lördag 3 februari 2018

" Politiken är medskyldig."


Så säger kommunalrådskan i Lokaltidningen med anledning av granskningen av bygget av Henåns skola.

Nej politiken är inte medskyldig. Politiken är ensam skyldig. Visst alla inblandade har ett ansvar men det slutliga ansvaret ligger på politiken.

" - Att politikerna som var med om att fatta de här besluten med en förlust på över 100 miljoner som följd ska avgå säger Anders Arnell (M)"

Men kommunalrådskan kontrar.

" Det finns ett kollektivt ansvar."

Nej det finns inget kollektivt ansvar! Det är absurt. För allas ansvar blir ingens ansvar.

Utan det är dom som genom sina beslut om hur  Henåns skola skulle byggas, som har det yttersta ansvaret och bör avgå.

Men matte är inte beredd att hålla med moderaternas egna Trump där borta i Slussen som säger att kommunalrådskan borde ta sitt politiska ansvar och avgå. För visst satt hon med och tog beslut men även en politiker har väl rätt till en viss lärotid och kommunalrådskan var ny när besluten om skolan togs. Däremot finns det i hennes närhet andra politiker från alla partier som bör rensas ut, eftersom  dom som inte självmant tagit sitt ansvar och avgått efter att fattat så galna beslut, som dom man tagit om skolan.

" Ni har inte ändrat kulturen som ledde till det här" säger Anders Arnell  (Bohusläningen)

Men kommunalrådskan är nöjd med den information hon fick på senaste kommunstyrelsen och vill vända blad och gå vidare.

Klart att hon vill. För hon var ju en av dom ansvariga från den tiden. Men den mest ansvarige, centerns dåvarande starke man fick gå. Men han tillhörde oppositionen. Under denna tid hade man den märkliga lösningen att en av utskottsordförandena kom från oppositionen. 

Så den som bör ta största ansvaret för det hela var väl vice ordförande. Så klart att dom vill vända blad utan att ändra på något. Utan i klassisk Orustanda vill man sopa problemen under mattan och tro att dom försvinner där. Allvarligt talat. 

Den kommunala matten går ju nästan inte att gå på så knölig som den blivit av allt som sopas in under den.

Och matte tror mer på Anders Arnells analys än på kommunalrådskan. För som matte ser det är man på nytt på väg att upprepa sitt gamla beteende i ärendet om Tuvesvik. Inte så att det blir ett felbygge eller så, men i detta att man tar beslut i slutna rum utan insyn. Där inga minnesanteckningar förs. Det enda som finns för framtiden är tjänstemännens dokument i form av tjänsteskrivelser, förslag till avtal eller upphandlingar.

Och när det gäller hemligstämplingen av namnen på köparna till Tuvesvik tror inte matte att det är ett påhitt från tjänstemannasidan. Även om rykten på byn säger att dom ville göra det för att inte politiker ska fatta felaktiga beslut genom inte välja den bäste köparen eftersom man vet vem det är. 

Möjligt att förslaget kommer därifrån, men som tjänsteman talar man av självbevarelsedrift alltid med sin ordförande och vid ett ja utgår man ifrån att förslaget förankras inom politiken. Så skjut inte på budbäraren utan på den ordförande, som säkert fattat beslutet. Och oavsett vilket. Så är det politiken som ska styra tjänstemännen och inte tvärtom.

Så nu försöker man på den stora ön i väster som vanligt mörka hela historien och kräva att fullmäktiges ledamöter likt röstboskap fattar beslut utan dess innebörd. Men ingen kommer att kunna tvinga matte att fatta ett beslut om en försäljning som hon inte har möjlighet att sätta sig in i ärendet. Och det inkluderar att veta vem som köper. För hon vill vare sig ha oseriösa Orustbor som köpare eller Kinesiska intressen. Och ett muntligt löfte från kommunalrådskan att allt är ok räcker inte för att övertyga matte om att detta är det bästa för Orust framtid.

Är det så här man tagit lärdom av erfarenheterna från Henåns skola? Genom att fortsätta som förut och mörka och skylla på någon annan. Inte ta sitt politiska ansvar.

Undrar dom två fyrbenta blondinerna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar