onsdag 2 november 2016

Det finns vissa regler även för demokratin på Orust.

"Nu verkar den härskande majoriteten ha fått nog av demokrati ... och försöker begränsa oppositionens möjligheter att skapa debatt .. inte värdigt en demokrati, men vad gör man inte för att hålla sig kvar på toppen och Orustborna betalar!
En desperat politisk majoritet på ett sluttande plan som leder mot kaos, valförlust och utkrävande av ansvar ... hindrar oppositionen att lämna in Interpellationer till Kommunfullmäktige?!"

Detta kunde den som så önskade läsa på Orust.Bo idag. Men så är det inte. Matte tillhör inte majoriteten utan hon representerar oppositionen i fullmäktiges presidium. Och det var dom som bestämde att en skrivelse från en moderat fullmäktigeledamot inte var en interpellation utan möjligen en vanlig fråga att ställa till ordförande för omsorgsutskottet.
Detta med juridik och politiska spelregler är inte så enkelt att förklara.
Men vi gör ett försök.
Det är rätt frustrerande att sitta i opposition. Man har liten möjlighet att påverka dom beslut som tas. Vill man föreslå något nytt, en förändring, så får man lämna in en motion till fullmäktige. Har man tur får man svar inom ett år.
Nu har två moderater lämnat in en motion. I motionen tar man upp behovet av fler möjligheter för äldre att få mat från kommunen och att äta tillsammans med andra, utan ett särskilt beslut ( biståndsprövning).
Så långt bra.
Men så lämnar den ena moderaten in en interpellation i samma ämne. Syftet måste vara att få en interpellationsdebatt i fullmäktige kring äldrefrågorna.

"Interpellation är en fråga i riksdagen (eller annan folkvald församling) från en enskild ledamot till statsrådet. Till skillnad från en vanlig fråga får andra ledamöter delta i debatten.
Interpellationen är en fråga som kräver ett utförligare svar. Just därför får statsrådet två veckor på sig att besvara frågan, ofta igenom tillsatta expertkommittéer.
I kommunfullmäktige finns motsvarande begrepp, då ställs frågan av ledamot till en förtroendevald med direkt politiskt ansvar för ett visst område." Wikipedia

En interpellation kan en ledamot alltså ställa om man vill veta hur utskottet för omsorg verkställt dom beslut som fullmäktige fattat.
Enligt fullmäktiges reglemente ska en interpellation ska vara inlämnat 11 dagar före fullmäktiges möte för att ordförande i utskottet ska ha möjlighet att besvara interpellationen. Och svaret ska vara skriftligt.
Den interpellation som moderaten lämnade in uppfyllde inte dessa krav utan var ett komplement till motionen för att få tillfälle att  debattera sitt förslag redan när motionen lämnades in.
Interpellationen avslutades med två vanliga frågor som lätt kan besvaras  av ordförande för omsorgsutskottet.

"Finns det tankar om att det ska vara möjligt att under vissa kriterier även på Orust få köpa de uppskattade och nyttiga matlådorna utan biståndsbedömning?

Finns det tankar även på Orust att öppna någon eller några av kommunens matsalar så att det blir möjligt att avnjuta sin matportion i ett socialt kontext?"

Dessa frågor uppfyller kravet på en vanlig fråga, som man kan ställa i fullmäktige. Med det undantaget att det egentligen bara ska vara en fråga. Men fullmäktiges presidium beslutade att låta moderaten ställa sina frågor. Men någon med efterföljande interpellationsdebatt i ämnet blir det inte.

Kan upplevas som byråkratiskt och fånigt. Men matte är av den uppfattningen att man har en skyldighet att följa kommunallagen och andra lagar även när man själv har en annan uppfattning. Det är en av grundstenarna i en fungerande rättsstat.Det samma gäller fullmäktiges beslut. Dom ska respekteras även av matte som ofta tycker dom är helt felaktiga. Det är majoriteten som styr och bestämmer. De har i demokratisk ordning röstats fram i det senaste valet. Det är det som kallas för demokrati. Inte att skapa egna regler som passar en själv.

"Nu verkar den härskande majoriteten ha fått nog av demokrati ... och försöker begränsa oppositionens möjligheter att skapa debatt .. inte värdigt en demokrati, men vad gör man inte för att hålla sig kvar på toppen och Orustborna betalar!
En desperat politisk majoritet på ett sluttande plan som leder mot kaos, valförlust och utkrävande av ansvar ... hindrar oppositionen att lämna in Interpellationer till Kommunfullmäktige?!"
Så inläggets innehåll har inte mycket med verkligheten att göra.
Vad matte vet finns det ingen i fullmäktige som fått nog av demokrati. Däremot finns det spelregler i kommunallagen som begränsar oppositionens möjligheter att styra över fullmäktiges sammanträden. Att sätta sig över dessa är att inte respektera demokratin.

Tänker dom två fyrbenta blondinerna





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar