måndag 12 februari 2018

Stödjer Orust kommun indirekt antisemitism eller folkmord?



 

Den frågan ställde Ulf Sjölinder (L) på det senaste fullmäktigemötet på Orust.

Frågan var en så kallad enkel fråga och gällde Fredsrörelsen på Orust.

Kommunalrådskan svarade med ett rungande nej.

Men när liberalen ställde en följdfråga, blev kommunalrådskan irriterad och hävdade att man måste behandla alla föreningar lika. Fredsrörelsen har liksom alla andra föreningar på Orust fri tillgång till kommunens lokaler inklusive Kajutan, där fullmäktige hölls. Och hon ville inte ta ställning till om Fredsrörelsen var nazistisk eller inte. Något som inte liberalen heller påstått eller bett henne svara på.

Men kan det vara riktigt att alla föreningar oavsett åsikt, fritt kan disponera kommunens lokaler. Även till exempel en Hells Angels förening eller en förening för rekrytering av IS krigare eller en förening med klart rasistiska värderingar? Det vill säga föreningar som vare sig accepterar allas lika värde eller vårt demokratiska styrelseskick? Matte tycker nog att man borde ta sig en funderare över detta. Det finns vad matte vet inga sådana föreningar idag på öa. Men Fredsrörelsen är för matte ett klart gränsfall, som bör diskuteras. Och det är bäst att mota Olle i grinden. Orust är faktiskt en del av världen även om vissa Orustbor gör allt för att  förneka detta.

Bakgrunden till liberalens fråga var följande.  

För "Femte året i rad kommer Fredsrörelsen på Orust att dela ut Folkets fredspris i enlighet med Nobels testamente. Och kommer att ges till den kanske mest kände freds- och konfliktforskaren i världen JOHAN GALTUNG. "

Galtung, denne 'handelsresande i fred', grundare av PRIO (Peace Research Institute Oslo), liksom "Peace Journalism" och nätuniversitetet Transcend. Dessutom har han skrivit bortåt 170 böcker om freds- och konfliktfrågor och åker världen runt som medlare i konflikter mellan länder och folk. Det har blivit över 100 sådana hittills
."

Svenska kommiteen mot antisemitism (SKMA) är inte lika positiv som Fredsrörelsen över Galtung utan skriver.

"Johan Galtung, som sprider grov antisemitism, får ”Folkets fredspris” ..

”Fredsrörelsen på Orust” tilldelade nyligen den norske fredsforskaren och politiske aktivisten Johan Galtung ”Folkets fredspris”. Att organisationen därmed prisar en person som sprider grov antisemitisk propaganda tycks uppenbarligen inte spela någon roll.
Galtung har bl a påstått att judar styr världens medier, antytt att falsariet ”Sions vises protokoll” – som propagerar myten om en judisk världskonspiration – ger en korrekt bild av hur världen fungerar, framställt Förintelsen som resultatet av en ekonomiskt och kulturellt betingad ”konflikt” mellan ”judar och tyskar”, hävdat att Auschwitz ska förstås mot bakgrund av judars ”icke oproblematiska position” i det tyska samhället och antytt att Israel kan ligga bakom Breiviks terrordåd i Norge.
Galtungs antisemitism är välkänd. Den har uppmärksammats i en rad medier och mött internationell kritik. 2012 stoppades t ex Galtungs medverkan på en konferens vid Göteborgs universitet med hänvisning till hans antijudiska utspel. ”Vi tyckte att de uttalandena som Galtung har gjort är djupt problematiska. Det är tre huvudspår vi har reagerat på. Hans antydan att Utøya hade en koppling till Israel. Det andra är uttalanden om Sions vises protokoll och det tredje är uttalanden om judisk kontroll över internationella medier”, sade Helena Lindholm Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs Universitet. Av samma skäl stängdes han 2012 av från undervisning vid Basels universitet. "

Och att som kommunalrådskan hävda att man inte stödjer Fredsrörelsen på Orust rimmar dessutom illa med uppgifterna på Fredsrörelsens hemsida om utdelningen av priset på Orust i december 2017.


"Ordföranden i Orust Kommunfullmäktige, Bengt Torstensson, inledde:

Detta är tredje gången jag har blivit inbjuden att tala i samband med Fredsrörelsens på Orusts firande av Folkets Fredspris. Denna gång ges priset till fredsforskningens pionjär, Johan Galtung.

Orust kommun är med i Borgmästare för Fred. Det finns c:a 7 000 kommuner med i denna organisation, Mayors for Peace, i Sverige 26 stycken. Jag är ganska stolt över att Orust är en av dessa.

I år har vi anledning att glädja oss åt att Norges Nobelkommitté givit Fredspriset till ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. Den gör det för ovanlighetens skull i överensstämmelse med Alfred Nobels testamente. Fredsrörelsens påtryckningar behövs. I eftermiddag kan vi delta genom att anta den appell som Fredsrörelsen på Orust förberett.

Jag förestår Orust kommun och har nyligen blivit informerad om att sådana här frågor tillhör utrikespolitiken och inte med nuvarande lagstiftning får tas upp av kommunen. Eftersom jag är en försiktig general vill jag inte riskera Mayors for Peace genom att föreslå utropandet av Orust som kärnvapenfri kommun, men jag skriver gärna personligen under på Orust kärnvapenfri zon. Välkomna till Orust Fredens Ö!"

För matte känns det som ett hån att Fredsrörelsen och fullmäktiges ordförande oemotsagda får dela ut ett fredspris som påstås vara i enlighet med Albert Nobels testamente. Vilken rätt har dom över huvud taget att smutsa ner Nobels Fredspris på detta sätt. Dom har naturligtvis sin rätt att ge sitt fredspris till vem dom vill men blanda inte in Nobel och Nobelpriset i det. Dessutom kan man i biografin av Brigitte Haman över Bertha von Suttner, som ju var den som övertalade Alfred Nobel att  inrätta ett fredspris, läsa att Alfred Nobel inte var någon vän av nedrustning, utan snarare trodde på terrorbalans och att ett starkt försvar var grunden för fred. Bertha von Suttner hade en annan uppfattning. Om dom lyckades med en kompromiss så låg den så vitt matte förstår hur som helst långt ifrån det Fredsrörelsen på Orust står för.

Och de uttalanden som ledningen för Fredsrörelsen gjort om Pol Pots regim gör matte än mer oroad.

Så svaret på liberalens fråga är att Orust kommun indirekt stödjer antisemitism och folkmord.


Tänker dom två blondinerna, som nu vandrar ut i snön.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar