tisdag 16 oktober 2012

Det dåliga politiska ledarskapet sitter i väggarna


 
Hur bryter man en negativ kultur och ett dåligt politiskt ledarskap? Den frågan ställde sig matte när hon kom hem i grå kväll, efter att varit på en studiecirkel.  Kvällen skulle ägnas åt politiska ideologier. Men kommun hade, sin vana trogen alldeles för sent för att flytta cirkeln, kallat till en information om miljön på Henåns skola. Och vad AK konsult kommit fram till. Varför den nya skolan för över tvåhundra miljoner inte går att använda. Så flera som skulle varit med i cirkeln prioriterade  självklart kommunens information.

Så kvar för att diskutera blev det vanliga gänget, det vill säga styrelsen. Och vad diskuterade dom?

Jo, man försökte hitta framgångsfaktorer för att vända trenden och skapa ett positivt Orust. Dit människor vill flytta. Ett Orust där människor vill bo och arbeta.

Men vad krävs för detta? Jo ett nytt poltitiskt ledarskap. Och då menar inte matte att man ska skapa en ny majoritet.  Nej det måste till helt nya krafter, som inte behöver försvara gamla beslut och som inte har sin lojalitet i ett destruktivt nätverk av bakåtsträvare.

Matte tänker på ett av sina misstag. Hon var ansvarig när Ädelreformen skulle sjösättas ute i den kommun hon jobbade i. Formellt handlade det bara om att ansvaret för viss sjukvård  för äldre  skulle föras över från landsting till kommun. Men i praktiken handlade det om att få två olika kulturer att bli en gemensam. Matte fick mycket kritik för att hon splittrade personalgrupper. Men hon ansåg att hon  måste splittra väl fungerande personalgrupper för att få detta gemensamma synsätt.  Men det räckte inte. Det gamla synsättet fördes vidare av några få dominanta traditionsbärare .

Och så tror matte det är inom politiken på Orust också. Ska det bli någon förändring så krävs det att det gamla gänget oavsett partifärg lämnar över. Idag kan matte inte se att det finns människor som vill ta över. Men eftersom matte varit med så länge, så vet hon. Blir det ett tomrum så kommer det att fyllas.  Visst kommer dom nya att vara oerfarna men de kommer att fixa det.

Men matte misströstar just nu. Vad skulle få det gamla gänget att avgå? Ingenting eftersom de anser att allt är någon annans fel och någon annans ansvar. Så dom kan ju inte svika…

Och om det inte blir några luckor att fylla. Vem vill då slåss för att ta över när man måste stå till svars för vad någon i ens parti gjorde långt innan man kanske ens bodde på ön?

Matte tycker absolut  inte att Orust behöver ytterligare ett parti. Men kanske är det enda lösningen. Kanske ett parti för invandrare från andra kommuner som inte säger "så har vi alltid gjort" och inte dömer någon för att han är kusin till den dumme idioten som för tjugo år sedan lovade ett bygglov, ett löfte som han inte infriade.

Matte skulle egentligen vilja att det fanns ett Alliansparti  eller valsamverkan med klart uttalad borgerlig politik om valfrihet och självbestämmande. Med höga krav på att kommunen levererar det väljarna förväntar sig av en kommun i form av service och snabba beslut om bygglov etc.  Men det är ju helt uteslutet så länge det finns politiker som vägrar se framåt.  Som lever på att älta gamla konflikter och känna sig förorättad  och missförstått och därigenom slippa fundera över sin egen roll i varför det ser ut som det gör på denna vackra ö.

Det sitter som sagt i väggarna. Och vem vågar och orkar ändra på detta så att vi får en förändring och en positiv utveckling på Orust

Undrar den fyrbenta blondinen.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar