onsdag 30 mars 2022

En hälsocentral tack!

 


Om det finns något parti i regionen som går till val på att satsa mer på hälsa och förebyggande insatser och inte bara på sjukvård i akuta lägen ska det få mattes röst i höstens regionval

Och om det finns något parti på Orust som satsar på förbyggande friskvård för åldersrika för att höja livskvalitén ska det få mattes röst i kommunalvalet.

”Nu sjuder värdshuset av liv igen- med hälsan i fokus.” Det stod att läsa i onsdagens Lokaltidning. I Capios gamla lokaler i före detta värdshuset i Henån har sex företag men inriktning på hälsa och välbefinnande öppnat olika verksamheter.

Tänk om hälsan, inte bara frånvaron av sjukdom, kunde vara i fokus på vårdcentralen. Där tycker matte att man fortfarande lever kvar i gamla tiders tänkesätt. Men matte tror nog inte att det i första hand beror på Capio, utan på regionen, som i sin upphandling precis reglerar vad Capio ska göra. Och vad dom får ersättning för att göra.

Så idag har primärvården inget uppdrag att jobba med rent förebyggande insatser.

Capio Henån har en rehabavdelning, en liten sådan, om man betänker behovet. Men i deras uppdrag från regionen finns ju inget ansvar att jobba med förebyggande insatser. Utan enbart med rehabilitering och då räcker kanske lokalen.

Detta tycker matte är ovanligt korkat och kortsiktigt tänkt.

Och varför satsar inte kommunen på förebyggande insatser så att årsrika inte blir så dyra för kommunen, när behovet av hjälpinsatser  kommer. Utan att de kan bo kvar hemma längre med mindre insatser och mer livskvalitet.

När matte 2010 återvände till Orust började hon ganska omgående på STC i Varekil. Där fanns en fantastisk PT som var kunnig i vad äldre människor behövde. Hon inte bara ledde olika pass utan hon kunde även komma med råd och rätta till när de årsrika gjorde rörelserna på ett mindre effektivt sätt. Det fanns frukt och kaffe framdukat efter passen, så många stannade kvar en stund efter träningen och hade en trevlig social samvaro. Gymkorten var rätt billiga eftersom verksamheten pågick när den arbetsföra delen av Orustborna var på jobbet. Och lokalerna utnyttjades bättre på så sätt.

Men sedan dess har allt succesivt försvunnit. Idag är det i huvudsak ett vanligt gym för vältränade yngre personer och med ledare som knappt ens sett en gammal människa i verkligheten. Och när matte var där senast fanns ingen ur det gamla gänget kvar.

Kommunen ger sina anställda ett friskvårdsbidrag för att dom ska träna och därmed få ett friskare liv. Hur vore det om man gav ett bidrag till något av kommunens gym, som vill anställa personal, som är lämplig och kunnig att hjälpa årsrika till ett friskare liv med högre livskvalitet. Det är alltså inte bidrag till gymkort, som i fösta hand behövs utan en verksamhet anpassade till åldersrika.

Och varför byter inte regionen namn på sina vårdcentraler till hälsocentraler och ger dom ett uppdrag att även jobba rent förebyggande för åldersrika så att behovet av sjukvård minskar.

Så om det finns något parti i regionen som går till val på att satsa mer på hälsa och förebyggande insatser och inte bara på sjukvård i akuta lägen ska det få mattes röst i höstens regionval

Och om det finns något parti på Orust som satsar på förbyggande friskvård för åldersrika för att höja livskvalitén för denna grupp så ska det få mattes röst i kommunalvalet.

 

Vi hörs

Den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar