onsdag 11 december 2013
"Finns det bara ETT parti på Orust? Vänsterpartiet. Eller kanske SD?"
Frågan ställs av en f.d. högerman på ett nätforum här på den stora ön i väster.
Skälet är att det bara är en tapper vänsterpartist, som fortfarande försöker svara på den f.d. högermannens frågor. Och detta trots att han vid ett flertal tillfällen blivit både påhoppad och idiotförklarad. Vänsterpartisten ska ha all heder av att han fortfarande försöker använda detta forum till vad det väl från början var tänkt som, ett debattforum mellan politiker och väljare på Orust.
Men tyvärr har det inte blivit så. Idag är det förutom vänsterpartisten endast en representant för Miljöpartiet och en från Folkpartiet som ibland försöker tillföra fakta i debatten. Även kommunchefen har på ett fördömligt sätt några gånger försökt rätta till dom värsta felaktigheterna.
Sverigedemokraterna som den f.d. högermannen efterlyser har vad matte vet aldrig skrivit något på sidan.
Så ni som har makten i kommunen fixa ett informations- och debattforum på nätet! För det behövs!
Ett forum där kommunen informerar om allt som är på gång och som är av allmänt intresse. Ett forum där invånarna kan göra sin röst hörd och bryta olika åsikter mot varandra. Ett forum där de olika politiska partiernas representanter kan få informera om hur man ser på saker och ting och där det kan bli en medborgardialog värd namnet med kommunens invånare.
Men det krävs att sidan sköts av någon oberoende tjänsteman från kommunen med möjlighet att stoppa inlägg och blockera folk som inte följer normala etiska regler.
Ett forum som kan förhindra att skrönor sprids bara för att ingen riktigt vet vad som är sant.
En debattsida på nätet är ingenting som passar alla. Men det kunde vara ett komplement till Träffpunktsmötena och medborgarförslagen till kommunfullmäktige. Och så återinför allmänhetens frågestund! Den behövs.
Det finns rätt många partier på Orust och alla vill föra ut sina åsikter och dom flesta även på nätet. Men dess företrädare vill vare sig bli personligt påhoppade eller kallade för idioter.
Alla har rätt till sin åsikt. Men åsikter är sällan fakta.
Och för att citera en mening ur Ola Ullstens memoarbok Så blev det. Han skriver där om en betydligt mer framgångsrik högerman än den som på nätet hoppar på Folkpartiet och andra här på den stora ön i väster.
"Andra hade åsikter, medan Gösta Boman visste hur det skulle vara. Folkpartister såg han,… som avfällingar från den rena borgerliga tron."
Vi hörs
Den fyrbenta blondinen
torsdag 28 november 2013
Listan för kommunalvalet på Orust 2014 är klar.
Omedelbart kommer frågan från pressen. Vem kommer ni att samarbeta med efter valet? Detta blir dock en senare fråga och handlar om valresultat men också mycket om tillit.
I mattes gamla hemkommun regerar moderater och socialdemokrater ihop. Det var väl inget som någon tänkt sig före förra valet. Då fanns det ett bra oppositionssamarbete inom ramen för Alliansen. Centerns staka kvinna var drivande och duktig och höll ihop gruppen. Men så fick inget block majoritet och ingen kunde styra ihop med SD. Så det blev som i dagens Tyskland "eine grosse Koalition".
Men här på den gröna ön i väster har vi ingen stark majoritet, som styr, utan en minoritet. Styr är väl inte heller rätta ordet. För det är ett av dom stora problemen här på ön. Man styr inte. Man vågar inte fatta beslut och sen genomföra dom. Man lyssnar på vad man tror är folkviljan och så ändrar man sig och då dyker en ny folkvilja upp.
Oppositionen är alltså större än den styrande minoriteten. Men eftersom sossarna har oppositionsrådet, trots att de inte är den största gruppen inom oppositionen, så är det de facto i kommunen så att de tres gäng har makten. Centrens starke man, oppositionsrådet och så kommunalrådet, som ju bara vill att allt ska bli bra och inte förstår varför alla är så negativa.
Men varför finns det ingen Allians på ön? En fråga som matte ofta ställt sig. Men kommit fram till att det har ingenting med politik och sakfrågor att göra. Det handlar bara om personkemi. Och kanske inte ens dagens personkemi utan beror på konflikter som ärvs mandatperiod efter mandatperiod. De sitter i väggarna. Om det är väggarna i Kajutan där kommunfullmäktige sammanträder eller om det är någon annanstans vet inte matte men hårt sitter konflikterna oavsett var.
Första knappa året av denna mandatperiod samarbetade Sossarna, Folkviljan och Folkpartiet. Sossarna hade kommunalrådet och samarbetet med Folkpartiet gick alldeles utmärkt eftersom personkemin mellan rådet och Folkpartiets starka kvinna fungerade bra. Men så röstade Folkviljans fem ledamöter i beslutet om 2013 års budget på tre olika sätt. Och samarbetet sprack. Och Sossarna kastade under förödmjukande former ut sin ledare. Och så stämde inte längre personkemin mellan Folkpartiets och Sossarnas nya ledning. Så det blev inte ens ett samarbete i opposition.
Så att svara på hur ett styre på Orust kan se ut efter valet beror naturligtvis först och främst hur det går i valet.
Men för att det ska bli en bra politisk ledning som styr kommunen måste också personkemin stämma. Och här tror matte att det kan bli mycket svårt att samarbeta med dom ledamöter som i kommunfullmäktige som mobbat och så klart gått över gränsen för politiska inlägg och hamnat i kategorin personangrepp. Och det måste kommer att bli svårt att ha tillit för dom som oavbrutet använt sig av alla härskartekniken under denna mandatperiod.
Detta tycker matte är tråkigt för hon är van, sedan sina år i Skåne, att ha ett bra samarbete med centern.
Och som sagt det hänger på personkemin och tilliten och inte på politiska sakfrågor om man kan samarbete för kommunens bästa tänker
den fyrbenta blondinen också.
måndag 18 november 2013
Minoritetsmajoritet - det nya styrelseskicket på Orust?
"Vilket i korthet betyder att de som är färre bestämmer över dem som är fler"
Uttrycket var nytt för matte när hon på torsdagskvällen besökte fullmäktige. Men centerns starke man använde det och han måste väl veta.
Han nämnde det samtidigt som han berömde sossarna för att tagit initiativet till en gemensam budget. Samtidigt gav han, sin vana trogen, Moderaterna och Folkpartiet en känga för att dom hoppat av diskussionen, men sa naturligtvis inget om varför.
Minoritetsmajoritet, ett minst sagt intressant påstående. För det var alltså sossarna som tog initiativ till en gemensam budget och flera talare från den styrande minoriteten berömde detta samarbete kring det nu framlagda budgetförslaget. Ett förslag som alla utom moderater, folkpartister samt de två senast avhoppade från den styrande minoriteten stod bakom.
Ända tills man kom till kommunstyrelsen. Då avstod sossarna från att rösta. Och till kommunfullmäktiges sammanträde hade man ett tilläggsyrkande. Ett tilläggsyrkande, som tillstyrktes och lovordades direkt av den styrande minoriteten. Detta innan övriga i salen ens hunnit ta del av förslaget och innan moderater och folkpartisters budgetförslag presenterats.
Tilläggsyrkanden innebar vissa satsningar inom vård och omsorg som ska finansieras genom:
"att effektivisering konsultkostnader ökar från 2 000 till 4 550."
Hur effektiviseringen ska gå till framgick inte. Ändå gick centerns starke man omedelbart upp tillstyrkte yrkandet, eftersom det var så bra finansierat. Hur kunde han veta det? Det framgår inte av förslaget vilka konsultkostnader man ska dra ner på. För om det nu finns konsultkostnader som man bara med ett pennstreck kan ta bort så förstår inte matte varför man inte redan gjort det.
Den som lyssnade ordentligt på vad kommunalrådet sa förstod långt innan budgetdiskussionen att den styrande minoritet kommit överens med sossarna om hur kvällens omröstning om budgeten skulle gå till.
Smart drag av sossarna. Att vara med och ta fram en gemensam budget och så i fullmäktige framstå som opposition. Man lyckades nästan både äta kakan och ha den kvar.
Inte lika smart av den styrande minoriteten. För här står dom som ansvariga för en budget som egentligen är sossarnas och utan att velat ta ansvar för de svagaste i kommunen. Något som sossarna gjorde i sitt tilläggsförslag och som Moderater och Folkpartiet gjorde i sin budget.
Så någon minoritetsmajoritet, som styr Orust, finns inte.
Nej här styr centerns starke man sin minoritetsregering påhejad av sossarnas genom deras starke man. Alltså IRL en helt vanlig majoritet. Bara med den skillnaden att sossarna kallar sig opposition för att få behålla oppositionsråd och makten.
Tänker den fyrbenta blondinen.
söndag 10 november 2013
Politik är att vilja.
Politik det är att vilja förändringen därför att förändringen ger löften om förbättring, näring åt fantasi och handlingskraft, stimulans åt drömmar och visioner.
Så ungefär börjar ett av Olof Palmes mest kända tal. Han sa visserligen socialdemokratisk politik men det gäller även för socialliberal politik.
Men vilka är det då som behöver dessa förändringar som ska ge näring åt fantasin och stimulera drömmar och visioner?
Det måste väl vara dom som inte har det så bra utan behöver vårt gemensamma stöd för att komma vidare och för att våga drömma och kunna utvecklas efter sin förmåga.
Vilka är då dessa?
Ja inte var det dom man tänkte på när kommunfullmäktige beslutade om att subventionera dom som har sjöbodar.
Och inte är det många av dom som berörs när kommunen beslutade att inte höja fjärrvärmetaxan utan låta skattekollektivet stå för 7-8 hundratusen varje år, vilket ger ett mindre utrymme åt drömmar och visioner.
Och inte är det dom som skrek högst så att bara ett av kommunens fotbollslag fick ett ränte- och amorteringsfritt lån.
Och nu när man inte vågade eller ville säga nej till dom som har möjlighet att förverkliga sina drömmar själva finns inga pengar kvar till dom som skulle behöva vårt stöd.
Så nu vill den styrande minoriteten inte ge socialtjänsten möjlighet att hitta den ensamma mamman som är på väg in i psykos. Dom tycker nämligen inte att den öppna förskolans sociala verksamhet är tillräckligt viktig för att finnas med i nästa års budget.
Dom tycker tydligen inte att det är viktigt att hitta den lilla flickan som inte knyter an till sin mamma, trots att man måste veta vad det betyder på sikt.
Dom tycker tydligen inte det är viktigt att en ung flicka som blivit våldtagen ska få hjälp att bearbeta sitt trauma.
Det är lika oviktigt som att hjälpa unga som är på väg in i ett missbruk.
Och det är inte viktigt att barn i behov av särskilt stöd ska få behålla sina assistenter. Visst är det bra med pedagoger men ibland är det bara extra händer som behövs för att dessa barn ska få uppnå sina drömmar utifrån sina förutsättningar.
Om matte finge bestämma, men det får hon inte för hon sitter inte i någon beslutande församling, så skulle hon besluta att låta dom som har råd få stå för sina kostnader medan kommunens pengar skulle används till dom som behöver stöd för att kunna behålla sina drömmar om en bättre värld.
Politik det är att vilja förändringen därför att förändringen ger löften om förbättring, näring åt fantasi och handlingskraft, stimulans åt drömmar och visioner.
Tycker den fyrbenta blondinen
torsdag 31 oktober 2013
Hur vill jag ha det när jag blir ännu äldre?
Och hur ser äldreomsorgen ut på Orust?
Undrar om någon egentligen kan svara? För en tid sedan tog en medlem på ett gruppmöte i kommunhuset i Henån upp historien om en man som just flyttat inom kommunen och nu i den nya bostaden fick betydligt annorlunda hjälp än i den gamla.
Kanske berodde just det fallet på att han nu flyttat till en modernare bostad. Men det kan nog ingen svara på. För kommunen har inga riktlinjer för hur man beviljar hemtjänst enligt socialtjänstlagen.
- Det behövs inte eftersom det är reglerat i lagen och man kan inte hänvisa till riktlinjer var svaret matte fick när hon frågade.
Alldeles riktigt. Man kan aldrig i ett beslut mot en enskild bara hänvisa till riktlinjer eftersom varje ärende ska behandlas utifrån den enskildas särskilda behov.
Men vore det inte bra att veta hur tänker man i kommunhuset och vad hjälper man till med?
Borde det inte föras en politisk debatt om vad "skälig levnadsnivå" är? Och vad innebär det i praktiken att verksamheten ska "inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande."
Och vad innebär det på Orust att "äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra."
Och finns det tillräckligt med "goda bostäder" och får de "som behöver det stöd och hjälp i hemmet och annan lättåtkomlig service" det?
Och i det praktiska livet här på den gröna ön i väster vad betyder det att den äldre människan "så långt det är möjligt," ..kan…" välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges" ?
Dessa frågor skulle matte vilja ha svar på.
För hur ska hon och alla andra som är intresserade av att forma den framtida politiken på Orust annars kunna ha synpunkter och lägga en budget. Man måste ju först veta hur verksamheten ser ut idag. Får de äldre hjälp med allt de önskar sig eller snålas det så att knappt socialtjänstlagens bestämmelser är uppfyllda ?
Undrar förresten om jag får följa med matte på hemmet. Jag är ju helt avgörande för hennes välbefinnande. Men frågan är om ett sällskapsdjur ingår i skälig levnadsnivå här på öa.
Den som lever får se tänker
Den fyrbenta blondinen.
söndag 20 oktober 2013
Direktdemokrati - är det vad Orustborna vill?
Idag har vi en representativ demokrati. Det innebär att vi väljer representanter som sedan ska sätta sig in i och fatta beslut åt oss under fyra år. Fattar dom fel beslut så får vi försöka med några andra i nästa val.
Men här på den stora ön i väst pågår, liksom säkert i andra kommuner, en debatt om att de förtroendevalda inte lyssnar på sina väljare och inte fattar rätt beslut.
Men flera gånger per år har de förtroendevalda möten med sina kommuninvånare, de så kallade Träffpunktsmöten.
Vid flera av dessa tillfällen har det varit fler förtroendevalda än kommuninvånare, som velat diskutera kommunala frågor.
Så nog tycker matte dom lyssnar. Men lyssna är en sak. För hur ska våra politiker veta att de åsikter som framförts är vad en majoritet av kommuninnevånarna tycker. Och kanske åsikten inte alls överensstämmer med det partiets åsikter, som politikern ska representera.
På en lokal nätsida förs just nu en debatt av några Orustbor, som är engagerade och vill ändra på mycket här på ön. Men det är andra än dom själva, med ett gammalt och beprövat undantag, som ska ställa upp som politiker och fatta dom, enligt deras uppfattning, rätta besluten
Matte tror verkligen att de flesta partier försöker få en föryngring och en förnyelse på sina listor.
Men hur ska t.ex. småbarnsföräldrar som kanske arbetspendlar ut från ön få tid över till ett politiskt uppdrag, som i de flesta fallen är dåligt betalt. Och som tar tid från arbete och familj, vilket inte leder till en positiv löneutveckling eller att man känner sig som en bra förälder.
Till det kommer att man i princip aldrig får någon uppskattning bara skit från dom som tycker man fattat felaktiga beslut och att politiker tjänar massor av pengar.
Är man fritidspolitiker, vilket dom flesta är, får man på Orust ersättning för förlorad arbetsinkomst, reseersättning samt ett arvode för en hel dag på 500 kronor. Så om det vore för att tjäna pengar så lönar det sig bättre för dom flesta att jobba över någon timme.
Så alla ni som klagar. Gå in i det parti som överensstämmer mest med era åsikter och engagera er.
För visst ska dom förtroendevalda lyssna, men hur ska dom veta att just du sitter inne med sanningen och inte din granne som tycker precis tvärtom.
För så länge vi har en representativ demokrati så är det de förtroendevald, som fattar beslut och får ta ansvar för sina beslut under mandatperioderna. Och som väljare kan man rösta bort olämpliga representanter vid nästa val.
Under förutsättning att det finns andra människor som vill engagera sig politiskt och ta på sig ett större ansvar än andra för att styra kommunen.
Just nu känns det inte som problemet är att det finns en kö på lämpliga kandidater som vill ta på sig politiska uppdrag.
Och en direktdemokrati, där alla frågor avgörs i en folkomröstning kräver att alla som röstar verkligen har satt sig in i frågorna.
Sådet känns inte som ett alternativ.
Tänker den fyrbenta blondinen
onsdag 9 oktober 2013
Den slutliga lösningen- låt sommargästerna betala
Orust behöver en strategi för att få ordning på kommunens ekonomi. Det är nog alla överens om.
Men frågan är hur?
En driftig och kreativ före detta ordförande lämnade folkpartiet när ingen nominerat honom till valet 2010. Han tappade i och med detta en politisk plattform att agera utifrån. Han surnade till och bildade ett eget parti. Han trodde nog att han, liksom i sin krafts dagar, skulle få med sig folk på hans, enligt eget tyckande fantastiska förslag.
Så nu ondgör han sig över sitt gamla parti på nätet och hans inlägg får en att tänka på räven och rönnbären:
"Folkpartiet har tyvärr gått tillbaka sedan jag lämnade det. Vad vi nu ska prata om är hur vi medborgare ska ta oss ur krisen. För kris är det och bråttom är det. Mycket står på spel. Inte minst kommunens rykte bland landets 290 kommuner"
"Inget parti på Orust har en tillväxtstrategi eller vet inte ens hur man uttalar ordet strategi. Därför går det som det går. Högre skatt, dyrt att leva på Orust, dyrt at flytta därifrån."
-
Och nu har svaret kommit från kommunstyrelsen på hans strategiska medborgarförslag för att komma tillrätta med kommunens dåliga ekonomi.
Det är inte lagligt att införa en serviceavgift för alla dom som har sommarhus här på öa.
Må vara att folkpartiets strategi numera är långsam och tråkig och inte väcker den någon särskild munterhet. Den går helt enkelt ut på att få ordning och reda i kommunens ekonomi. Ett tröttsamt och mödosamt arbete, men som bygger på att vi följer de lagar och förordningar som finns här i landet.
Därför har partiet inte föreslagit en serviceavgift för sommargäster bland annat på grund av att det är olagligt. Men också för att vi tycker att sommarboende är en tillgång för kommunen, som vi inte vill ska flytta härifrån.
Tänker den fyrbenta blondinen
Tänk att kunna vara så väl insatt utan att deltagit i handläggnngen av ett ärende.
Ansvarsfrihet eller inte? Det är inte det frågan gäller idag utan om beslutet om ansvarsfrihet fattats på ett lagligt sätt.
Så under dagens kommunstyrelsesammanträde ska kommunens ledande politiker än en gång tala om för Förvaltningsrätten att man visst följt kommunallagen.
Och lite märkligt är allt förslaget till svaret till rätten.
"Kommunfullmäktiges 1.e vice ordförande var inte jävig och genomförde ensam handläggning och beredning av ärendet."
Känns inte så väldigt trovärdig med tanke på hur ordförande respektive vice ordförande agerade under fullmäktiges sammanträde.
För det intrycket matte, som åhörare fick, var att det helt klart var ordförande och inte vice ordförande som var mest insatt i hur det hela gått till.
Det som borde vara intressant för allmänheten är om kommunstyrelsens yttrande överensstämmer med verkligheten. Men tänk om motsatsen är fallet, dvs. att kommunstyrelsen ljuger för att rädda sitt eget skinn, det är ju ett allvarligt lagbrott. Och så kan det naturligtvis inte vara eller kan det det?
Undrar
Den fyrbenta blondinen
fredag 4 oktober 2013
Låt juristerna ta över.
NCC och kommunen kan inte komma överens om vems felet är att det inte går att bedriva verksamhet i Henåns skola. En helt nybyggd skola har nu varit stängd i ett år, på grund av mögel och fukt. Det kostar kommunen miljoner varje månad att ha elever och personal i andra lokaler samt för att köra dom dit.
NCC verkar anse att det är ventilationen som är problemet. Och det tar dom inte ansvar för. Det är ett ventilationssystem, som efter förslag från centerns starke politiken absolut ville ha. I Bohusläningen den 8 september kan man läsa:
"Bengt Johansson står bakom satsningen på en ny skola i Henån och vill gärna själv berätta att en motion han skrivit om naturlig ventilation i skolan lett till stort intresse från andra kommuner."
Varför inte erkänna. Det var ett misstag. Intresset från andra kommuner för Henåns skola kvarstår men kanske inte på det sätt som Bengt Johansson tänkt sig.
Vidare tyckte Bengt Johansson 2010
- " Det är viktigt med en ekonomi i balans. Varje generation måste kunna bära sina egna kostnader."
" En bra kommunal ekonomi är en förutsättning för att kunna utveckla Orust och göra olika satsningar."
Det var då det. Sedan dess har man höjt skatten och låneskulden och ekonomin påminner allt mer om Sydeuropas problemstater, där man har en stor låneskuld och korrupta politiker, som i första hand månar sin egen ekonomi och struntar i sin befolkning.
Så med NCC på ena sidan förhandlingsbordet, som verkar anse att ventilationen är problemet och en centerpartist, som aldrig skulle erkänna att han hade fel på den andra sidan, kommer man nog aldrig till en lösning.
Men så här kan det i alla fall inte fortsätta. I går hade man ytterligare en slutbesiktning, den fjärde i ordningen, enligt kommunen
"Det konstaterades att inget nytt kommit fram sedan tidigare när det gäller att åtgärda bristerna i skolan.
Entreprenaden godkändes inte på grund av för höga fuktvärden i bottenplattan i hus ett och två."
" Vilka åtgärder som kan bli aktuella beror på hur NCC agerar och vilka åtgärder de kommer att sätta in för att lösa problemen. Frågan om hur kommunen ska agera kommer att diskuteras på kommunstyrelsens sammanträde den 9 oktober."
Men snälla det har ni ju gjort sedan ett år tillbaka . Diskuterat och hotat.
Så låt juridiken ta över så att det kommer till ett avslut. Det är väl det vi har jurister till. Att förhandla sig fram till en lösning, som bägge sidor kan acceptera. Och om det inte går överlämna ärendet till domstol.
Och medans juristerna diskuterar sig fram till en lösning, vilket både lär bli dyrt och ta tid. Så har politiken en chans att bygga upp förtroendet bland mina väljare. För annars är risken att även om skolan blir friskförklarad och är den skola man tänkt att den skulle varit från början. Så måste dom som har makten övertyga föräldrarna till barnen i Henåns skola om att denna gång talar dom sanning och mörkar inget.
Lyckas dom inte med det står man nog med en skola, dit föräldrar vägrar släppa sina barn. Visst vi har skolplikt. Men vilken politiker eller tjänsteman tar beslutet att begära polishämtning av barn vars föräldrar inte vågar lita på sina politiker att barnens skolmiljö är frisk och hälsosam.
Tänker den fyrbenta blondinen
torsdag 3 oktober 2013
Minus 19,1 miljon för Orust kommun.
Hur kan drygt 30 miljoner i underskott presenteras i tidningen som 19?
Jo, i år igen hade den styrande minoriteten tur. Mannan från himlen kom i form av så kallade AFA pengar från staten. Det blev ett tillskott i kommunkassan med nästan tretton miljoner. För den som inte vet, är AFA en sjukförsäkring kommunen har för sina anställda.
Men är det en självklarhet att dessa pengar, utan diskussion i kommunfullmäktige, ska täcka de underskott, som till exempel vård och omsorg har?
Hemtjänsten har blivit 12 miljoner dyrare än beräknat. Men varför det? Visst befolkningen blir ett halvt år äldre för varje år. Men är det skälet? Eller har kvalitén höjts för dom som får hemtjänst? Eller har vi blivit sjukare? Eller har man blivit generösare med att bevilja insatser från hemtjänsten?
Oavsett vad som är skälet är det kommunfullmäktige som beslutar om hur mycket pengar äldreomsorgen får kosta och vilken kvalitet den ska ha.
Det innebär att äldreomsorgen, liksom all annan kommunal verksamhet, har en skyldighet att följa budgeten. Budgeten är och förblir politikens främsta styrmedel. Och om pengarna inte räcker så måste man att tala om varför och redogöra för vad en anpassning av verksamheten till budgeten får för konsekvenser. Sen är det fullmäktige som beslutar.
För om man fortsätter så här att ingenting händer när man sätter sprätt på mer pengar än man har, så får vi ett system där det inte längre är våra folkvalda som styr utan enskilda tjänstemän. Och säkert är detta en av orsakerna till att Orust kommuns ekonomi mer och mer liknar vissa krisande länder i Sydeuropa. En jättestor skuld och ingen politisk ledning som förmår ta ansvar.
Sen är ju detta med AFA pengarna intressant ur en annan aspekt också. Kommunen fick sådana pengar även förra året. Men då var sossarna i opposition. Då tillhörde dessa pengar personalen och fick enligt sossarna absolut inte försvinna in i kommunens svarta budgethål.
Men i år, när man i praktiken, även om man förnekar det, sitter ihop med den styrande minoriteten och till och med har lagt en budget ihop med dom. Var står man då?
Troligen byter man åsikt. För vad gör man inte för att få behålla makten och arvodena.
Den som lever får se. Sossarna hittar säkert ett sätt ska bortförklara för personalen och väljarna att nu är inte AFA -pengarna längre personalens. Utan de måste användas för att dölja ledningens inklusive sossarnas totala oförmåga att styra vår kommun. Men så i klartext kommer man naturligtvis inte uttrycka sig.
Tror den fyrbenta blondinen
måndag 30 september 2013
Skärpning min systrar! Livet består av val. Och valen har följder.
Efter att varit borta från jämställdhetsdebatten är matte åter där. Men nu hon är så heligt förbannad på allt gnällande och offertänk.
Visst vi lever i ett patriarkaliskt samhälle, där kvinnor inte har samma chanser som män.
Men var och en har ett ansvar att förändra på detta.
När mattes två äldsta barn föddes pluggade matte fortfarande. Visst var det jobbigt och frestande att stanna hemma hos barnen.
Trycket från omgivningen var också rätt stort.
- Dom är små så kort tid och de första åren är viktiga och inte ska du väl låta någon annan uppfostra dom.
Matte fick till och med en reprimand för att hon inte strök skjortorna av sin dåvarande svärmor.
Och senare när barnskaran vuxit och hon jobbade heltid.
- Varför går du inte ner i tid så du får mer tid för barnen?
Matte minns en gång när hon satt i trappan i huset i Sollentuna och tyckte synd om sig själv och tårarna trillade nerför kinderna. Hon kände sig som världens sämsta mamma. Inget hann hon sköta ordentligt vare sig familj, jobb eller politik. Som tur var kom dottern och tröstade henne.
- Var inte ledsen mamma. Vi skulle inte orka med dig på heltid.
Och nu är matte pensionär, med en helt acceptabel pension. Men från samma kvinnor, som valde att stanna hemma med barnen , får hon höra hur synd det är om dom för att pensionen är så låg.
Och kanske skulle matte haft större förståelse för dessa systrar om hon inte upptäckt att inget har förändrats. Unga tjejer idag väljer likadant.
Dom vill inte se en kvotering av föräldraledigheten. För familjer ser ju så olika ut.
- Det hade inte gått att han, pappan, varit hemma för det hade vi inte klarat ekonomiskt.
Och kollar man på statistiken så kan man konstatera att även för dom där det inte gör någon ekonomisk skillnad så blir det kvinnan som stannar hemma i större utsträckning.
Matte tror att kvinnorna vill ta ut en större del av ledigheten.
Det är ju rätt skönt att vara hemma med sitt barn den första tiden. Och så tror kvinnor nog inte att karln klarar av det. Och så är könsmönstret där. Ett mönster som sedan gör kvinnan till ett offer i sina egna ögon.
- Jag orkar inte mer. Han hjälper inte till.
Hjälper till! Redan det visar vems ansvar hemmet och barnen är. Vissa kvinnor släpper inte in mannen att ta samma ansvar. I ett jämställt förhållande hjälper man inte till. Man delar.
Och jobbar man deltid, struntar i att utbilda sig, tar låglönejobb inom offentlig sektor och tar det största ansvaret för hem och familj. Så får man nog vara beredd att ta konsekvenserna.
Men dessa kvinnors barn fick hembakt och hade ett välstädat hem. Matte prioriterade annat.
Men hon kan inte se att vare sig karlarna eller barnen tagit skada av det. Tvärtom kan hon se att sönernas förhållande är ovanligt jämställda.
Så om ni tycker att hur föräldraförsäkringen ska tas ut är en angelägenhet som familjen själva ska besluta om, så är det ok. Men bli inte ett offer när jämställdeheten i hemmet, lönen, karriären och pensionen blir därefter.
Tycker den fyrbenta blondinen.
lördag 28 september 2013
Sluta med politik. Det tar för mycket tid från mig och barnen.
- Jag måste sluta med politik. Min hustru och mina barn tycker att det tar för mycket tid.
Hur många har hört en man säga så? Inte matte i alla fall.
Men kvinnor som inte klarar att få in ett aldrig så litet politiskt engagemang i sin vardag har matte mött många under årens lopp och gör det fortfarande.
Tänk att vi inte kommit längre.
Peter Götell konstaterar i dagens Bohusläning att det bara är medelålders män i den politiska toppen i Uddevalla.
Inte så konstigt. Dom har väl någonsin behövt säga:
- Ledsen jag kan inte fortsätta med politik. Min fru och mina barn tycker jag är borta för mycket så jag måste lägga av. Jag bara inte orkar ta den striden på hemmafronten.
Men 2013 finns det fortfarande kvinnor som säger så. Längre har vi alltså inte kommit med jämställdheten.
På 70-talet kändes det som kvinnorna var på rätt väg men idag är matte inte längre lika övertygad.
Den fyrbenta blondinen
söndag 22 september 2013
3.6 miljoner kronor under en livstid. Så stor är lönegapet mellan vad genomsnittsmannen och kvinnan.
Skärpning kommun- och landstingspolitiker!
Varför är det då på detta sättet? Och varför händer inget inom den offentliga sektorn där politiker bestämmer lönepolicyn.
Vi köper billiga och bra varor från låglöneländer. När dessa arbetare får samma löner som vi, har vi inte längre råd att handla och företag går i konkurs.
Vi har alltså byggt upp ett system som kräver att någon annan med låg lön ser till att vi får bra och billiga produkter.
Lite så är det även med vården, skolan och omsorgen, där låga kvinnolöner fixar kvantitet och även kvalitet.
Förr var lärarjobbet t.ex. ett välbetalt statusarbete för män. Fröken i småskolan och på lekis fick inte lika mycket betalt.
Läkarjobbet har alltid haft status men tappar vart efter fler kvinnor blir läkare.
Sjuksköterskorna har aldrig haft betalt efter sitt ansvar och sin utbildnings längd.
Och när kommunernas service för barn och gamla byggdes ut på 60- och 70-talet plockades hemmafruar in som vårdbiträden inom hemtjänsten och som dagbarnvårdare inom barnomsorgen.
Detta var på sossarnas tid. Och LO:s uppfattning om att detta inte var några riktiga jobb utan en lämplig sysselsättning för hemmafruar, vars barn börjat skolan eller flyttat hemifrån, satte lönenivån och arbetsvillkor.
Omsorgsjobben i kommunerna blev oftast deltidsjobb och en urban variant av bondmorans äggapengar. En liten inkomst till kvinnorna medan servicen till mannen, som fortsatte att vara huvudförsörjare, inte förändrades.
Matte funderar över hur många gånger under årens lopp hon hört kommentarerna.
" - Inte ska det väl behövas utbildning för att ta hand om barn. Det har ju kvinnor gjort i alla tider."
" - Att jobba i hemtjänsten är väl inget för en riktig karl."
Och de patriarkala strukturerna, som legat till grund för den uppfattningen finns fortfarande väl förankrad inom LO och dess politiska gren, det socialdemokratiska partiet.
Men vad gör Alliansen och framförallt mattes parti, som tidigare var ett parti som drev jämställdheten framåt?
Detta med lönegapet är vår största jämställdhetsfråga. Vid lika lön tror matte inte att vi behöver diskutera fler pappamånader.
Så nu är det bara att välja. Vad ska bort för att klara detta? Eller ska skatten höjas? Det ska löna sig att arbeta säger regeringen. Ja men varför 3.6 miljoner mindre för kvinnor än för män.
Hur länge tror ni att kvinnor finner sig i detta och om inte så står verksamheten utan några att anställa.
Och det vore den sämsta lösningen för oss alla.
Tycker den fyrbenta blondinen.
torsdag 19 september 2013
Some politicians are more equal than others
"Missbrukar demokratin" ryter kommunfullmäktiges
ordförande i gårdagens tidning. " Är det demokratiskt att inte låta alla få komma till
tals."
Hoppsan! Matte fick kaffet i vrångstrupen när hon läste det.
För samma man vägrar en debatt i
fullmäktige om den lokala demokratin på Orust. En majoritet av oppositionen har
begärt att de ska få insyn och möjlighet att ta ansvar för kommunens väl och ve
i en omfattning som motsvarar deras andel av väljarkåren.
Nej det frågan vägrar kommunfullmäktiges ordförande att ta
i. Plötsligt är han bokstavstrogen kommunallagen.
En lag som han annars sällan bryr sig om.
Den representativa demokratins princip utgår från att alla
förtroendemän bär det ytterst ansvaret för kommunens verksamhet.
Men har alla politiker på Orust en realistisk chans att ta
det ansvaret som kommunallagen anger?
- Knappast
Och är det demokratiskt att inte respektera valresultatet?
- Knappast.
För om man gjorde det skulle kommunalråd och ordförande i
miljö- och byggnadsnämnden avgå. För ingen av dom kan säga att dom är direktvalda
av Orusts befolkning. Möjligen hade de kunnat hävda det om dom i valet fått så många
personkryss att det räckt till en personlig plats, men så är inte fallet.
Alltså tillhör deras platser partiet, och inte dom själva.
Och oppositionsrådet säger klart att han bara representerar
sina väljare vilket betyder en mindre del av den formella oppositionen.
Så gott som alla uppdrag som innebär att man får insyn och
information, och som ger möjlighet att sätta sig in i frågor och att bilda sig
en uppfattning, är den verkliga oppositionen utestängd ifrån.
Är det demokrati?
- Knappast.
Ibland säger folk till matte.
- Ni, dvs. folkpartiet och moderaterna, måste göra något.
Kommunens ekonomi är en katastrof. Dom dvs. sossarna och den (o)styrande
minoriteten kommer att höja skatten igen. Och ni gör ingenting.
Till dom säger bara matte.
- Vi kan inget göra åt majoritetens förtryck av en stor
minoritet. Så länge det IRL finns en dold majoritet bestående av en (o)styrande
minoriteten och en sossegrupp, som IRL styr, så kan dom med den starkes och
lagens rätt köra över en aldrig så stor minoritet.
Enda möjligheten som står till buds för den verkliga
oppositionen är att lämna sina få uppdrag i kommunstyrelsen och dess arbetsutskottet
eftersom det ändå inte är där besluten fattas. Det är ju inte rimligt att man
ska kunna ställas till ansvar för sådant man inte har möjlighet att påverka.
Some politicians are more equal than others.
Tycker
Den fyrbenta blondinen
måndag 9 september 2013
Obamas besök och den svenska jämställdhetsdebatten!
– "Det visar hur enormt betydelselöst det här besöket
var, att man bara skickade kvinnliga ministrar. Det brukar vara så i sådana
lägen," sa Göran Hägg från TV soffan.
Det finns ju vissa saker som inte tål dagsljuset och
kanske satt Göran Hägg genom sitt uttalande tummen precis på det.
Inte så att matte tror att vår regeringschef genom att
bara sända kvinnliga statsråd för att vinka farväl till världens mäktigaste
demokratiskt valde ledare ville förringa besökets vikt. Tvärtom. Det var hans
sätt att visa omvärlden att svenska kvinnor verkligen kan.
Men kanske är detta att vi har kompetenta kvinnliga
statsråd inte i första hand ett exempel på hur långt jämställdheten kommit utan
exempel på en allvarlig maktförskjutning i samhället.
När matte gick i skolan var rektorn och tillsynsläraren,
ja även läraren, någon man såg upp till och hade respekt för.
Rektorn var den verklige ledaren på skolan. Matte minns fortfarande
med fasa när hon blev uppkallad till rektorsexpeditionen. Hon skulle förklara
varför hon lagt en snöboll ovanför kartstället så att den arme musikläraren
fick vattendroppar på flinten och i orgeln när han skulle undervisa.
Rektorn var en
självklar pedagogisk och organisatorisk ledare på skolan och honom ifrågasatte man inte ostraffad.
Lite längre tillbaka i tiden var det prästen, läraren och
polisen, som hade maken i lokalsamhället. Män som man bara inte ifrågasatte.
Men så försvann makten och statusen och därmed männen. Och
vi har idag en mer jämn könsfördelning.
Vad som är hönan och ägget vet inte matte.
Men för inte så många år sedan var det viktigt med varvade
listor även till kommunfullmäktige. Det var svårt att få kvinnor att kandidera
och svårt att få männen att släppa fram kvinnor.
Men idag har makten försvunnit från kommunpolitiken. Så nu
börjar det bli problem att få män att ställa upp. Kvar finns bara dom som inte
insett att deras tid är förbi. Men dom som borde vara beredda ta över vet att
det vare sig finns makt eller pengar inom kommunpolitiken. Så dom väljer att satsa
på ett säkrare kort som jobb inom den privata sektorn och på familjen.
Så att statministern bara skickade kvinnliga statsråd för
att ta farväl av Obama visade inte på att mötet var oviktigt. Tvärtom! Men att
vi fått kvinnliga statsråd kanske inte visar på att vi är så himla duktiga på
jämställdhet utan på en förskjutning av makten från riksdag och regering.
Tror den fyrbenta blondinen
söndag 8 september 2013
"Barn med särskilda behov bör ges en rimlig chans"
Vad kostar egentligen mest? Är rubriken på Tove
Lifvendahls ledare i söndagens SvD.
Min gamla förskolechefs ord ekar i huvudet: "Alla
barn har särskilda behov"
Och så är det. Alla barn har särskilda behov men vissa barn
behöver särskilt stöd för att lyckas här i livet.
Tove Lifvendahls serie om barn med olika handikapp som inte
får det stöd inom Stockholms skolor dom enligt skollagen har rätt till är
verkligen läsvärd.
Det är på tiden att skolan inte bara ser till flertalets
behov utan även till dom som behöver särskilt stöd.
När förskolan slutade vara en socialverksamhet med stort
pedagogiskt innehåll och blev en ren utbildningsverksamheten tappade man något
på vägen.
När förskolan var en del av socialtjänsten var den ett redskap
som socialtjänsten utnyttjade för att utjämna skillnader i uppväxtvillkor. På
den tiden kunde man satsa extra på barn med fysiska handikapp, men även på barn med
sociala handikapp från familjer med missbruksproblem eller där intresset för
att utbildning var obefintligt.
När man flyttade fokuset från dom svaga till att forma en
förskola för flertalet tappade man bort dom
som var i behov av särskilt stöd.
Idag måste man i många kommuner ha en diagnos på sitt barn
för att få den hjälp skollagen föreskriver.
Det behövs inga diagnoser för att hjälpa ett barn. Det
behövs bara särskilt stöd för att alla ska kunna utvecklas efter sin förmåga.
Maja som just börjat i förskoleklass. Hon har särskilda
behov för hon är en liten försiktig tjej med stor integritet och rättspatos.
Men dom behoven kan hennes föräldrar tillgodose. Och nu går hon i en klass där
personalen ser henne och hon har redan fått nya kompisar.
Men så var det inte när hon efter inskolningsveckan i slutet
av augusti bytte skola och klass eftersom vuxenvärlden inte klarade att tackla
mobbing i dess linda.
Man gav inte särskilt stöd till den lilla tjej som för två
år sedan blev av med sin storebror i cancer. Man såg inte att hon behövde stöd
för att inte utvecklas till en mobbare. Man valde i stället att säga till Majas
föräldrar att det var nog bäst att flytta på Maja, den mobbade.
Vad skickar det för signaler? Det som börjar med en knappnål
kan sluta med en silverskål.
Eller som för killarna på Lundsberg. Med ett
strykjärn.
Så se till att skolan har resurser att i tid hjälpa och ge
alla barn en chans att utvecklas efter sin förmåga. Det kostar minst på längre
sikt.
Tänker den fyrbenta blondinens matte
tisdag 3 september 2013
Det är demokratin dumbom att vissa väljares röster är mindre värda. I alla fall på Orust.
Hur kan det vara på detta sättet? Den frågan kan man ställa
sig eftersom de som röstat på moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna i
förra valet inte har inflytande motsvararande sin andel bland Orust väljare.
För i fullmäktige finns det sedan en tid tillbaka tre
grupper. Den styrande minoriteten, den största oppositionsgruppen och
socialdemokraterna.
Detta eftersom socialdemokraterna inför senaste fullmäktige
sa att dom inte styr ihop med den styrande minoriteten, utan är ett
oppositionsparti. Så då är det väl bara att acceptera det. Visserligen bedriver
dom ingen oppositionspolitik utan är drivande i att arbeta fram förslag till
fullmäktige. Ett uppdrag som i andra kommuner brukar vara dom styrandes. Men på
den stora ön i väster är det mycket som inte liknar andra kommuner.
Men man ska ju lita på vad folk säger, så säger socialdemokraterna
att dom är i opposition så är det väl så.
Då finns det alltså fyra partier i opposition.
Socialdemokraterna, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna.
Socialdemokraterna har 11 mandat och dom andra tillsammans 13. Är det då
rimligt att dom väljare som röstat på något parti i trettongruppen inte har
representation motsvarande hur många röster dom fick i valet?
För på nästan samtliga uppdrag som ska tillfalla
oppositionen sitter det socialdemokrater. Det blev så när dom valdes senast
eftersom då fanns det en majoritet och enbart socialdemokrater och folkpartiet
var i opposition. Och eftersom folkpartiet valde att inte gå i det stora
partiets ledband tog, med den starkes rätt, socialdemokraterna alla platserna
som tillföll oppositionen.
Men sedan dess har majoriteten spruckit och är numera en
minoritet. Två ledande f.d. moderater, som väl anser sig som Guds gåva till kommunen
vägrar att lämna sina uppdrag. De säger sig ha folkets stöd. En minst sagt
tveksam slutsats. Dom är ju invalda för moderaterna. Och inte kommit in på
personliga meriter dvs. genom personkryss.
Det innebär att två tunga platser innehas av två politiska
vildar.
Det innebär också att majoriteten i kommunstyrelsen och
miljö- och byggnadsnämnden inte speglar hur Orust väljare ville att det skulle
se ut i de organ som framtill nästa val styr kommunen.
Det betyder också att
vissa väljares röster inte räknas. Det är tydligen bara de som röstat på den
styrande minoriteten och socialdemokraterna som kan räkna med att få sin röst
hörd.
Och trots att socialdemokraterna säger sig vara i opposition
så bildar dom med den styrande minoriteten en majoritet som förhindrar varje
förändring, som skulle ge alla partier inflytande motsvarande sitt valresultat.
Pehr Ahlmark skrev en bok med titeln. Det är demokratin
dumbom.
Men nej det är inte demokratin. Det är maktfullkomligheten
personifierad.
Tycker den fyrbenta blondinen
fredag 30 augusti 2013
Fullmäktige - en plats för inbördes beundran
Ordförande började kvällen möte med en undran om man kunde ta upp två ytterligare
frågor på dagordningen. Den ena, ett val, var ok. Men att ta upp frågan, som
väckts av moderater, folkpartister och kristdemokrater, om att det vore
lämpligt att välja om ledamöterna till kommunstyrelsen och miljö- och
byggnadsnämnden nu när en ny majoritet bildats. En majoritet bestående av den
styrande minoriteten samt sossarna. Nej det otänkbart.
Majoriteten kände sig alldeles klart träffade. Så den
diskussionen ville man inte ta utan sa nej till att ta upp ärendet.
Hur klokt var det egentligen? Trodde man att man därigenom
skulle slippa diskussionen.
Chansen finns fortfarande att fullmäktiges ordförande vågar
ta upp frågan på nästa möte. För det är han och ingen annan som beslutar om hur
föredragningslistan ska se ut. Men gudarna ska veta att han kommer att utsättas
för hård tryck att låta bli. Men han har tidigare visat visst mod och
självständighet. så hoppet finns kvar.
Men för att vara på den säkra sidan så
ändrades bara rubriken på skrivelsen och vips blev det en motion, som lämnades
in redan vid torsdagens möte. En av de få lagligt tvingande möjligheter en
opposition har att få upp en fråga till diskussion i en kommun, som styrs av en
fullständigt maktfullkomlig liten klick påhejad av ett antal jasägare. Men visst
dom kan förhala även handläggningen av motionen så att 2014 års val hinner
före.
Tillbaka till den nya majoritet. Man har ju på olika sätt
visat att man är en styrande majoritet. Styrande var kanske inte ordet men en
majoritet i alla fall. I skrivelsen från de tre partierna tas vissa exempel upp
som till exempel att man gjort en gemensam budget och att man ansåg att en
socialdemokrat skulle ersätta en oberoende, som var jävig.
Men det finns många fler exempel. För trots att det är näst
intill omöjligt att få insyn i vad som pågår så försäger sig vissa ledamöter
ibland och ibland trycker någon på fel knapp så att informationen hamnar dit det
inte var tänkt.
Och detta systematiska arbetet att hålla den verkliga
oppositionen utanför insyn måste vara helt unikt. Tidigare har det varit en
princip att kommunstyrelsens arbetsutskott deltagit i utbildningar och gjort
studiebesök. Men numera är det utskottens presidier, som får ta del av denna
kunskap. Ett effektivt sätt att se till att ingen från oppositionen får vara
med.
Man har även infört informella grupper bestående av de
ledande ur majoriteten där inga protokoll förs men där flera av de kontroversiella
besluten för kommunen fattas.
Man försöker att på olika sätt undvika att ärenden kommer
upp till kommunfullmäktige trots att de enligt kommunallagen är av sådan vikt
att de borde beslutas där.
Och hela tiden kommer man tillbaka till att folkpartiet
sitter på uppdrag man anser att partiet inte har rätt till. Och nu när man har
chansen att ändra på det så tar man inte den.
Det enda vapnet oppositionen idag har är att låta droppen
urholka stenen och hoppas på en ljusare framtid.
Och efter denna inledande punkt på kommunfullmäktige lyssnade
ledamöterna på en föredragning om vikten av att få kommunfullmäktige till ett
levande parlament där det är högt till tak och där viktiga framtidsfrågor
diskuteras. Och man lyssnade på hur ens egna mål om större öppenhet och
demokrati skulle implementeras.
Matte fick liksom inte dessa olika budskap att gå ihop. Och det
gör dom inte för mig heller men jag är ju bara en dum
Fyrbent blondin
onsdag 28 augusti 2013
Maktmissbrukets fula tryne visar sig.
"Oppositionspartierna har som uppgift att invända och
rösta mot, kritisera samt analysera regeringens agerande och beslut. För ett
sunt politiskt liv är opposition nödvändig då den innebär ett korrektiv mot maktmissbruk.
För att en demokrati
ska fungera måste oppositionen kunna organisera sig på samma villkor som
regeringspartier. Auktoritära, odemokratiska regeringar kan upprätthålla sin
makt genom att förstöra för oppositionen."
Detta kan man läsa i Wikipedia.
Men hur är då läget här på den gröna ön i väster?
Jo formellt består oppositionen av fyra partier. Sossarna med
11 mandat, moderaterna med 7, folkpartiet med 5 samt kristdemokraterna med 1
mandat.
Det formella oppositionsrådet är en socialdemokrat, som helt
odemokratiskt meddelar att han bara företräder sossarna, trots att dom är en
minoritet inom oppositionen.
Och som lök på laxen driver han inte ens oppositionspolitik
utan är en del av den styrande minoriteten som förvandlats till en majoritet
IRL.
Man har tillsammans med den styrande minoriteten lagt en
inriktningsbudget för 2014. En budget är kommunens viktigaste styrdokument.
Och när ordförande i miljö- och byggnadsnämnden inte kan
delta i ett beslut om bygglov på grund av jäv kräver man att en oberoende före detta moderat
ska ersättas med en socialdemokrat. Kan man klarare uttrycka att sossarna är en
del av en ny majoritet?
Men varför bildar man inte då en ny majoritet? Makt och
arvoden är svaret på den frågan. För då måste sossarna avstå många
insynsplatser till den reella oppositionen och det vill man inte.
Och eftersom den styrande minoriteten och sossarna har majoritet i kommunfullmäktige så kan den verkliga
oppositionen inget göra för att påverka eller förändra något förrän tidigast
efter valet. Och kanske inte ens då för kommuninnevånarna är så trötta på allt tjafs
att de inte orkar bry sig längre.
Så troligen kommer kaoset att fortsätta. Det kommer att
komma nya skattehöjningar. Den första i december. Och flera av de som flyttat
till ön för att man ville ha en bra miljö för sin familj inser att det blir för
dyrt och drar tillbaka till staden där service är bättre och skatten lägre.
Man kan inte beskriva oppositionen på Orust situation bättre
än vad Wikipedia gör.
"Auktoritära, odemokratiska regeringar kan upprätthålla sin
makt genom att förstöra för oppositionen."
Tycker den fyrbenta blondinen.
fredag 23 augusti 2013
Två mobbande sexåriga tjejer gjorde att en farmor inte fick delta i partiets skaldjursfest på Mollösund
Vad är det för värld vi lever i när skolan inte klarar att
tackla mobbning från två förskoletjejer?
Majas första år i skolan har börjat på samma eländiga sätt
som vistelsen på förskolan slutade.
För ett och ett halvt år sedan åkte matte till Stockholm för
att vara barnvakt när en liten kille på 6 år skulle begravas. Han hade under
lång tid kämpat mot sin cancer men nu var kampen över. Eftersom han gått på
samma förskola som Maja och hennes småbröder så var även förskolans personal med
på begravningen. Så förskolan stängdes och det behövdes någon som var hemma med
de tre barnen.
Denna tragiska händelse var början på en mobbningshistoria.
Den döda pojkens syster, som är lika gammal som Maja började trakassera flera
barn på förskolan. Hon mådde naturligtvis inte bra. Hon började ge sig på Majas
bästkompis. Men gick snart över till Maja och tyvärr följde kompisen med.
Maja ville inte gå till förskolan. Hon visste inte vad hon
skulle sätta på sig för vad hon än hade på sig så blev hon retad.
Maja är en liten tjej som är orolig för nya saker. Så man
retade henne för att hon inte vågade och inte kunde gunga högt och så vidare.
Det fanns en personal som verkligen tog Majas parti och talade om för de två
andra tjejernas föräldrar att detta beteende är oacceptabelt.
Mamman till Majas före detta bästkompis tog väldigt illa vid
sig.
Men hade väl inte kraft och mod att göra något åt det.
När den personal som ställt upp för Maja gick på
mammaledighet i våras vägrade Maja att gå tillbaka till förskolan veckan innan
skolan började.
Så på grund av vuxnas oförmåga att ta itu med mobbing på
förskolenivå fick matte åka till Stockholm och vara med Maja veckan innan
skolan började.
Och Maja var lycklig. Farmor och Maja hade några trevliga
dagar och var bland annat och tittade på den skola hon skulle gå i. Och pratade
med den personal som fanns i tjänst och Maja var helt trygg inför skolstarten.
Vad Maja inte visste var att hennes föräldrar och farmor
rivit upp himmel och jord för att Maja skulle få gå i denna skola och inte en
skola med 1400 elever, som dessutom ligger långt från Majas hem. Och där hennes
plågoandar skulle gå. Och först någon vecka före skolstart fick Maja besked om
i vilken skola hon skulle gå.
Och sista arbetsdagen innan skolan öppnar för höstterminen
slår meddelandet ner som en bomb. Hennes två mobbare har samma dag också fått
plats, inte bara på samma skola utan också i samma klass.
När Majas föräldrar tar upp problemet med skolan föreslår
personalen att Maja ska byta klass.
För matte ett mycket märkligt förslag. Det naturliga hade
väl varit att flytta på mobbningsledaren och därigenom dela på dessa två tjejer,
som inte bara gett sig på Maja. Det finns minst ytterligare en elev i klassen,
vars föräldrar framfört samma oro som Majas föräldrar.
Om vuxenvärlden inte klarar att tackla mobbningen från två
små tjejer i en förskoleklass så är det ju inte märkligt att det är som det är
på vissa högstadier.
tänker den fyrbenta blondinen
fredag 16 augusti 2013
Oppositionsrådet blir kvar på Orust
- Det handlar om demokrati säger centerns starke man, som
svar på Bohusläningens fråga varför man avslagit medborgarförslaget att
avskaffa oppositionsrådet.
Intressant att han säger att det handlar om just demokrati.
Och matte som trodde det handlade om majoritetsförtryck?
"De flesta
demokratiska nationer har grundlagar för att förhindra att den politiska makten blir
snedfördelad," "Återkommande kritiska poänger är majoritetsförtryck, att medborgarna inte har tid
att sätta sig in i alla frågor, och att de
politiska partierna ägnar mer tid åt röstfiske
än åt att styra." (Wikipedia)
På Orust finns ett kommunalråd, som bara representerar sig
själv och en annan utslängd före detta moderat, tillika ordförande i miljö och
byggnadsnämnden. Dom kallar sig oberoende. Matte har hela tiden undrat. Oberoende
av vad. I alla fall inte av arvoden. Men det är en annan historia.
Och så finns han som bestämmer allt. Centerns starke man. Officiellt
har han ordförandeskapet i utskottet för samhällsutveckling. Men IRL styr han
det mesta här på ön. Så då känns det lite märkligt när han, det närmaste man kan komma
envåldshärskare här på ön, säger att det handlar om demokrati.
Frågan är om det är demokrati när den så kallade styrande
minoritetens män och oppositionens män och kvinna gör upp bakom stängda dörrar,
dit vare sig den reella oppositionen, press eller allmänhet har tillträde. Och
frågar man så är det inte sant och ingen kan bevisa att det är så eftersom inga
protokoll förs. Men det är också en annan historia.
Men att påstå att ett oppositionsråd handlar om demokrati är
väl magstarkt.
Oppositionen består av tre partier, sossarna med 11 mandat,
moderaterna med 7 mandat, folkpartiet med 5 mandat samt kd med 1 mandat.
Det innebär att sossarna inte är den största gruppen inom
oppositionen. När de fick oppositionsrådsposten var de störta parti inom
oppositionen och med den starkaste rätt tog de alla uppdrag som tillföll
oppositionen. Men sedan 7 av 9 moderater och kd lämnat regnbågsalliansen och
gått i opposition så är sossarna i minoritet inom oppositionen. Men oppositionsrådsposten
kan dom behålla eftersom dom regerar ihop med den så kallade styrande
minoriteten. Inte officiellt förståss för det är inte mycket inom politiken på
Orust som sker i öppenhet, men i praktiken så styr dom tillsammans med den
ostyriga minoriteten.
Och hur kan detta vara möjligt? Jo genom majoritetsförtryck.
Man inte bara fråntar den reella oppositionen dvs. moderater, folkpartisket och
kristdemokrater möjligheter att sätta sig in i frågor. Utan man bildar en
majoritet i kommunfullmäktige som gör att all förändring före nästa val är
omöjlig. Detta visade man tydligt bland annat i frågan om ansvarsfrihet för
föregående år. Där kommunstyrelsen och miljö och byggnadsnämnd beviljades
ansvarsfrihet, trots gedigen kritik från revisionen. Men även den historien är
värd en egen mässa som matte inte tar just nu.
Så att säga att detta handlar om demokrati ekar minst sagt
falskt i mattes öron. Det handlar om makt och arvoden och ingenting annat.
Den fyrbenta blondinen
"Vad sägs om att på stående fot skriva ut ett svensk medborgarskap, kanske rentav ett hedersmedborgarskap."
Heder vad står det för egentligen? I detta fall för något
positivt och fint som att bli med hedersmedborgare. Man kan också bli
hedersmedlem och hedersdoktor. Och på heder och samvete lovar man att säga
sanningen och ingenting annat än sanningen i våra domstolar.
Och så kan man använda sin heder till att förtrycka, mörda
och misshandla sina närmaste. Finns det någon som kan förklara vad det är som
är så hedervärt i detta?
Låt inte ett hedervärt svenskt ord som heder tappa sin heder
och bli hopblandad med något som är så lång från hedervärt beteende man kan
komma. Nämligen att begränsa ja till och med mörda en annan människa på grund
av vad man säger vara en hederssak.
Hedersmord har inget med heder att göra. Det är precis som
vanligt hederligt svenskt våld i nära relationer. Det handlar om makt. Och alltför
ofta om mäns makt och önskan att begränsa kvinnors möjlighet till frihet och
utveckling.
Mord är mord och det finns aldrig något hedervärt i det. Så
sluta kalla vissa mord för hedersmord.
Tycker den fyrbenta blondinen.
lördag 10 augusti 2013
"Jag har tröttnat på alla gnällspikar här."
" De flesta är badgäster
och inflyttade som är otroligt gnälliga men det hör till detta skrået. Är själv
gammal Orustbo sedan många generationer tillbaka, både på mödernet och
fädernet. Bor man på en ö så gör man. Annars är det bara att flytta!!"
Detta är ett av dagens inlägg på
nätet med anledning av förslaget att införa vägtullar för sommarboende och
turister tre månader per år för att finansiera en ytterligare bro.
Men vart ska matte ta vägen? Hon
känner sig träffad för hon vill ha en viss utveckling på ön och kommer därför
ibland med kritik mot kommunalråd och andra Orustfödda gubbar som styrt sedan
årtionden.
För till Stockholm kan hon ju
inte flytta tillbaka för där är inget sig likt. Vart tog mattes och Fogelströms
Mina drömmars stad med fattigdom och utedass vägen? Staden är ju alldeles förändrat
av alla dessa invandrare från Orust och andra platser i landet. De har bosatt
sig där för dom vill något mer. Dom vill göra karriär, tjäna pengar, utveckla
vårt samhälle och få ut mer av livet än
tidigare generationer.
Och hit till ön kommer dessa
utflyttade tre månader per år men dom räknas av Orustborna redan som
Stockholmare. Men när en Stockholmare flyttar hit så får man räkna med minst tre
generationer på körgårn för att bli godkänd.
Som sagt vart ska matte ta
vägen? Hon trivs ju bra här på ön. I ett av dom få genuina kulturreservat från
anno dazumal som finns kvar. Men lite utveckling och förändring vore ju på sin
plats.
Tycker den fyrbenta blondinen
fredag 9 augusti 2013
Samtala med väljare inte bara i valtider. Politiker bör föra en ständig dialog med väljarna.
Citat från dagens tidning. Men är det bara politiker som har
ett ansvar för att vår demokrati fungerar?
Om man engagerar sig politiskt så gör man väl det för att
man har en vilja och önskan att förändra samhället i en viss riktning.
Man vill till en början påverka dom som har makten och
sköter man sina kort så är man snart själv en av dom som har makt.
Men då, helt plötsligt, ska man lyssna på vad ens väljare
tycker och helst bara verkställa deras motstridiga önskemål. Men det var väl
inte därför man engagerade sig för att driva någon annans åsikt?
Visst som förtroendevald ska man lyssna på sina väljare och
delta i debatten. Men har inte resten av befolkningen också ett ansvar för att
demokratin fungerar? Har egentligen inte de som klagar på allt ett större
ansvar för vår demokrati än dom de klagar på?
För de som har gått med i ett parti har som sagt gjort det
för att kunna påverka samhällsutvecklingen. Att engagera sig politiskt tar
stora delar av ens fritid. Är det då så självklart att den som gått med i
politiken är den som också ska driva frågor för dom som inte bryr sig mer än
genom att klaga på dom som gör något?
Nej vill man vara med och påverka så finns det bara ett
sätt. Att engagera sig politiskt. Man kan inte kräva att någon annan ska driva ens frågor
bara för att man själv prioriterar familj, arbete och andra intressen. Även
politiker har familj, arbete och andra intressen som det ska finnas tid till.
Det är endast för grupper som inte själva kan driva sina
frågor som politiker har ett stort ansvar.
Ni andra får nog ta och engagera er eller så vara nöjda med att
andra beslutar för er.
Tycker
Den fyrbenta blondinen
onsdag 7 augusti 2013
Trängselskatt - på Orust.
- Jag har en plan sa Herr Formgren, Orustbopartiet. Sommarboende och
turister kan fixa kommunens dåliga ekonomi.
Och man undrar om hr Formgren har fått solsting eller tittat
för mycket på TV:s alla repriser av Jönssonligan denna sommar.
Visst behöver Orust kommun ett tillskott i kassan efter alla
år av misslyckade politiska beslut, där för övrigt hr Formgren har en del av
ansvaret. Och detta med att någon annan ska
betala är ju ett gammalt klassigt knep.
Men Orust kommun behöver både sina sommarboende och
turister. Och kommunen behöver göra mer och inte mindre för att underlätta för
människor att komma hit. Och att sätta upp gränstullar under sommarmånaderna! Trängselskatten
i Göteborg tar semester under sommaren just för att underlätta för turister.
Och hur skulle servicen för de bofasta på Orust se ut om sommargästerna
inte fanns?
Men en sak är han bra på herr Formgren. Att få reklam för
sig själv och sitt nystartade parti.
Det är bara att hoppas att Orustborna är kloka nog att inte
satsa på ytterligare ett missnöjesparti på ön. För det löser inga problem utan
skapar bara fler.
Tänker den fyrbenta blondinen
söndag 4 augusti 2013
"Politik bör inte var ett yrke."" Orust behöver oppositionsråd " Två rubriker i lördagens Bohusläning.
Det första citatet är från ledaren. Det andra kommer en insändare från
sossarna på Orusts.
På riksnivån behövs säkert heltidspolitiker. Riksdagen består
av 349 ledamöter, där alla är heltidsanställda och alltså jämlikar i det
avseendet att alla kan på heltid sätta sig in i de olika frågorna, som dom ska
fatta beslut om.
Sedan finns en regering vars ledamöter inte sitter i
riksdagen. Det är deras uppgift att försöka övertyga en majoritet av riksdagens
ledamöter om att rösta på deras förslag.
Men hur är det på kommunnivå? Här finns också en beslutande
församling, kommunfullmäktige. På den stora ön i väst med 41 platser men med 40
ledamöter.
Här finns också precis som i landet en minoritet som sagt
sig vilja styra kommunen. På pappret finns det bara en heltidsanställd
politiker nämligen kommunalrådet. Därutöver finns ett antal ordförandeposter, som är anställda med olika tjänstgöringsgrad.
Dessa borde väl kunna betraktas som kommunens regering. Och
tänk så bra det vore om dessa då lämnade sina kommunfullmäktigeplatser och
bara, likt statsråden, var föredragande i detta fall i kommunfullmäktige.
För då skulle alla ledamöterna i kommunfullmäktige ha samma
förutsättningar att sätta sig in i ärendena och kunna fatta kloka beslut.
Som det fungerar idag så har de anställda politikerna ett
stort kunskapsövertag, vilket vissa utnyttjar genom att använda alla av matte
kända härskartekniker för att sätta dom på plats, som försöker framföra en
avvikande mening.
Detta är förödande för demokratin och insynen. Det av matte
så ofta använda citatet gäller i alltför stor utsträckning ledamöterna i
fullmäktige.
"Man fattar beslut men sällan dess innebörd."
Det beror vare sig på ointresse eller dumhet. Nej dom har
inte en chans att sätta sig in i alla de frågor dom fattar beslut om. Och som
dom enligt kommunallagen är precis lika ansvariga för som de politiker som på
hel- eller deltid ägnar sig åt att sätta sig in i frågorna.
Så kanske behövs ett kommunalråd eftersom det är viktigt att
kommunen finns representerad vid olika arrangemang.
Men vad man ska ha ett oppositionsråd till begriper inte
matte. Dom pengarna den tjänsten kostar skulle göra större nytta på andra
ställen i kommunen. Och om dom ska finnas kvar inom den politiska
organisationen så kunde resurserna fördelas jämt inom oppositionen så att alla
oppositionsparter har en chans att sköta sitt oppositionsjobb.
Tycker den fyrbenta blondinen
onsdag 17 juli 2013
Politiskt engagemang måste ses som en merit. Men hur kommer vi dit?
Politiska uppdrag - en merit att sätta i sitt CV? Knappast!
Vilken arbetsgivare vill anställa någon som är politiskt
aktiv eller för den delen varit det?
Representationen i de kommunala församlingarna är dålig. Det
finns en överrepresentation av offentliganställda och pensionärer. Unga
människor är en klar bristvara. Varför?
Det finns naturligtvis många skäl. Det så kallade
livspusslet gör sitt till. Den allmänna nedgången i att engagera sig i
föreningar är en annan.
Men vem erkänner på en anställningsintervju. Jag är politiskt
aktiv och har flera uppdrag. För vilken arbetsgivare skulle se det som en merit? Men är
du däremot aktiv och spelar fotboll så skulle nog många arbetsgivare se det som
något positivt. Mattes väninna, som jagar, tog till och med upp det under en
anställningsintervju och fick jobbet. Men att man älskar politik och tillhör
ett parti och vill förändra världen. Det är nog inget man berättar.
Undantagen är väl om man söker jobb hos försäkringskassan eller arbetsförmedlingen. För
där förutsattes det åtminstone tidigare att man hade partibok hos sossarna.
Och även för jobb inom socialtjänsten var tidigare ett sosseengagemang
liksom självklart.
Matte kommer aldrig att glömma socialchefens ord när hon sa
upp sig från socialförvaltningen i Sollentuna för att börja jobba heltid på
folkpartiet.
- Är du en sån. Sa den socialdemokratiske chefen med riktig
avsky i rösten.
När det sedan visade sig att jobba heltid med
politik absolut inte var något som passade matte så var det inte enkelt att komma
tillbaka. Att referenserna från tiden före de tre åren av politiskt arbete var
bra hjälpte inte, nu när hon visat att hon var en politiker, dvs en svikare.
Efter hjälp från ett bra närverk lyckades matte få jobb som
sekreterare i en statlig utredning och efter ytterligare tre år på
kommunförbundet var äntligen politikerstämpeln borta. Men i sitt CV tog hon
aldrig upp tiden som heltidsanställd på folkpartiet. Nu hade matte en yrkesexamen,
som nog gjorde det lättare för henne att återvända till arbetsmarknaden.
Som alltid tror matte att hon är ensam om sin erfarenhet. Så
denna erfarenhet har hon inte tagit upp med många. För hon kände att problemet
låg hos henne inte i systemet. Men så träffade hon i veckan en kvinna som var
precis i den situationen, som matte var i för snart trettio år sedan. Ingen
arbetsgivare ville ha henne efter ett antal år på en partiexpedition.
Vad gör man för att ändra inställningen till politiskt
arbete? Så att arbetsgivare börjar se det som en tillgång med personal som har
ett samhällsengagemang. Så att politiskt engagerade på kommunnivån vågar stå
för att dom har en politisk uppfattning.
Och så att dom slipper höra.
- Politik - nej fy.
För det mesta är ju politik och det mesta går att förändra
med en vettig politik.
Sedan är det ju frågan vad en vettig politik är. För matte
är det att varje människa ska ta ansvar för sitt liv och ha största möjliga
frihet att själv välja hur man vill leva det. Men om man av olika skäl inte klarar
av att själv forma sitt liv måste det finnas skyddsnät som fångar upp och hjälper
en. En politik som utjämnar skillnader i uppväxtvillkor så att alla barn har en
chans att utvecklas efter sin förmåga.
Men dit är det långt så därför är det viktigt att fler vill engagera
sig och ta ansvar för mer än sig själva.
Men vi måste komma tillrätta med att det är så fult att vara
politiker att människor inte ens vågar visa vilket parti dom sympatiserar med. Att
man inte går på ett politiskt informationsmöte
och diskuterar vad man egentligen tycker och tänker, bara för risken att bli
klassad som folkpartist, sosse, moderat eller...
Så vart är vår demokrati på väg? Vill vi ha ett samhälle där endast någon
procent bestämmer allt?
Eller vill ha en mångfald och vill få kommunfullmäktigeförsamlingar
som avspeglar samhället runt omkring. Vill vi det så måste ett politiskt uppdrag bli ett
förtroendeuppdrag igen. Ett uppdrag som den som har det är stolt över och har
väljarnas förtroende.
Det är märkligt men sant att varje generation måste på nytt
erövra demokratin. Om inte så finns det andra som står beredda att ta över.
Och dom krafterna är matte rädd för. Betänk att det är bara
Sverigedemokraterna som växer. Ett parti med rötter i nazismen. Ska dom bli
Sveriges framtid? Det vill inte matte.
Men hur det blir beror på om alla er som tror på ett fritt
samhälle och allas lika värde. Om ni ids slåss för det och inser att ingen
annan kommer att ta den striden för er.
Då finns det en ljus framtid för Sverige.
Tänker den fyrbenta blondinen
söndag 14 juli 2013
Så bästa kommunpolitiker, varför inte skaffa dig ett Twitterkonto?! (Jenny Madestam Expressen)
På den stora ön i väster finns bland ledande politiker en
rädsla för att insyn och transparens. Därför får de få förtroendevalda, som tar
sig friheten att finnas på sociala medier eller skriva bloggar kritik från
kommunledningen.
Och nu har man anställt en ny kommunchef och han har gjort
ett inlägg på facebooksidan OrustBo. Hur ska detta gå? Är det att betrakta som
ett tjänstefel eller kommer han bara att få en reprimand och sluta med detta?
Eller kommer han att fortsätta våga vara öppen och besvara frågorna, som annars
leder till rykten och osanningar. Rykten och osanningar som upprepas så ofta
att det blir till sanningar.
Tänk om hans korta svar om varför kommunhuset har öppet hus
mitt under sommaren kommer att vara starten på något nytt.
Tänk om kommunens ledning istället för att motarbeta
öppenhet inser att social medier är en fantastisk möjlighet att få ut
information. För sanningen är alltid bättre än ovissheten. För ovissheten leder
bara till missförstånd och rykten.
Tänk om inte bara kommunchefen, utan även flera ledande
politiker i kommunen, deltar i debatten på nätet. Vilken möjlighet för alla som
vill att sätta sig in i de frågor som intresserar.
Tänk om ordförande för Lärandeutskottet hade en blogg där
hon vågar ta bladet från munnen och berätta om sin oro och frustration kring
alla turer runt Henåns skola.
Tänk om oppositionsrådet förklarade hur han både kan vara i
opposition och lägga en budget, årets viktigaste styrdokument, tillsammans med
den styrande minoriteten.
Tänk om vi hade ett kommunalråd som bloggar och berättar vad
han egentligen har för ambitioner för kommunen. Mer än att han vill det bästa.
För det vill väl alla eller?
Tänk om ordförande för samhällsutveckling kunde förklara hur
det kunde bli så tokigt med det naturliga ventilationssystemet som han
motionerat om och lyckades frälsa hela kommunfullmäktige för. Han måste väl
ändå ha andra tankar kring detta idag när NCC anger ventilationssystemet som
något man måste titta på som skäl för mögelproblemen i Henåns skola.
Tänk om ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden hade en
blogg där han redogjorde för vilka principer som vägleder honom och nämnden när
de beviljar eller avslår bygglov. Så skulle kanske medborgarna få större
förtroende för att alla behandlas lika. Och uppfattningen om att det är det
allmänna godtyckets princip som gäller, skulle kanske försvinna.
Tänk om den nya kommunchefen skulle lyckas vända den
Orustska skutan mot större öppenhet och mindre ryggkli.
Tänk om
Tänker den fyrbenta blondinen
torsdag 4 juli 2013
Politiska åsikter beror på vilket maktperspektiv du har.
I Almedalen kan man sitta i en cell, som ska vara så lik den
som David Isaak sitter i som möjligt. Tanken är väl att få dem som går in i
cellen att byta perspektiv och sätta sig in i en annan människas situation. Och
förstå den maktlöses perspektiv.
Bra! För tänk så annorlunda man tänker när man har makt än när man är maktlös.
Matte är ju inte i Almedalen. Nej hon får allt hålla sig här
på öa. Och endast läsa om hur dom stora elefanterna dansar. Och inse att hennes
synpunkter är som en myggas dödsdans under taklampan här i Mycklebyskogen. Men
hon surrar på i alla fall.
Förra veckan satt hon som åhörare och lyssnade på fullmäktiges möte.
Hon satt kvar i mer än tre timmar. Sedan orkade hon inte lyssna på hur ledamöterna gjorde allt för att missuppfatta och förminska varandra.
Det matte ville lyssna på var diskussionen om 2014 års
inriktningsbudget. Men tyvärr hon fick lämna mötet innan ärendet kom upp till
behandling.
Turerna kring framtagandet att denna budget har ju varit minst
sagt märkliga.
Kommunen har en styrande minoritet. Men det var inte den som
sökte stöd hos delar av majoriteten i opposition för att få igen en budget i
fullmäktige. Det hade ju varit det naturliga.
Nej, sossarna inbjöd alla partier för att få ihop en
gemensam budget. En i och för sig bra idé. Om inte kraven för att få delta hade
varit:
·
Inga förändringar av vem som sitter på vilket
uppdrag
·
Löfte om att partiernas samtliga fullmäktigledamöter
skulle bevilja ansvarsfrihet för kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden
i kommunfullmäktige för verksamhetsåret 2012.
I mattes värld är det just budgeten, som visar vad man vill
och vem som styr. Budgeten är ju kommunens viktigaste styrinstrument.
Det socialdemokratiska oppositionsrådet sa att nu gör vi en
budget tillsammans för att visa våra väljare att vi kan enas. Men efter det ska
naturligtvis varje parti driva sina frågor.
Det låter ju jättebra. Men vad finns det kvar att driva för
frågor när budgeten är klar? Det mesta som matte tycker är viktigt kostar ju
pengar att genomföra. Och om man spikat en ram för till exempel skolan. Hur ska
man då få plats med det lönelyft som lärarna har med i sitt avtal och som krävs
för att göra läraryrket attraktivare och för att belöna bra lärare. Och hur ska
man kunna ge vårdpersonalen heltid när det inte finns pengar i ramen för vård
och omsorg. Visst de verksamhetsansvariga kan ju prioritera om inom ramen. Men om det
krävs nya pengar? Vilket det verkligen gör. Vad gör man då?
Jo, man att ta pengar från den så kallade affärsdrivande
verksamheten. Men det kan bara kommunstyrelsen göra i budgetarbetet. För övrigt
är det olagligt att ha en affärsdrivande verksamhet som går närmare en
miljon i underskott. Fjärrvärmen ska betalas av dom som använder den inte gå på
skatten. Men det där med laglighet verkar inte ha högsta prioritet här på ön.
Den enda lag man verkar följa helt är Parkinsons.
Och om nu sossarna gör en budget ihop med den styrande
minoriteten är man då verkligen i opposition?
Det tycker inte matte. Budgeten är som sagt det viktigaste
styrdokumentet för året. Och är man överens om den så har man en
överenskommelse att jobba ihop. Ett konkludent avtal tror jag mattes gamla
lärare i juridik kallade det. Alltså har man bildat en ny majoritet. Varför gör
man då inte det fullt ut?
Matte kan fortfarande bara hitta ett två skäl till detta. Det
är makt och arvoden.
Men lite märkligt är det när representanter för sossarna i kommunfullmäktige
i torsdags kritiserade Folkpartiet för att dom inte hade lämnat sina poster när
partiet tvingades i opposition. Folkviljan, som satt i den styrande majoriteten
var helt plötsligt inte en Folkvilja utan tre olika viljor, och fällde därmed den
sittande majoritetens, dvs. deras egen, budget för 2012.
Men själva sitter sossarna glatt kvar på så gott som alla
oppositionsplatser trots att man vare sig är i opposition eller ens den största
gruppen utanför den styrande minoriteten. Och om dom driver någon opposition så riktas den mot den reella
oppositionen nämligen moderater, folkpartister och kristdemokrater och inte mot
den styrande minoriteten. Ett beteende som visar var dom hör hemma.
Så en liten uppmaning till öns socialdemokrater.
Gör det ni krävde av Folkpartiet för att ge partiet några
av oppositionens platser 2011.
- Lämna era platser så får fullmäktige välja om så att
förhållandet mellan partierna i kommunstyrelsen stämmer överens med partiernas
maktförhållande i kommunfullmäktige och med den samverkanssituation som råder i
kommunen idag.
Som sagt. Har du makt har du en ståndpunkt. Är du maktlös kan du skrika dig hes utan att någon
lyssnar.
Tänker den fyrbenta blondinen
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)