tisdag 18 februari 2014

Finns det något som små kommuner klarar av att sköta?

Henåns skola byggdes 2009 för runt 200 miljoner kronor och togs i bruk 2011 för att stängas 5 september 2012 på grund av att barn och personal blivit sjuka av inomhusmiljön.
  "Bengt Johansson står bakom satsningen på en ny skola i Henån och vill gärna berätta att en motion han skrivit om naturlig ventilation i skolan lett till stort intresse från andra kommuner" (Citat från Bohusläningen 8 september 2010.)

Det är om just den satsningen som kommunen och NCC som byggt skolan strider om. Kommunen säger att golven måste bytas ut och NCC hävdar att det är ventilationen som är boven.

Det var ett politiskt beslut inom Orust kommun att välja systemet med naturlig ventilation. NCC fick inte presentera några alternativa förslag.

Hur hade det varit om man gjort som mattes kompis föreslog i kommunfullmäktige i augusti 2012. Tillsatt en oberoende haverikommission som skulle granska vad som gått snett från beslut till färdig skola.

Ikke sa Nicke! Den styrande minoriteten påhejade av sossarna fortsätter att låta alla dom med fingrar i syltburken handlägga ärendet. Och dom flesta i kommunstyrelsen har sina fingrar i den syltburken dvs. varit med och besluta om att bygga skolan och även valt golvmaterial och ventilationssystem.

Och dom bör därför inte vara dom som beslutar om hur kommunen ska försöka hitta en lösning tillsammans med NCC på den besvärliga situationen. För antingen har dom som Bengt Johansson varit aktivt pådrivande eller så har dom underlåtenhetssynder i form av att tagit beslut vars innebörd dom inte fattat. Oavsett vilket så är deras förtroende i denna fråga förverkad.

Så nu sitter kommunens skattebetalare verkligen i hissen. Och kan bara hoppas att Tingsrätten ger kommunen rätt och att NCC får stå för de merkostnader som bygget av en sjuk skola kostat kommunen. Någon ersättning till elever och lärare som drabbats lär det väl aldrig bli tal om.

Men har kommunen någon chans att få rätt mot NCC? Matte är minst sagt tveksam efter att läst NCCs svaromål till Tingsrätten. (Uddevalla TR T 3405-13 aktbil 24) NCC sammanfattar sina synpunkter i följande punkter

: • Kommunen anser att det är golven som orsakat problemen och inte varit intresserade av att diskutera andra orsaker trots att allvarliga fel konstaterats i skolan ventilation.

• Ett åtgärdande av golven kommer inte att lösa problemen i skolan utan endast leda till pengaförstöring

• NCC har varnat kommunen för vad utrivandet av golven får för konsekvenser avseende kostnader och oklarhet kring garantifrågor.

• Eftersom NCC nekas tillträde till skolan kan man inte göra dom mätningar man önskar.


Så en liten stilla fundering från matte. Nu när man ändå diskuterar att förstatliga skolan bör man inte då fundera vem som klarar att bygga och underhålla skolbyggnader?


Tänker Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar