tisdag 2 april 2013

Personligt ansvar och näringsförbud - något för den kommunala verksamheten eller?


"Näringsförbud skulle bli resultatet om jag gjorde på detta sätt mot mina kunder" konstaterar Simon som jobbar inom finansvärlden.

I Sverige diskuteras vikten av att bankerna inte får köra med vilseledande information och lura sina kunder på pengar. Det är bra. Men att våra skolpolitiker i Sveriges huvudstad tar beslut som sedan inte följs är inget någon vare sig  vill diskutera eller ta ansvar för. Trots att det får till följd att föräldrar luras till att göra ett fiktivt val som i sin tur får till följd att vissa barn förlorar rätten till  en vettig skolplacering.

Bakgrunden är att skolförvaltningen i Stockholm inte klarar av att leverera det dom lovat.

Och matte är jättebesviken, dels för att barnbarnet Maja ska behöva passera både Ringvägen och Götgatan för att komma till sin förskoleklass, dels för att matte trott på sina folkpartistiska kompisar när de talat om frihet att välja skola.

Att man inte kan få plats på en viss skola kan matte förstå, men hon kan inte förstå att en liten ängslig tjej ska behöva går 1.5 km för att komma till sin förskola. Det är inte glesbygd vi talar om utan centrala Stockholm. Hon kan heller inte förstå att om Maja nu inte får plats på någon av de tre närliggande skolorna som hennes föräldrar valt att hon då inte får plats på vad man kallar för hennes skolpliktsskola, utan att hon ska på sin skolväg behöva passera flera av dessa skolor.

Matte förstår att det bor fler barn på Söder än vad skolorna är dimensionerade för. Men det matte inte förstår att det för det verkar komma som en överraskning. De flesta av dessa barn är ju födda på Söder och har gått ett antal år på olika förskolor.

Och skolförvaltningen säger också att man sedan flera år vetat om problemen och att de blir värre för varje år. Rektorerna säger att man föreslagit politiken att ställa upp lätta byggnader på de skolgårdar där det finns plats.

Men från politiskt håll svarar man att 90 % får önskad placering. Dels är det inte 90 % på Söder i Stockholm utan 80 och dels är det oacceptabelt att man bortser från  att 20 %  inte får någon av de förskoleplatser man önskat.  Kan man inte uppfylla valen så avskaffa möjligheten att välja!!

Som aktiv politiker sedan massor av år undrar matte hur Folkpartiet i Stockholm resonerar. Skolan och valfriheten är partiets hjärtefrågor. Och denna föräldragrupp som har lagt ner tid och pengar för att kunna göra ett aktivt val och är till stor del liberaler. Men till nästa val tror matte att många kommer att välja Miljöpartiet eftersom dom engagerat sig för föräldrarna, vilket inte det folkpartistiska skolborgarrådet gjort.

Dessa föräldrar har inte bara varit och tittat på olika skolor och lyssnat när representanter för skolförvaltningen talat om att detta är kanske det viktigaste valet för deras barns framtid utan de har läst på nätet om vad som gäller när det är platsbrist vid en viss skola och så slutligen har de gjort sitt val.

Ett val som de ansvariga sedan fullständigt skiter i. Ja, inte alla rektorer struntar i det. De som har tillräckligt med platser vill ju inte ha elever vars föräldrar valt en annan skola. Detta gör att de som följt förvaltningens uppmaning att välja i vissa fall blir Svarte Petter och får liksom Maja vandra förbi flera skolor för att komma till den skola där hon fått en förskoleplats. Något som matte inte tycker följer bestämmelsen i kommunallagen om att alla ska behandlas lika.

Förskoleplatsen Maja fått är vid en skola, som vare sig föräldrarna valt eller som är Majas så kallade skolpliktsskola.

Och om ni tror att närhet är avstånd i meter så tror ni fel. Nej man har delat in Söder i ett antal nya områden okända för föräldrarna när valet gjordes. Detta får till följd att till exempel ett litet torg ligger i en skolas närområde men inte Majas hem trots att torget ligger i meter tre gånger så långt från skolan som Majas hem.

Och tillbaka till kommentar om näringsförbud.

Det finns av politiker antagna regler för hur barn ska tas in vid platsbrist men dom följer inte alla skolor. Vare sig politiker eller tjänstemän vill redogöra för vilka principer man tillämpat när man placerat barnen vid de olika skolorna. Dessutom skyller man på varandra och ingen vill stå för de beslut som fattats.

Matte tycker att det nog borde införas någon form av personligt ansvar för politiker och tjänstemän för de beslut dom fattar. Visst beslutet att placera en liten ängslig tjej på en förskola där hon får gå 1.5 km och passera förbi flera skolor må vara lagligt enligt skollagen. Men knappast lämpligt. Och matte är kanske naiv, som efter så många år i politiken fortfarande tror att  man som politiker även ska ta hänsyn till vad som är rimligt. Men så har hon heller aldrig blivit vare sig skolborgarråd eller kommunalråd.

Det ställs krav på att lärare ska vara effektiva och kompetenta. Men när kommer motsvarande krav på den politiska ledningen och dess administratörer?

Undrar den fyrbenta blondinen

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar