söndag 9 augusti 2015

Nytt reningsverk för 166 miljoner på Orust



"I början av sommaren fick de ledande politikerna i utskottet för samhällsutveckling information om den beslutade satsningen."
"Kommun har antagit en VA-plan som också gäller för östra Orust och det kan bli aktuellt med ytterligare utbyggnader."

Enligt projektsamordnaren för den kommunala utbyggnaden  kan det bli en sammanlagd utbyggnad i storleksordningen 300 miljoner.

Detta kan man läsa i fredagens Bohusläning.

Intressant tycker matte som sitter i presidiet för fullmäktige och brukar se till att vara väl informerad om hur långt olika ärenden kommit. Och när det gäller en VA-plan är hon speciellt intresserad. Hon har sedan hon återvände till den stora ön i väster efterfrågat just en sådan.

Förutom att det finns en lag som säger att kommunen ska ha en sådan, så är den viktigt  av olika skäl. Kommunen behöver den som ett plan och prioriteringsinstrument. Där ska det framgå när man ska ansluta nya områden och när man måste bygga om befintliga reningsverk. Och hur ska det hela finansieras. Och för dom, som har enskilt avlopp, är det viktigt att veta  om  man ska satsa på ett minireningsverk för mer än hundratusen. Eller om man kan räkna med kommunalt VA inom en snart framtid.

 Så matte ser fram emot att  VA planen snarast hamnar på fullmäktiges bord.

När den senaste höjningen av VA avgifterna togs, kunde man läsa i handlingarna att man inte skulle behöva höja avgifterna för att klara utbyggnaden av reningsverk på väster. Men nu är det aktuellt med en höjning på 20 till 25 % under de närmaste åren.

Och matte undrar så vilka och vad som beslutat om Tångens reningsverk. Kanske är det så att matte missat att Länsstyrelsen givit ett positivt besked på sin miljöprövning av projektet, som kommunen skickade in i maj förra året. Då kan ju  Miljö- och byggnadsnämnden ha beviljat ett bygglov för avloppsreningsverket. Ibland undrar matte om man i den nämnden tror att även fastigheter omfattas av sekretess för något hemligare finns inte. Skulle i så fall vara SÄPO.

Men frågan borde ju även tas i utskottet för samhällsutveckling, men där har man bara blivit informerad  i frågan. Och eftersom det rör sig om så mycket pengar borde kommunstyrelsens arbetsutskott behandla ärendet. Och kommunstyrelsen och fullmäktige måste ta besluta om  en så stor investering och anta en VA- plan.

Så hur kan man då säga att:

" Nu har arbetet med att bygga ett nytt reningsverk på västra Orust startat. En upphandling har inletts och preliminär byggstart blir det våren 2016. Satsningen på 166 miljoner "

Mattes erfarenhet av journalisten, som skrivit reportaget, är att han är noga med att citera vad man säger så han måste ju fått dessa uppgifter.

Det är ju inte så att matte tycker det är fel att bygga detta reningsverk.

Tvärtom.

För under  " Den här sommaren har det varit överbelastning i reningsverket i Mollösund, något som ledde till att avloppsvatten rann ut i sundet mellan Mollön och Mollösund."

Något måste alltså göras.

Men om matte som politiker ska vara ansvarig för verksamheten så måste hon också få vara med att fatta beslut innan dom verkställs. Att vara med och bevilja pengar till ett reningsverk som redan handlats upp känns inget vidare. Att vara röstningsboskap i fullmäktige och konfirmera redan fattade beslut är inget som passar matte.

Så hon längtar fortfarande efter att kommunalrådskan ord när hon tillträdde ska bli verklighet.

" Ödmjukhet, lyhördhet och öppenhet."

För då skulle spekulationernas tid vara förbi. Och  beslutet om Tångens reningsverk och  VA planen varit ute  och diskuterats i partigrupper och bland medborgare.

Och så undrar matte om finansiering. Orust har,  likt Grekland, levt över sina tillgångar och möjligheten att låna är ytterst begränsad.

Och man har till exempel lovat att förskottera ombyggnaden av väg 160 söder om Varekil. Och den satsningen tar i princip hela det låneutrymmet som finns.

Och därutöver finns stora behov på andra områden. På onsdag ska till exempel kommunstyrelsens arbetsutskott ta ställning till ombyggnaden av socialförvaltningens lokaler. Fixar man inte så att dom blir säkra kommer Arbetsmiljöverket vidta åtgärder. För även om avståndet till Trelleborg är långt, så finns risken att även en handgranat kan slängas in i socialförvaltningens lokaler här. Eller att någon drar kniv. Och det har hänt på kontoret i Henån. Och då  måste socialarbetaren kunna ta sig ut.

Men till augusti, dvs. nu, ska kommunchefen vara klar med sina förslag till hur verksamheten ska rymmas inom dom pengar som finns.

Så det är väl bara att avvakta och tro på ett under. För det är väl det enda som kan rädda Orusts ekonomi och utveckling.


Tänker den fyrbenta blondinen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar