lördag 18 april 2015

Kommunal revision - Kejsarens nya kläder - eller?


Ett enigt gäng kommunala revisorer på den stora gröna ön i väster har i sin revisionsberättelse för 2014  föreslagit kommunfullmäktige att inte bevilja kommunstyrelsen ansvarsfrihet.

Enigt riktar dom anmärkning, den hårdaste graden av kritik mot kommunstyrelsen. Dom anser att kommunstyrelsen haft dålig budgetdisciplin och att det stora underskottet i förhållande till fullmäktiges budget för 2014 är anmärkningsvärd. Och kommunstyrelsen har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att få verksamheten i balans i enlighet med kommunfullmäktiges ekonomistyrprinciper.

Måluppfyllelsen är låg ur både ett finansiellt och verksamhetsmässigt perspektiv.


Detta är, enligt matte, en hård men befogad kritik. Även om  matte har lite svårt att se skillnaden mot hur det var året innan. Och då föreslog en också enig revision ansvarsfrihet. Men tider förändras och nu är nu och resten historia.

Men vad kan nu detta få för följder för dom berörda om inte ansvarsfrihet beviljas?

Enligt kommunallagen 4 kap 10§

"Fullmäktige  får återkalla uppdraget för en förtroendevald som valts av fullmäktige om den förtroendevalde
1.       Har vägrats ansvarsfrihet."

Då ska alltså  kommunstyrelsen avgå. Men vilken kommunstyrelse?

- Jo dom från  förra året.

Sedan dess har det varit val och kommunfullmäktige har valt en ny kommunstyrelse.

Några ledamöter finns ju kvar, men kommunalrådet Lars Åke Gustavsson, som har det största ansvaret för situationen har lämnat politiken.

Och Centerns starke man, som enligt matte sätt att se på situationen är den som har det enskilt största ansvaret för kommunens ekonomi, försvann ju tidigt under förra året.

Revisionsansvaret kan beskrivas som en blandform av rättsligt och politiskt ansvar. Så kan man bevisa att förra årets kommunstyrelse åsamkat kommuninvånarna ekonomisk skada så kan ledamöterna ställas till ansvar. Men det händer ju inte alltför ofta att någon ställs ekonomiskt till svars för sina tillkortakommanden inom politiken.

Men att inte bevilja ansvarsfrihet är ingen allmän misstroendeförklaring. Sådana sker i allmänna val vart fjärde år. Något som man kan fundera över är om valresultatet på Orust 2014 inte hade inslag av misstroendeförklaring från kommunens invånare. Men nu dröjer det mer än tre år till kommuninvånarna på nytt får tycka om sina företrädare.

Men nu kan alltså det fullmäktige som valdes av Orusts invånare i höstas besluta att inte ge den gamla kommunstyrelsen ansvarsfrihet på fullmäktiges sammanträde i maj.

Innan dess ska ärendet behandlas kommunstyrelsen i nästa vecka.

Varför ska det behandlas på kommunstyrelsen förstår inte matte. Hade det varit den kommunstyrelse som fått kritik av revisorerna så hade matte förstått att dom ska få yttra sig över kritiken.

Men nu har kommunen en ny kommunstyrelse.

Och i handlingarna till sammanträdet finns ett yttrande över kritiken.

Kommunstyrelsens vice ordförande, Centerns starka dam har i skrivit

"Förklaringar till revisorernas riktade anmärkningar till kommunstyrelsen 2014."

Hon avslutar skrivelsen med :

" Kommunfullmäktiges verksamhetsmässiga mål har inte varit tillräckligt tydliga och uppföljningsbara. Styrmodellen har delvis förändrats i samband med budget 2015 och kan utvecklas ytterligare."

Bra tycker matte. Men vad har det med kommunstyrelsen för 2014 att göra. Budgeten för 2015 togs av en ny majoritet.

Och dessutom i vilken egenskap har Centerns starka dam skrivit detta. Som enskild ledamot av kommunstyrelsen 2014 eller har hon fått något uppdrag av den gamla styrelsen?

Och hur som helst så anser inte matte att detta ärende inte diskuteras i kommunstyrelsen utan i kommunfullmäktige.

Men det vore spännande att få veta om det ansvariga kommunalrådet och oppositionsrådet under 2014 har något att säga om kritiken.

Men å andra sida. Att inte beviljas ansvarsfrihet när man redan lämnat politiken och kommunalrådsposten innebär i princip ingenting. Lite skämmigt kanske,  men i övrigt?

Och för dom som valts om och nu även sitter i den nuvarande kommunstyrelsen får väl avgå för att sedan återväljas efter det heliga omvalets princip. Och så får man hålla tummarna att dom lärt sig något och inte fortsätter i samma gamla hjulspår.

För någon möjlighet att välja andra finns ju inte. Det är inte kö precis efter folk som vill jobba politiskt på den stora gröna ön i väster.

Tänker den fyrbenta blondinen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar