måndag 14 januari 2013

Förändring ja tack! Bara jag slipper hålla i yxan.


"Journalister vill att medborgare ska ha mer inflytande i demokratin än vad medborgarna själva vill ha"

Det är rubriken på en artikel i Politologerna av Mikael Persson den 13 januari 2013

"Hur stort inflytande ska medborgarna ha i demokratin? Flera undersökningar har under de senaste åren mätt hur stort stödet är för två demokratiideal: valdemokrati och deltagardemokrati. Valdemokrati innebär lite förenklat att medborgarna skall spela en återhållsam roll och i första hand koncentrera sig på att rösta fram representanter i valen. Deltagardemokrati innebär att medborgarna förutom att rösta i valen dessutom bör vara aktiva även mellan valen. Exempelvis genom att de ges möjlighet att delta i folkomröstningar och genom att de för fram sina uppfattningar via namninsamlingar, uppvaktningar, aktioner och demonstrationer.
Bland så väl politiker som medborgare finns det en klar majoritet för valdemokrati. De flesta anser alltså att medborgarna bör ha en relativt begränsad roll i demokratin. Men bland svenska journalister ser det annorlunda ut. En knapp majoritet av journalisterna sympatiserar med deltagardemokrati. Man kan därmed dra slutsatsen att journalister vill att medborgare ska ha mer inflytande i demokratin än vad medborgarna själva vill ha."
Detta resultat får matte att fundera. Här på den stora ön i väst är väljarna, såvitt matte förstår, missnöjda med i stort sett alla de röstat fram vid de senaste valet. Och för övrigt är det samma personer, med några få undantag, som man röstat in de senaste två decennierna. Vissa kallar det kontinuitet . Matte kallar det gubbvälde.

Men hur gör man då för att låta väljarna få mer inflytande över vilka som står på respektive partis lista inför valet 2014? Matte och jag har funderat och funderat men kan inte komma på någon bra lösning.

Mattes parti hade i förra valet så kallad fri nominering. Det innebar att även icke medlemmar kunde stå på listan. Men är det så klokt? Partiet måste ju lämna någon form av åsiktsgaranti  på dom som står på ett partis lista. För när vederbörande är invald i kommunfullmäktige, det samma gäller även riksdagen men det är för långt från matte horisont så vi håller oss till den stora ön i väster, finns det inga lagliga möjligheter att sparka ut en person om det visar sig att den inte företräder ens partiets grundvärderingar.
Men apropå riksdagen. Matte undrar ju till exempel hur en mörkerman som uttalar sig i kvinnofrågor genom att citera Koranen kan företräda Moderaternas värdegrund i jämställdhetsfrågor med någon större trovärdighet?
Men tillbaka till den stora ön. Tiden börjar närma sig då partierna ska välja vilka som ska stå på listorna i valet 2014. Väljarna säger. "Inte dom som sitter nu. Dom är förbrukade. Dom har vi inget förtroende för. " Men bland dessa som skriker högst finns det inte många som vill ta på sig ett eget ansvar och styra kommunen. Utan det ska någon annan göra bara inte dom som gör det nu.

Och inom partierna. Vem vill ta striden och tala om för en partikamrat och vän sedan årtionden att "Ledsen, du är ett sänke för partiet. Vi måste satsa nytt. Vi måste liksom kungen vända blad och gå vidare" Vem ska säga det? Ja inte den som själv vill ta över.  Och den som inte längre vill vara en del av makten vill den verkligen som avskedsord säga sanningarna?

Matte ställer sig frågan och inser att det ligger nog på en gammal ordförande att göra det för partiets och öns framtid.

Men vad återstår för matte att göra därefter?  Gå långa promenader med mig men jag vet ju att matte behöver intellektuell stimulans också.

Så allt kommer nog att bli vid det gamla vanliga både inom mattes parti och inom dom andra partierna på den stora ön i väster tror

Den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar