söndag 14 juli 2013

Så bästa kommunpolitiker, varför inte skaffa dig ett Twitterkonto?! (Jenny Madestam Expressen)

På den stora ön i väster finns bland ledande politiker en rädsla för att insyn och transparens. Därför får de få förtroendevalda, som tar sig friheten att finnas på sociala medier eller skriva bloggar kritik från kommunledningen.

Och nu har man anställt en ny kommunchef och han har gjort ett inlägg på facebooksidan OrustBo. Hur ska detta gå? Är det att betrakta som ett tjänstefel eller kommer han bara att få en reprimand och sluta med detta? Eller kommer han att fortsätta våga vara öppen och besvara frågorna, som annars leder till rykten och osanningar. Rykten och osanningar som upprepas så ofta att det blir till sanningar.

Tänk om hans korta svar om varför kommunhuset har öppet hus mitt under sommaren kommer att vara starten på något nytt.

Tänk om kommunens ledning istället för att motarbeta öppenhet inser att social medier är en fantastisk möjlighet att få ut information. För sanningen är alltid bättre än ovissheten. För ovissheten leder bara till missförstånd och rykten.

Tänk om inte bara kommunchefen, utan även flera ledande politiker i kommunen, deltar i debatten på nätet. Vilken möjlighet för alla som vill att sätta sig in i de frågor som intresserar.

Tänk om ordförande för Lärandeutskottet hade en blogg där hon vågar ta bladet från munnen och berätta om sin oro och frustration kring alla turer runt Henåns skola.

Tänk om oppositionsrådet förklarade hur han både kan vara i opposition och lägga en budget, årets viktigaste styrdokument, tillsammans med den styrande minoriteten.

Tänk om vi hade ett kommunalråd som bloggar och berättar vad han egentligen har för ambitioner för kommunen. Mer än att han vill det bästa. För det vill väl alla eller?

Tänk om ordförande för samhällsutveckling kunde förklara hur det kunde bli så tokigt med det naturliga ventilationssystemet som han motionerat om och lyckades frälsa hela kommunfullmäktige för. Han måste väl ändå ha andra tankar kring detta idag när NCC anger ventilationssystemet som något man måste titta på som skäl för mögelproblemen i Henåns skola.

Tänk om ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden hade en blogg där han redogjorde för vilka principer som vägleder honom och nämnden när de beviljar eller avslår bygglov. Så skulle kanske medborgarna få större förtroende för att alla behandlas lika. Och uppfattningen om att det är det allmänna godtyckets princip som gäller, skulle kanske försvinna.

Tänk om den nya kommunchefen skulle lyckas vända den Orustska skutan mot större öppenhet och mindre ryggkli.

 

Tänk om

Tänker den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar