onsdag 12 augusti 2015

"Gamarna samlas"


Så lyder rubriken på en insändare i Bohusläningen av Tor - Anders Arby om nomineringen av ett nytt oppositionsråd på Orust.

"Gemensamt för gamar är att de olika arterna i stor utsträckning livnär sig som asätare." (Wikipedia)


Någon djupare analys av vad det är för as som herr Arby anser gamarna slåss om och vilka som är gamarna tänker inte matte gå närmare in på. Om det är Alliansen för Orust som är gamarna och som ska slåss om  kvarlåtenskapen efter den avgående oppositionsrådskan eller vad det nu ska symbolisera.

Men matte delar Arbys uppfattning om att och att fullmäktige borde bantas ner till 31 ledamöter och att det inte behövs något oppositionsråd på 80 %

Tyvärr var mattes kompisar lite sega under förra mandatperioden och fick inte in en motion i tid om att minska antalet ledamöter i fullmäktige. Detta har inte tidigare varit möjligt. Men från denna mandatperiod kan en kommun av Orust storlek sänka antalet ledamöter från 41 till 31. Men denna förändring kan bara ske i samband med ett val. Så nu kan alltså inget ske förrän till nästa mandatperiod. Och det finns det redan en motion lagd i fullmäktige med detta innehåll. Så den förändringen kommer säkert att genomföras inför nästa val.

Ett fullmäktige med 31 i stället för 41 ledamöter skulle inte bara spara pengar. Det skulle förhoppningsvis även höja kvalitén på fullmäktigeledamöter då det idag är svårt att få lämpliga  kandidater att ställa upp.

Och visst kan man plocka bort oppositionsrådet. Mattes kompisar har förslagit en minskning av tiden för det uppdraget. Men det är viktigt att oppositionen har möjlighet att sköta sitt uppdrag att granska och komma med bättre förslag än de som den styrande majoriteten föreslår.

För detta krävs att någon har tid avsatt för detta arbete. Idag är alla förtroendevalda utom kommunalråd och oppositionsråd fritidspolitiker. Det innebär att de vid sidan om politiken har ett arbete och en familj. För även om fritidspolitiker lägger mycket tid på sina uppdrag så är det få som vill ta ut en semesterdag för att träffa tjänstemän i kommunhuset för att sätta sig in i aktuella ärenden. 
Dom enda som har möjlighet till detta är sådana som matte, dvs. pensionärer. Och vad som behövs i politiker är yngre människor.

Så ett rimligare förslag vore att oppositionsrådets omfattning sänktes, men att alla partier i fullmäktige, som inte ingår i den styrande majoriteten fick bättre möjlighet till insyn.

Men denna förändring kan inte heller ske förrän i samband med nästa val. För det innebär att organisationen måste förändras och sånt är svårt att genomföra under en mandatperiod.

I debatten om nytt oppositionsråd har även kritik framförts mot Folkpartiet för att man inte lagt sig i nomineringen.

Men den  princip, som matte fått lära sig gäller på Orust är att varje parti utser sina ledamöter.

Men det är en princip som matte tycker man i god tid inför nästa val bör se över. För om ett gäng ska styra kommunen eller effektivt  driva opposition måste personkemin stämma.

Det vore alltså vettigt att hela Alliansen för Orust vore inblandad i valet av oppositionsledare. För den som väljs ska ju företräda tre partier, inte bara moderaterna.

Men att idag, när det finns en kandidat ändra på reglerna skulle uppfattas som ett ställningstagande mot denna kandidat. Därför bör denna princip inte ändras nu utan när det inte blir en personfråga.

Och kanske skulle man då även kunna diskutera frågan om man till och med kan tänka sig att bortse från partitillhörighet när man inom gruppen utser sin ledare och övriga på ledande poster.

För om det ska bli ordning på kommunens ekonomi måste det till en ledning som vet vart man vill och vågar ta en mängd obekväma beslut. Och för att det ska bli verklighet måste personkemin stämma inom ledningen. Man måste ha tillit till varandra och jobba mot ett gemensamt mål.

Men nu är det inte rätt tillfälle att göra det. Dels är det inte Orustalliansen som styr, dels fungerar samarbetet inom gruppen mycket bättre än matte i sina vildaste fantasier hade hoppats på.

Och att då under en pågående nomineringsprocess föreslå förändring av reglerna skulle det sända ut fullständigt felaktiga signaler. Det skulle uppfattas som om att mattes parti inte har förtroende för moderaternas nomineringsprocess eller för den kandidat som man nominerar till oppositionsrådsposten. För så är det inte. Folkpartiet har informerats om vilken kandidat moderaterna valt att nominera. Och hade inget att invända mot deras val.

Nej varje parti får ha sina egna personstrider och först om principen kommer att ändras så kommer Folkpartiet att ha synpunkter på samarbetande partiers val av kandidater.

Så matte och hennes kompisar inom Folkpartiet känner sig inte som några gamar som samlas för att slåss om det som oppositionsrådskan lämnat efter sig.

Nej tvärtom. Uppdragen fördelades efter valresultat förra hösten och den uppgörelsen har partiet varit med att arbeta fram. Uppgörelsen innebar också att varje parti nominerade sina kandidater utan inblandning av de andra två partierna. Och den principen ligger fast till någon annan princip arbetats fram inför nästa val. Och det tycker matte känns tryggt.

Fortsättning följer
Tänker
Den fyrbenta blondinen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar