måndag 6 juli 2015

Vad är kompetens för en förtroendevald?




"För oss vanliga medborgare är utbildning viktigare än någonsin. Det politiska budskapet är att vi ska utbilda oss för att få ett jobb. Några krav på utbildning och kompetens finns däremot inte inom partierna. Alla som vill kan i praktiken bli folkvald. Har du skött dig bra, arbetat inom partiet och visat dig trogen lojalitetskravet kan du få vilken post som helst."

"Även om du blir minister behöver du inte kunna någonting på det området du basar över. Bristen på kompetens är tydlig på alla nivåer men eftersom konkurrensen om posterna är större i städerna är kompetensen högre där än i mindre kommuner. "Lotta Gröning i dagens Expressen:


Matte tycker att Lotta Gröning är ute och cyklar. För att vara förtroendevald innebär att man ska företräda sina väljare. Det innebär inte att man ska vara expert på det området man ansvarar för.


I en sjukvårdsstyrelse, där matte satt för länge sedan, fanns två läkare en för Centern och en Vänsterpartiet. Dom var två duktiga läkare men diskussionerna i nämnden hamnade ofta alldeles fel. Dom klarade inte att skilja de två uppdragen, som läkare respektive politiker, åt.


Och matte skulle aldrig kunna tänka sig att sitta som ledamot i omsorgsutskottet. Hon skulle ha svårt att inte se verkligheten genom sina socionomglasögon istället för genom dom socialliberala glasögonen.

Det är därför matte tycker det är så fel när det sitter lärare i utskottet för lärande. Man sitter där för att företräda sina väljare inte som representant för lärarkåren.


Fackkunskapen finns hos tjänstemännen och så ska det vara i en demokrati. Men visst är det en fördel om de som sitter på ledande politiska uppdrag vet hur man leder en stor verksamhet.

Tyvärr saknas den kompetensen hos dom som nu styr vår vackra ö.

Men däremot håller matte med Lotta Gröning att kompetensen som politiker är låg hos våra förtroendevalda.

Men det handlar om kompetensen att utveckla kommunen mot den vision som respektive parti har.

Och här har matte all anledning att vara självkritisk. Det är ju så enkelt att diskutera och kritisera en konkret fråga jämfört med att ställa sig frågan.

På vilket sätt påverkar detta beslut kommunens invånare?

En skattehöjning på 50 öre ger den de enskilda Orustborna större frihet? Knappast? All beskattning begränsar den enskildas möjlighet att själv välja och ska därför alltid noga övervägas innan den genomförs.

Att subventionera värmekraftverket i Ellös med nästan en miljon. Ger det invånarna större frihet? Knappast.

Att satsa ett par miljoner på ett båtbyggargymnasium ger det kommunens invånare större valfrihet? Knappast, när det endast går någon enstaka Orustbo där.

Uppdraget för skolan är att ge alla barn möjlighet att förverkliga sina drömmar. Beslutet att dra ner resurser till barn som behöver särskilt stöd. Gynnar det alla elevers möjligheter att utvecklas efter sin förmåga? Knappast. Däremot skulle fler specialpedagoger ge fler barn möjligheter att förverkliga sina drömmar. Dom skulle  till exempel kunna ge barn med språkstörning möjlighet att själv forma sin framtid.

Varför har vi som politiker inte skaffat oss redskap att ta ställning till hur ett beslut påverkar olika grupper? Dessa redskap finns om än inte på den stora ön i väster.

Men visst måste man som förtroendeman sätta sig in vilka lagar och regler som gäller för det område man är satt att besluta om. Och för det finns det bra utbildningar som förtroendevalda kan delta i. Men självklart är det lättare för dom med en högskoleutbildning att tillgodogöra sig dessa utbildningar.

Men hur gör man om man vill fortsätta att driva en fråga utan att klampa in i tjänstemannaorganisationen?

Om man som politiker drivit en fråga under decennier. Måste man då sluta driva den frågan när fullmäktige fattat beslut? Och lagt över uppdraget på tjänstemannaorganisationen.

Eller  får man fortfarande själv lyfta luren och ringa dom man tidigare pratat med och uppdatera sina kunskaper. Och får man till och med lämna ön för att på ort och ställa frågan.

Hur går det? Blir det någon bro någon gång?

Nej, där har matte förstått att gränsen går. Så mattes kompis, som drivit frågan sedan decennier ska nu sitta passiv på åhörarbänk och bara hoppas på att han får se en bro i sin livstid. Men det tror inte matte på. För om det ska vara så att när en fråga omvandlats till en tjänstemannafråga så får ingen annan ha synpunkter.
När man istället borde  kanalisera detta engagemang och ta vara på de kunskaper, som även en politiker kan ha skaffat sig under de årtionden han drivit frågan.

Så frågan är

Vad är kompetens för en förtroendevald?


Tänker den fyrbenta blondinen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar