lördag 22 augusti 2015

Kan fullmäktige sätta sig över valresultatet?


Kommunstyrelsen ledamöter fick inte ansvarsfrihet för 2014. Fullmäktige tyckte att dom inte skött sina uppdrag. Och gav dom en ordentlig reprimand i och med att man inte beviljade dom ansvarsfrihet. Fullmäktige kunde då också ha beslutat om att entlediga dom. Men det var ingen i fullmäktige som föreslog det.

Kanske för att det normala är att man avgår frivilligt när man inte får ansvarsfrihet. Men så inte på Orust. Men för en gång skull förstår matte dom.

För enligt SKL (Sveriges kommuner och landsting) kan ansvarsutkrävandet ske på två sätt.

"genom de allmänna valen vart fjärde år och med fullmäktiges årliga ansvarsprövning.

Allmänna val vart fjärde år

I de allmänna valen vart fjärde år kan medborgarna ge de förtroendevalda fortsatt förtroende eller inte. Valresultatet kan därför ses som en ”ansvarsprövning” av den avslutade mandatperioden samtidigt som medborgarna givetvis uttrycker sin uppfattning om den kommande periodens politik."


Och 2014 var det val. Flera av dom som nu inte fick ansvarsfrihet av fullmäktige fick det av sina väljare. Eller hur ska man annars tolka att väljare kryssade in dom i fullmäktige. Det innebär att dessa väljare rimligen borde lita på och känna att den man kryssar för är ens politiker. Inte alla i nuvarande kommunstyrelsen är inkryssade. Men alla har fått förtroendeuppdraget att sitta i fullmäktige av sina väljare.

Visserligen var inte revisorernas granskning för 2014 klar när valet var i september. Men den kritik som senare framfördes av revisorerna var känd sedan flera år.

Och utifrån vilka väljarna ville se som sina representanter så valde ett enhälligt fullmäktige en ny kommunstyrelse i november 2014. Vissa ledamöter var nya men de flesta fanns med redan 2014.

Det sägs att man får dom politiker man förtjänar och så är det nog. Matte hör mycket kritik där allmänheten framställer de man röstat in som mer eller mindre idioter. Men om man har den uppfattningen så får man väl ta sitt ansvar och ställa upp själv. För annars är det som att klaga på vädret. Det får en bara på dåligt humör.

För demokratin är trots allt det minst dåliga styrelseskick som finns. Men den representativa demokratin förutsätter insatta och intresserade väljare. Det är väl därför man brukar säga att man har dom politiker man förtjänar. Så skyll inte på att ni inte visste vad ni röstade på eller att det inte fanns något alternativ som passade.

Och så länge vi inte lyckas vända den allmänna inställningen till att det blir en merit att vara förtroendevald så lär inte de bästa välja att ta ett politiskt uppdrag. Och där har alla ett ansvar.

Matte såg ett inslag på nyheterna för någon dag sedan. Det var en ung välutbildad centerpartistisk före detta riksdagsman som förklarade varför han inte jobbade utan levde på pensionen från riksdagen.

- Jag trodde inte att det skulle vara så svårt att komma tillbaka och få ett jobb. Att ha varit politiker är ju ingen merit precis.

Nej, precis det upplevde matte i mitten på 70-talet när hon började jobba heltid med politik. Jobbet passade inte henne men att komma tillbaka till socialtjänsten var inte lätt,  när man visste vilken politisk åsikt hon hade. Hon glömmer aldrig kommentaren från sin chef när hon sa upp sig.

" - Är du en sån." Sa han ogillande.

Men med hjälp av kontakter lyckades det. Så sedan dess har hon bara haft politiska uppdrag i mindre omfattning. Och nu när hon har karriären bakom sig så är det för sent. För nu tycker matte att dom som vet hur allt ska vara och som sitter och gnäller vid köksbord och på arbetsplatser ska ta sitt ansvar och få skutan Orust på rätt köl.

På byn sägs att det är självklart att dom som inte fått ansvarsfrihet ska avgå. Trots att ni väljare röstat in dom förra året.

Ni kan ju själva engagera er politiskt och ta över uppdragen efter nästa val. För som det är nu så har partierna  faktiskt inga bättre och mer erfarna att tillgå för att välja in i kommunstyrelsen än dom som sitter där.

Så därför har matte kommit fram till att hon kan inte rösta med SD och entlediga kommunstyrelsen ledamöter.

För det vore att sätta sig över folkviljan. I kommunstyrelsen sitter bland andra en representant för Folkviljan. Hans väljare har kryssat in honom för att dom tror på honom.  Har då matte rätt att rösta bort honom? Är det verkligen demokratiskt att sätt sig över ett folkets vilja. Knappast.

Dessutom är året snart slut och i början av nästa år kommer en ny ansvarsprövning. Och denna gång är det fullmäktige som själva gör prövningen såvida vi inte får ett extra val innan dess. Men det finns ju inget som tyder på det. Extra val till riksdagen är ju en annan sak. Där finns det väl ingen som ens vågar gissa.

Så matte respekterar valresultatet, även om hon ogillar det, och ger kommunstyrelsen en chans till att få skutan Orust på rätt köl.

Vi hörs
Den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar