fredag 26 juni 2015

Att ta till sig fakta, är inget för Orust


Föraktet för kunskap och bildning är rätt väl utbrett på den stora ön i väster  och så även bland kommunens politiker.

Och i veckan upplaga av Dagens Samhälle finns under rubriken:

"Rätt till heltid är en dyr process."

Författaren som är ekon. dr och docent vid Stockholms Universitet skriver:

"Nu måste ansvariga politiker ta till sig vad forskningen faktiskt säger om Nynäshamnsmodellen och rätt till heltid i kommuner.

Som matte sagt tidigare anser hon att heltidstjänst ska vara en rättighet. Det är en jämställdhetsfråga. Och alla ska kunna försörja sig på sitt arbete. Men att det skulle bli billigare än nuvarande lösning med deltider och timanställda t.ex. inom hemtjänsten tror hon inte på. Dels för att hon själv för länge sedan misslyckats med att införa fler heltider inom äldreomsorgen utan att det skulle kosta mer.

 Dels för att hon läst ett antal forskningsrapporter bland annat från lokaltrafiken i Stockholm. Nu kan man ju undra vad hemtjänsten på Orust har gemensamt med lokaltrafiken i Stockholm?  Jo att verksamheten har arbetstoppar under vissa tider på dygnet samt att man har öppet dygnet runt, även lördag och söndagar.  Och allt pekar på att det blir dyrare med heltidstjänster. Till och med Kommunal centralt har konstaterat att det blir dyrare. Men, liksom matte tycker dom att det är en rättighet med heltid.

Det var därför med stor förvåning matte härom veckan läste i majoritetens budgetförslag att man ska  spara miljoner  på att omvandla alla deltidstjänster till heltidstjänster. Detta skulle ske genom att  sjukfrånvaron skulle sjunka och därmed  minska behovet av vikarier.

Forskningen visar:

" För det första ökade frånvaron istället för att minska.  Det kom inte fram i den första utvärderingen eftersom den utvärderingsperioden var för kort för att man skulle kunna se ett växande nytt mönster i sättet att vara frånvarande. Men den andra utvärderingen visade tydligt att när deltidsanställda gick upp på heltid fick de också samma frånvaromönster som heltidsanställda".

"För det andra ökade behovet av timavlönat arbete i stället för att minska."

"För det tredje och viktigaste ökade kostnaderna. " (Dagens samhälle nr 25 2015)

Ska man få plus och minus att gå ihop i en budget finns det inte så många vägar att gå.

·         Man kan sänka kostnaderna.
Men det kräver att man är beredd att sänka servicenivån till våra äldre.

·         Eller så kan man höja skatten

Kommunalekonomi är precis som privatekonomin. Räcker inte pengarna så är det bara sänka kostnaderna eller att höja lönen.

Tyvärr verkar det inte som om majoriteten är beredd på att sänka kostnaderna få återstår bara en skattehöjning igen.

Men man kan väl åtminstone våga ta debatten!

Måste kommunen ha den service man har inom alla områden? Eller kan man överlåta till andra att sköta vissa saker så att det blir mer pengar över till kärnverksamheterna? Så att vi får en bra skola för alla barn och har råd att behålla den höga servicenivån vi har inom vissa delar av äldreomsorgen.

Och framförallt ta reda på vad kommunens skattebetalare är beredda att betala. Risken med dagens  låt gå politik är att folk flyttar till en annan kommun, som har samma fantastiska natur men ligger närmare Göteborg och har lägre skatt.

Det krävs alltså en politisk debatt om detta där fakta och inte så mycket önsketänkande och personligt tyckande präglar debatten.

Men matte hyser inget större hopp om detta för

Att ta till sig vad forskningen säger, är inget för Orust

Tänker den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar