tisdag 5 maj 2015

Vad tycker Orustborna? Ska kommunstyrelsen få ansvarsfrihet?



På torsdag ska fullmäktige göra en ansvarsprövning om kommunstyrelsen verkligen skött sig och uppfyllt dom mål som finns för verksamheten och använt pengarna på ett effektivt sätt.

Att kräva ansvar av dom som haft makten är en del av vår kommunala demokrati.

Det ska vara en grundbult i den lokala demokratin. Orust invånare har rätt att få veta vad de styrande har beslutat och vad dom egentligen uträttat och vilka som är ansvariga.

Fullmäktiges ledamöter ska i ansvarsbedömningen företräda sina väljare och slå vakt om medborgarintresset. Klarar dom det?

En enig revision har förslagit att kommunstyrelsen inte ska få ansvarsfrihet eftersom den varit för passiv och inte sett till att verksamheterna inte satt sprätt på mer pengar än dom fått av kommunfullmäktige.

Visst Henåns skola är en stor del av det ekonomiska problemet. Och i den syltburken har ju dom flesta i kommunstyrelsen några fingrar. Men skolan är knappast skälet till att omsorgen och då främst hemtjänsten förbrukat runt tio miljoner mer än vad dom fått i budgeten. Nej här handlar det om en medveten underbudgetering. Det var ju valår 2014.

Det finns, som matte ser det, bara två sätt att lösa hemtjänstens ekonomiska problem. Ge verksamheten mer pengar, vilket innebär en skattehöjning eller bli hårdare i bedömningen av vad gamla människor får hjälp med och därmed minska behovet av hemtjänstpersonal.

Då kan man ju fundera över om alla ledamöter i kommunstyrelsen verkligen har haft möjlighet att påverka utvecklingen. Eller ska kritiken riktas mot  de som haft den reella makten och suttit i kommunstyrelsen respektive utskottens presidier. För om vi ska vara ärliga så är det ju dessa som beslutat mycket och som inte varit villiga att informera och göra oppositionen delaktiga. Nu försvåras ju det hela av att begreppet opposition inte liknar opposition i vanliga kommuner. Här på den stora ön i väster sa  sossarna  sig vara i opposition, men vad matte kan påminna sig om röstade dom alltid i viktiga frågor med den styrande minoriteten. Och den styrande minoriteten gav dom som tack posten som oppositionsråd.

Och en lite pikant bagatell i detta sammanhang är att fullmäktige enligt fullmäktiges protokoll inte antog den styrande minoritetens förslag till  budget för 2014. Utan man antog nuvarande kommunalrådskans förslag till budget. Så matte har fortfarande inte förstått vad kommunalrådskan menar med att vara i opposition. 

I mattes värld är opposition att kritiskt granska de styrandes politik och komma med egna motförslag. Den verkliga oppositionen dvs Orustalliansen hade ett annat budgetförslag för 2014. Så den underbudgeterade hemtjänsten kan man nog kalla för fru kommunalrådskans lilla hjärtebarn. Men det är inte konstigt alls. Där finns ju hennes kärnväljare både bland personalen i LO-förbundet Kommunal och bland vårdtagare som föredrar kommunal hemtjänst.

Men kanske är det ändå bra att hela kommunstyrelsen vägras ansvarsfrihet. För då kanske även dom som sitter i opposition inser att man måste skärpa sig. Och driva en ännu hårdare oppositionspolitik och alltid markera när man inte håller med. För det känns som om både Orustbor och dess politiska företrädare måste vakna upp och inse att det räcker inte med vacker natur. Och saker och ting löser sig inte på ett bra sätt av sig självt. Man måste jobba för det. Och för att få folk att flytta hit krävs så mycket mer. Men så länge det saknas krismedvetenhet kommer inget att hända.

"De kommunala uppdragen är omfattande och av stor betydelse för samhällets utveckling och medborgarnas livssituation. Därför är det viktigt att granskningen och prövningen av ansvaret är transparent, tillräcklig och förtroendeingivande." (SKL:s Fullmäktiges ansvarsprövning)

Men hur som helst. Fullmäktiges ledamöter ska alltså i denna fråga företräda sina väljare. Och inte främst vara partirepresentanter. Om matte ska rösta som dom Orustbor hon pratat med, så ska dom som styrde 2014 inte ha ansvarsfrihet.

Men det får nog räcka med att dom inte får ansvarsfrihet. För att begära att dom ska lämna sina platser känns inte meningsfullt. Dom kommer ju ändå helt säkert att bli omvalda igen eftersom partierna inte har några bättre att sätta i styrelsen för konkursboet Orust. Matte hoppas att alla dessa köksbordspolitiker som finns på olika social medier inser att det hjälper inte att skriva där och ställa krav. Nej matte hoppas på att se dom i 2018 års valrörelse.

Men det blir inte enkelt att förklara för Orustborna varför ledamöter, som man inte tycker skött sig ändå fortsätter att styra kommunen. Styra är förresten fel ord. Skjuta problemen framför sig är en bättre beskrivning. För vad matte vet har man inte vidtagit några åtgärder trots att pengarna inte räcker. På torsdag ska Henåns skola få ytterligare 28 miljoner. Det känns som att slänga in jästen efter degen, men det finns inget annat att göra idag.

 "Granskningen och ansvarsprövning är därför väsentliga delar i den demokratiska kontrollen, de bidrar till att skapa legitimitet och förtroende hos medborgarna, men också till styrning och säkerhet i verksamheten." (SKL:s Fullmäktiges ansvarsprövning)


Det känns inte som en sann verklighetsbeskrivning av läget  på den stora ön i väster.


Tänker den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar