söndag 16 augusti 2015

Nytt avhopp på Orust

"Apelgren är invald ersättare i kommunstyrelsen. Han säger i en kommentar att den öppenhet som utlovades från majoriteten, stannade vid ord. Att besluten tas i slutna rum eller i korridorer och dessutom ofta utan eftertanke." ( Lokaltidningen)


Om man skulle annonsera ut det uppdrag som den nu avhoppade  moderaten lämnar efter sig så skulle den väl kunna formuleras så här.


Har du lust att sitta i kommunens högsta beslutande organ. Där får du sitta och fatta beslut vars innebörd du inte förstår, eftersom du sitter i opposition och majoriteten mörkar allt av intresse. Detta för att det inte få kritik från sina väljare.

 Så du måste vänja dig vid att fatta beslut utan dess innebörd.

Men du ska likväl stå till svars inför kommuninvånare, som anser att kommunens politiker ingenting gör och fattar fel beslut och har alldeles för mycket betalt.

Som fullmäktigeledamot får du ett arvode på femhundra kronor( eller om det är fyra hundra) för varje sammanträde. Det blir runt hundra kronor i timmen. Det är ett arvode så det är vare sig pensions- eller sjukpenning grundad inkomst.

Men eftersom du trots allt är intresserad av att försöka sätta dig in i det du ska fatta beslut om så måste du lägga åtskilliga timmar av din fritid för att läsa in handlingarna inför sammanträdet.

Och du ska i detta fall dessutom även sitta som ersättare i kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen är kommunens verkställande organ.

Trots att du inte kommer att vara med i de korridorer och slutna rum där de egentliga besluten fattas så kan du bli nekad ansvarsfrihet för din roll i kommunstyrelsen.

Och så får du ett uppdrag i omsorgsutskottet. Här har du att bestämma över vilken hjälp människor, som har det som svårast i vår kommun, ska få.

Dessutom ska du se till att hålla budgeten. Visserligen finns det i budgeten inte tillräckligt med pengar för att ge den service som fullmäktige i andra beslut sagt att kommunens invånare har rätt till. Men ditt uppdrag från fullmäktige är att hålla en den höga nivå på den sociala servicen som  fullmäktiges beslutat om och samtidigt ska du hålla budget. En fullständigt omöjlig uppgift.

Och om du ger dig in i politiken så är ditt mål naturligtvis att bli kommunalråd eller oppositionsråd så snart som möjligt.

Då får du helt plötsligt rätt skapligt betalt. Men om det är bra eller inte beror på vilken bakgrund du har. Är du akademiker eller jobbar inom den privata sektorn så får du räkna med en lönesänkning. 

Men är du till exempel undersköterska inom hemtjänsten så får du ett lönelyft du aldrig skulle få annars. Men det är ju inte så många från den gruppen som sympatiserar med värderingarna inom Orustalliansen.

Om du sköter dig bra så kan du alltså bli aktuell som exempel oppositionsråd. Då ska du ha skött dig bra. Du ska drivit oppositionspolitik. Men inte för aktivt och framgångsrikt. För då blir du ett hot mot den styrande majoriteten. Och om partiet inte är enigt om vem som ska ha uppdraget så finns risken att någon annan blir vald. Normalt lägger sig inte majoriteten i vem som väljs till oppositionsråd. Men nu är det Orust vi talar om. Och då kanske blir du snuvad på uppdraget som går till majoriteten, eftersom valet sker i  en sluten omröstning. Där ingen behöver erkänna att man i stället för att lägga ner sin röst  röstade på en kandidat från majoriteten.

Om du fortfarande är intresserad av uppdraget. Så är du precis den omdömeslösa och maktgalne person vi söker.

Så hör av dig så kan vi snacka om dina framtidsmöjligheter inom politiken på Orust.

Så det är nog inte så konstigt att folk hoppar av. Men ännu finns det några kvar som tror på en förändring. 
 Och det är inte så konstigt att det är svårt att rekrytera lämpliga kandidater till förtroendeuppdrag. Men de flesta avhoppen har varit från sossarna inte från partier inom Alliansen.
Matte tror att avhoppen rätt väl är en mätare på den interna demokratin inom de olika partierna.

Vi hörs
Den fyrbenta blondinen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar