktatoriskt centerchef.

Och totalt saknas insikt om att detta är mycket unikt.

- Det är inget konstigt med en minoritetsregering sa centerns starke man i kommunfullmäktige. Det har vi t.ex. på riksplanet.

Det är riktigt men den liknelsen haltar ordentligt.

Finns det någon som tror att Reinfeldt och Borg skulle sitta kvar och försöka leda Sverige efter det att hela den moderata riksdagsgruppen bett dom avgå eftersom dom inte har gruppens förtroende.

Nej men på Orust sitter man kvar som oberoende  och så plötsligt styrs kommunen av två politiska vildar.

Denna fullständigt osannolika situation är verklighet på Orust. Dessutom kallar dom det att ta ansvar. För vad undrar matte? Utöver sina egna arvoden?

Och efter det att moderaterna, förutom dom två oberoende, lämnat den styrande majoriteten så borde den politisk a kartan göras om.

Att oppositionsrådet bara är socialdemokraternas är inget nytt. Men det blir ju minst sagt märkligt när sossarna inte längre har en majoritet inom oppositionen. För där finns både folkpartiet och resten av moderaterna som tillsammans är större än sossarna. Men sossarna sitter i princip på alla poster som tillfallit oppositionen, inklusive oppositionsrådet, vilket ger oproportionerligt många poster i förhållande till deras storlek i kommunfullmäktige. Samtidigt som moderater och folkpartister totalt saknar insyn och påverkansmöjligheter.

Att få behålla sina poster är nog det starkaste skälet till att sossarna inte vill ändra på något utan lojalt kohandlar med den nya styrande minoriteten. Hur var det nu det hette? Makt korrumperar, och absolut makt korrumperar absolut.

Ett annat skäl till att det är mer kaosartat än vanligt är att de partier som finns kvar i  regnbågsminoriteten står långt ifrån varandra politiskt och har egentligen inget mer gemensamt att de vill sitta på makten och framförallt på årsarvodena.

När Regnbågen tillträdde skrev man visserligen ihop en viljeförklaring men den är så allmänt hållen att nog alla partier i landet kan skriva under den. Och den nya minoriteten har inte formulerat något om hur dom ska gå vidare.

Och det gör att det finns utrymme för varje parti att tolka vad man tycker borde göras.

Det innebar att alla partier får sina köttben i form av specialönskemål och ingen orkar hålla emot.

Så därför anslog man 500 tusen för att utreda om man kunde starta Tvet skola som lagts ner.

Gilleby fick sin konstgräsplan etc.

Till slut blev det väl för mycket mörkande av nya kostnader för moderaterna så dom ville byta ut sina två ledande företrädare.

Och nu regerar regnbågsminoriteten alltså vidare utan någon som helst insikt i att man kan inte satsa när det inte finns pengar.

På senaste kommunstyrelsen tog man tex. ett beslut om att satsa 170 tusen för att utreda en idrottshall och konstgräsplan i Svanesund. Och dom pengarna tar man ur kommunstyrelsen anslag. Ett anslag som man konstaterat kommer att gå 1.5 miljoner back.

I mattes värld kan man inte ta 170 tusen ur ett konto som redan står på minus. Men då vänds detta mot mattes parti. Vill ni inte satsa på  Svanesund? Jo. Men politik är att prioritera. Alla kan inte få allt.

Det samma gällde konstgräsplanen i Gilleby. Om matte bortser från att beslutet inte kom till på ett riktigt sätt så sa inte folkpartiet nej till Gilleby. Innan man ville gå med på  ett ränte- och amorteringsfritt lån på en miljon till en fotbollsklubb, så ville man veta konsekvenserna. Hur många fotbollsklubbar finns det på ön med samma behov? Alla ska ju ha samma chans och behandlas lika eller?

Så kommunen är som ett sjunkande skepp. Desperat försöker besättningen kasta allt över bord för att det inte ska sjunka helt, men det får ju motsatt effekt. Skeppet sjunker allt djupare och nu behövs det en kompetent kapten som kan leda besättningen så att skeppet når land innan det sjunker för gott.

Ekonomin är så vanskött att den 50 öring i skattehöjning som kommunfullmäktige tog den 27 december bara kommer att räcka till början på sommaren. Men för att dölja detta ytterligare en tid  ändrar den politiska minoriteten direktiven  för hur prognosen ska se ut och säger till tjänstemännen att Henåns skola kommer att öppna i höst. Trots att det inte finns något som tyder på det.

Matte tycker att den styrande minoriteten ska ställa sina platser till förfogande. Så gör man ju när man misslyckats. Vad som behövs är en majoritet som vågar ta ansvar. Kanske ska man, som i riksdagen, lägga uppdraget på talmannen, i detta fall kommunfullmäktiges ordförande, att uppdra åt någon gruppledare att försöka få ihop en regering?

Matte skulle helst se att man bildar en samlingsregering fram till nästa val. Man måste ta hjälp utifrån tex kommunförbund för att arbeta fram ett åtgärdsprogram för att på sikt lösa den ekonomiska krisen samt för att göra Orust till den attraktiva kommun den skulle kunna vara även för barnfamiljer.

Man måste se till att samtliga förtroendemän och tjänstemän får en ordentlig genomgång i vad som är politik, vad som är förvaltningsfrågor och verkställighet.

Matte tycker att politiker måste sluta att åka på dyra studiebesök för att titta  på ventilationssystem eller kommunala friskola. Det är tjänstemän bättre på. Ja inte på att åka men att få ut något vettigt av det hela.

Eller att lägga ner massor av tid på att diskutera om en pendelparkering ska ligga på höger eller vänster sida om vägen.

Sånt ska tjänstemän, som har fackkunskap i ämnet ägna sig åt.

Politikerna måste lära sig att styra kommunen genom att ha visioner, mål och riktlinjer så att tjänstemännen har en chans att begripa vart den politiska ledningen vill.

Detta är mattes svar på frågan. Vad beror det politiska kaoset på Orust på. Nu väntar hon med många fjärilar i magen hur reportaget på Västnytt om den frågan ska bli. Tveksamt om hon vågar titta klockan 19.15 ikväll eller om det blir i morgon

Tänker den fyrbenta blondinen

 

söndag 14 april 2013

Politiker ska säga vart man vill och överlåta till experter att hitta dit på bästa möjliga sätt!

"En oberoende expertpanel ska en gång för alla komma till rätta med problemen på Henåns skola. Den idén lanserar nu NCC Constructions regionchef Nils Bjelm. " (GP)

Tänk om politiken bara sagt att vi vill ha en ny skola och inte lagt sig i val av ventilation, mattor och annat.

Matte anser att just detta med att inte rollfördelningen mellan politiken och tjänstemännen är klar skapar många problem för kommunen. Och inte bara på den stora ön i väster utan i de flesta mindre kommunerna.

Men det är inte så lätt att komma tillrätta med.

När matte och jag var nyinflyttade här, hösten för två år sedan, åkte matte på ett möte i Svanesunds skola dit de fackliga organisationerna bjudit in till debatt om kvalitén i skolan. Man krävde svar av de förtroendevalda på frågor om hur man skulle göra för att garantera kvalitén i verksamheten. Frågor som personalen borde ställt till sina chefer.  Cheferna borde gjort en analys och talat om för politiken att med så här mycket pengar kan vi bara ge denna service. Därefter kunde politiken sagt ok vi nöjer oss med denna kvalité eller  anslagit mer pengar. Men politiken ska inte lägga sig i hur verksamheten löser sin uppgift så länge det sker inom angivna ramar.

Och kommunens politiker å sin sida reste till Danmark och kollade in ventilationssystem som skulle användas i den nya skolan i Henån. Där hade dom inget att göra. Man kunde sagt att man ville ha naturligt ventilation och gett tjänstemännen i uppdrag att ta reda på fördelar, nackdelar, kostnader etc. Och med det beslutsunderlaget kunde sedan politiken ta ställning.

Och när matte var på ett av sina första politiska möten här på ön så fälldes följande kommentar från en ledande politiker.

- Ska det bli något gjort i denna fråga så får vi politiker ta tag i frågan och göra utredningen.

Detta är tre exempel på samma sak. Man har ingen klar rollfördelning om vem som gör vad och vem som är ansvarig för vad. Och så länge man inte har denna uppdelning klar så blir det precis som det är på ön idag. Politisk kaos och en ekonomi i kris.

Allas ansvar är ingens ansvar. Och även om man har ett kommunalråd som bara vill väl och allas bästa. Så räcker inte det. Man måste ha klara regler för att en så stor organisation som en kommun ska fungera.

Så det första som matte tycker behöver göras här på den stora ön i Väster är att klargöra rollerna. Det skulle skapa arbetsro bland tjänstemännen som idag har en hopplös arbetssituation när det saknas en politisk styrning. Och det skapar ett antal småpåvar inom tjänstemannakåren, som inte är till gagn för en effektiv administration eller ett rättssäkert beslutsfattande.

Och om det vore klart utsagt att det är kommunchefen som leder och fördelar arbetet bland  tjänstemännen så skulle dessa närmast diktatoriska fasoner hos vissa ledande politiker försvinna när dom inte längre kan beordra tjänstemän att göra si och så.

Tror den fyrbenta blondinen

 

 

 

fredag 12 april 2013

Finns det inga regler för hur länge man ska behöva vänta för att få kontakt med sin husläkare?

Frågan beror på att min husse efter att blivit bedömd av neurologen på NÄL och varit på Sahlgrenska skulle tillbaka för att få en diagnos och värktabletter på vårdcentralen i Henån. Där fick han besked att husläkaren inte hade tid förrän om nästan två månader. Och hon hade inte heller tid att ringa.

Då brast det för husse som sällan höjer rösten.

- Men någon jävla läkare måste ni väl ha som kan skriva ut värktabletter som min mage klarar?

Han hade alltså så ont att han knappt kan ta sig upp ur en stol och inte ens få upp armarna till axelhöjd.

Han fick en tid om tre veckor.

Så vad gör matte och husse då?

Jo kollar själva på nät och bland  sina kompisar. Landade på diagnosen muskelreumatism eftersom det inte är något neurologiskt.  Vad behöver dom då? Jo, Kortison. Vem använder Kortison i bekantskapskretsen. Ok åker dit och lånar några burkar.

 Värken är nästan bort efter några dagar och husse kan röra sig bättre.

Händerna har börjat fungera. Han tog för första gången på månader en promenad med mig och hämtade posten idag. En tur på knappt en kilometer fram och åter.

Men dom mer än fem kilo muskler som han tappat under några månaders tid är väl för alltid borta.

Och  så här får det inte vara. Att det inte går att få en tid hos sin primärvårdsläkare utan att matte och husse, utan medicinsk kompetens, ska börja experimentera med olika mediciner för att få någon lindring.

Och matte är som folk är mest så har hon drabbats av något är det  troligt att många andra oxå drabbats att detta att inte få kontakt med Capio Vårdcentral i Henån. Och  personligen tycker matte att det känns som åldersdiskriminering. För hon tror inte man låtit någon i arbetsför ålder gå sjukskriven i väntan på diagnos i fem månader.

Eller vad tror ni?

Undrar den fyrbenta blondinen

 

tisdag 9 april 2013

Orust ett fall för Lyxfällan


- "De konservativa skjuter hellre pianisten är ändrar melodin" lär Margaret Thatcher ha sagt.

Bättre kan egentligen inte situationen på Orust beskrivas. Man skjuter hellre dom som gör prognoser än försöka påverka verkligheten som prognoserna baseras på .

Återigen kom matte hem sur efter att förstört en hel kväll med att lyssna på en budgetprognos, ärenden till kommunstyrelsen och efterföljande diskussion. Nåja, diskussion var väl inte rätt ord för de flesta av inläggen baserades på gissningar. Den styrande Regnbågsalliansen använder sig flitigt av samtliga härskartekniker gentemot Folkpartiet men den mest använda är nog ändå.

 Undanhållande av information


Att utestänga någon eller marginalisera vederbörandes roll genom att undanhålla väsentlig information.

Exempel:

·         Beslut som skulle fattas vid ett möte har redan fattats tidigare i informella sammanhang, dit inte alla berörda haft tillträde (Wikipedia)

Alltså, har det underskott som för någon vecka sedan var 19  miljoner krympt med sex miljoner. Maktens män anpassar prognosen efter hur länge pengarna räcker. Man höjde skatten med 50 öre i december för att klara kostnaderna för Henåns skola. Nu visar det sig att pengarna bara räcker halva året. Så då ändrar man prognosen och Henåns skola kommer att tas i bruk vid höstterminens början. Om någon tror att det är realistiskt vet inte matte. Men det finns idag inget som tyder på att så skulle vara fallet.

Men man ändrar inte prognosen när det gäller kostnaderna man redan haft för Henåns skola trots att maktens män så klart lovat att NCC ska stå för dessa kostnader. Om man nu är så säker på att få rätt  mot NCC varför då inte framföra denna övertygelse i prognosen också?

Och maktens män i kommunstyrelsen  klarar själva inte sin budget utan tror att det blir ett underskott.

Och skattekollektivet ska ytterligare en gång stå för kostnaderna för centerns starke mans misslyckade satsning på närvärme i Ellös.

Detta är maktens mäns prognos. Och efter prognosen på  föredragningslistan till kommunstyrelsen står det redovisning av genomförda besparingsåtgärder och nya besparingsåtgärder. Trots att handlingar till kommunstyrelsen omfattar drygt 450 sidor hittar inte matte några förslag till besparingar och listan i övrigt visar inte heller på ett ändrat beteende pga. av den ekonomiska situationen.

Magnus och Patrik i Lyxfällen skulle slitit sitt hår och undrat.

-  Hur får man dessa maktens män att förstå allvaret. Dom fortsätter att spendera trots att dom inte har råd.

På kommunstyrelsen ska det också  bland annat beslutas om investeringar för ungefär tjugo miljoner. Om dessa investeringar finns budgeterade framgår inte. Vilka investeringar som finns i investeringsramen på närmare 150 miljoner ärnämligen hemliga. Vad som göms där vet bara maktens män och några få kvinnor.

Och så finns ett förslag om ombyggnad av gamla polishuset till  familjecentral. En verksamhet som matte verkligen tycker behövs, men har man inte pengar så har man inte. Politik är att prioritera och ska något in måste något ut.

Och 170 tusen vill man ta ur kommunstyrelsens anslag för att genomföra "två situationsplaner avseende ny idrottshall samt konstgräsplan i Svanesund." Matte förstår inte hur man kan ta något ur ett anslag som enligt prognosen redan visar ett underskott på 1,5 miljoner. Men det är klart tar man inte detta beslut nu så kommer Svanesundsborna känna sig svikna. Nej det beskedet får vänta tills efter valet. Så slipper vi ta det nu tänker nog maktens män.

Och matte undrar vart tog Folkviljans löfte om is-  och simhall tog vägen? Ska man lägga pengar på planering av den också för att lura folk att tro att det blir något av det hela och så låta någon annan vara buse efter valet?

Det händer så mycket konstigt i politiken på Orust. På onsdag ska man också ta beslut om en ny modul till kommunens diariesystem. Men matte tror inte att en ytterligare modul hjälper mot att många handlingar som till exempel avtal med byggföretag inte diarieförs utan ligger i olika skrivbordslådor där ingen kan hitta dom.

Matte undrar om det ska behövas en JO-anmälan för att få dessa handlingar att åtminstone under den tid det behövs för att diarieföra dom flytta från okända skrivbordslådor?

Nej, vad som behövs är en omgång med Patrik och Magnus från Lyxfällan. Man kan inte låna till konsumtion och man behöver pengar för att kunna betala räntan på sina lån. Det gäller privat och det gäller för en kommun.

Och förra årets verksamhet gick mer än 35 miljoner back i förhållande till budget. Så går det inte att fortsätta! Politik är som sagt att prioritera. Men även att våga ta obekväma beslut och inte lämna över ett konkursbo till kommande generationer.

Men tyvärr är det nog med Orusts mäktige män precis som Jean-Claude Juncker uttryckte det.

"Vi vet alla vad vi måste göra - vi vet bara inte hur vi ska bli omvalda efteråt"

Tror den fyrbenta blondinen

 

  

 

 

 

fredag 5 april 2013

Bara 452 sidor att läsa in inför onsdagens kommunstyrelse.

De ledamöter i kommunstyrelsen som  inte sitter i något utskott eller i Miljö- och byggnadsnämnd ser samtliga ärendena för första gången när de kommer till kommunstyrelsen.

Bara 452 A4 sidor att läsa in under helgen. För på måndag kväll är det gruppmöte och då ska kommunstyrelsens ledamöter träffa sina partigrupper och diskutera dom ärenden som är viktiga. Och som det finns olika politiska uppfattningar om. Så det är verkligen viktigt att alla förtroendevalda i kommunstyrelsen har satt sig in i dessa 452 sidor.

Och så på onsdag är det sammanträde. Det tar nog hela dagen. Och för denna insats får ledamöterna  tusen kronor före skatt. Ersättarna hälften. Det blir inte många kronor per timme. Och om dom inte hinner med att sätta sig in alla  ärendena. Så kan man ge sig på att i just det ärendet fanns det något som dom senare får stå till svars för.

"Du röstade ju för i kommunstyrelsen. Dig kan man ju inte lita på."

Säger någon om dom som har årsarvoden och all tid i världen att sätta sig in i allt eftersom de både fått ärendena muntligt och skriftligt föredragna ett antal gånger innan de landar på kommunstyrelsens bord.

I förarbetena till kommunallagen tog man upp vikten av att alla partier har möjlighet till insyn och information.

Det är alldeles uppenbart att dom förarbetena har ingen i den politiska ledningen på Orust läst och förresten så undrar matte om man ens bryr sig om vad som står i kommunallagen.

Här på Orust använder man sunt förnuft och vad dom bestämt i Stockholm och i Sveriges riksdag. Det struntar man i för här vet man  alltid bättre och vill ju bara det bästa för kommunen.

Märkligt att det då ser ut som det gör då.

Tänker

Den fyrbenta blondinen.

 

 

torsdag 4 april 2013

Maja fem år och redan Svarte Petter i Stockholms valfrihetskarusell.

Maja mitt femåriga barnbarn ska till hösten börja förskoleklass på Söder i Stockholm.

I Stockholm finns det möjlighet för föräldrarna att välja vilken skola de vill att barnen ska gå i. Och skolförvaltningen skickar ut material om detta, som man beskriver som ett mycket viktigt val för  barnets framtid. Ja kanske det viktigaste i livet för just ditt barn.

Och Maja har ambitiösa föräldrar så dom går på informationskvällar på de olika skolorna och gör så sitt val för Maja. De väljer tre skolor och så finns ju den skolan som  skolförvaltningen kallar skolpliktsskola, dvs. den skola som ska se till att Maja får en förskoleplats om det skulle visa sig fullt på alla de tre skolorna, som föräldrarna valt. Men inom en radie på mindre än femhundra meter från Majas hem finns flera kommunala skolor och dom är alla bra, så föräldrarna känner sig trygga och lugna med sitt val.

Dessutom finns det regler som skolförvaltningen delat ut som talar om efter vilka kriterier man kommer att ta in barn om det finns fler barn än platser.

Och så kommer intagningserbjudandet. Maja har placerats långt utanför sin skolpliktsskolas upptagningsområde. Hon, en liten ängslig tjej, ska gå 25 minuter för att komma till sin förskoleklass. Hon deltar en kväll i veckan i fritidsverksamhet i den skolan så föräldrarna vet att det tar drygt 20 minuter trots att sitter Maja låga bitar på sin pappas axlar. Dessutom ska Maja under sin väg till förskoleklassen passera flera skolor och gå utefter mycket trafikerade gator och korsa såväl Götgatan som Ringvägen.

Hur kunde det bli så fel? Skolborgarrådet svarar att 90% av barnen får något att sina tre val tillgodosedda. Det är knappast någon tröst för Maja, när hon ska gå den långa vägen (1,5 km) till skolan. Skollagen säger att upp till två kilometer är närområde. Men nu talar vi inte glesbygd utan Stockholms innerstad. Men skolförvaltningen tillämpar vad dom kallar relativ närhet. Vi vanliga medborgare brukar mäta avstånd i meter men så inte skolförvaltningen. Det innebär för Maja att det finns barn som har tre gånger så långt i meter från de skolor Maja sökt till men som fått plats men inte Maja. Eftersom man delat in  Söder i administrativa områden. Detta innebär att Maja placerats på den sjätte närmaste skolan från hemmet räknat.

I de regler som skolförvaltningen delade ut och som dom sa skulle tillämpas vid platsbrist kan man läsa att vårdnadshavarens val ska gå i första hand. Trots det har barn vars föräldrar inte valt Majas skolpliktsskola och inte bor inom skolpliktområdet gått före Maja. Av urvalskriterierna framgår också att barn inom skolpliktsskolans bevakningsområde ska gå före övriga barn. Trots detta har barn långt utanför Majas skolpliktsområde fått plats men inte Maja.

Det kan inte vara lätt att bara vara fem år och redan en Svarte Petter i Stockholms stads fria skolval. Och det  bara för att hon har föräldrar som lagt ner tid och pengar till barnvakter för att göra ett som dom trodde bra val för Maja. Hade dom struntat i det hela och låtit skolförvaltningen själva placera Maja så hade hon fått plats på sin skolpliktsskola och haft en tredjedel så långt att gå till skolan till hösten.

Och den fråga jag som farmor ställer mig är om det är rimligt att fortsätta med detta förskoleval när det gör mellan 10 - 20 % av barnen till Svarte Petter, som ingen skola vill ha. För det är klart att när riktlinjerna är otydliga så tar varje rektor in de barn vars föräldrar sagt att de vill att deras barn ska gå på just den skolan och i andra hand tar man in dom vars föräldrar inte sagt något.

Och Svarte Petter blir Maja och hennes kompisar vars föräldrar valt fel.

Nej slopa det fria valet till kommunala skolor eller se till att det fungerar som det var tänkt tycker

Majas farmor

Solweig Lewin Mannheimer

Trots att hon är ordförande för fp på Orust och alltså borde hålla tyst eftersom skolborgarrådet är en partikompis.

 

tisdag 2 april 2013

Personligt ansvar och näringsförbud - något för den kommunala verksamheten eller?


"Näringsförbud skulle bli resultatet om jag gjorde på detta sätt mot mina kunder" konstaterar Simon som jobbar inom finansvärlden.

I Sverige diskuteras vikten av att bankerna inte får köra med vilseledande information och lura sina kunder på pengar. Det är bra. Men att våra skolpolitiker i Sveriges huvudstad tar beslut som sedan inte följs är inget någon vare sig  vill diskutera eller ta ansvar för. Trots att det får till följd att föräldrar luras till att göra ett fiktivt val som i sin tur får till följd att vissa barn förlorar rätten till  en vettig skolplacering.

Bakgrunden är att skolförvaltningen i Stockholm inte klarar av att leverera det dom lovat.

Och matte är jättebesviken, dels för att barnbarnet Maja ska behöva passera både Ringvägen och Götgatan för att komma till sin förskoleklass, dels för att matte trott på sina folkpartistiska kompisar när de talat om frihet att välja skola.

Att man inte kan få plats på en viss skola kan matte förstå, men hon kan inte förstå att en liten ängslig tjej ska behöva går 1.5 km för att komma till sin förskola. Det är inte glesbygd vi talar om utan centrala Stockholm. Hon kan heller inte förstå att om Maja nu inte får plats på någon av de tre närliggande skolorna som hennes föräldrar valt att hon då inte får plats på vad man kallar för hennes skolpliktsskola, utan att hon ska på sin skolväg behöva passera flera av dessa skolor.

Matte förstår att det bor fler barn på Söder än vad skolorna är dimensionerade för. Men det matte inte förstår att det för det verkar komma som en överraskning. De flesta av dessa barn är ju födda på Söder och har gått ett antal år på olika förskolor.

Och skolförvaltningen säger också att man sedan flera år vetat om problemen och att de blir värre för varje år. Rektorerna säger att man föreslagit politiken att ställa upp lätta byggnader på de skolgårdar där det finns plats.

Men från politiskt håll svarar man att 90 % får önskad placering. Dels är det inte 90 % på Söder i Stockholm utan 80 och dels är det oacceptabelt att man bortser från  att 20 %  inte får någon av de förskoleplatser man önskat.  Kan man inte uppfylla valen så avskaffa möjligheten att välja!!

Som aktiv politiker sedan massor av år undrar matte hur Folkpartiet i Stockholm resonerar. Skolan och valfriheten är partiets hjärtefrågor. Och denna föräldragrupp som har lagt ner tid och pengar för att kunna göra ett aktivt val och är till stor del liberaler. Men till nästa val tror matte att många kommer att välja Miljöpartiet eftersom dom engagerat sig för föräldrarna, vilket inte det folkpartistiska skolborgarrådet gjort.

Dessa föräldrar har inte bara varit och tittat på olika skolor och lyssnat när representanter för skolförvaltningen talat om att detta är kanske det viktigaste valet för deras barns framtid utan de har läst på nätet om vad som gäller när det är platsbrist vid en viss skola och så slutligen har de gjort sitt val.

Ett val som de ansvariga sedan fullständigt skiter i. Ja, inte alla rektorer struntar i det. De som har tillräckligt med platser vill ju inte ha elever vars föräldrar valt en annan skola. Detta gör att de som följt förvaltningens uppmaning att välja i vissa fall blir Svarte Petter och får liksom Maja vandra förbi flera skolor för att komma till den skola där hon fått en förskoleplats. Något som matte inte tycker följer bestämmelsen i kommunallagen om att alla ska behandlas lika.

Förskoleplatsen Maja fått är vid en skola, som vare sig föräldrarna valt eller som är Majas så kallade skolpliktsskola.

Och om ni tror att närhet är avstånd i meter så tror ni fel. Nej man har delat in Söder i ett antal nya områden okända för föräldrarna när valet gjordes. Detta får till följd att till exempel ett litet torg ligger i en skolas närområde men inte Majas hem trots att torget ligger i meter tre gånger så långt från skolan som Majas hem.

Och tillbaka till kommentar om näringsförbud.

Det finns av politiker antagna regler för hur barn ska tas in vid platsbrist men dom följer inte alla skolor. Vare sig politiker eller tjänstemän vill redogöra för vilka principer man tillämpat när man placerat barnen vid de olika skolorna. Dessutom skyller man på varandra och ingen vill stå för de beslut som fattats.

Matte tycker att det nog borde införas någon form av personligt ansvar för politiker och tjänstemän för de beslut dom fattar. Visst beslutet att placera en liten ängslig tjej på en förskola där hon får gå 1.5 km och passera förbi flera skolor må vara lagligt enligt skollagen. Men knappast lämpligt. Och matte är kanske naiv, som efter så många år i politiken fortfarande tror att  man som politiker även ska ta hänsyn till vad som är rimligt. Men så har hon heller aldrig blivit vare sig skolborgarråd eller kommunalråd.

Det ställs krav på att lärare ska vara effektiva och kompetenta. Men när kommer motsvarande krav på den politiska ledningen och dess administratörer?

Undrar den fyrbenta blondinen