lördag 16 maj 2015

" Varför inte med någon person utanför fullmäktige."


I dagens nummer av Lokaltidningen framförs denna tanke i en insändare av Gunnar Persson, Stillingsön, Orust.

Plötsligt känner matte att hon tänkt fel eller åtminstone varit låst i sina tankar och uppfattningar. Bara det är ju en skön känsla. Att en  gammal tant kan ändra uppfattning och  tänka annorlunda än hon gjort under alla sina år i politiken. Då finns det väl ändå hopp för vår åldrande befolkning på den stora ön i väster.

Gunnar Persson menar att man kan fundera över om inte partierna kunde välja in någon i kommunstyrelsen som inte sitter i fullmäktige. 
Nu är ju inte frågan aktuell. För även om kommunstyrelsen inte fick ansvarsfrihet, så skulle det förvåna matte mycket om någon av de kritiserade ledamöterna frivilligt avgår. Och eftersom ingen i fullmäktige la förslaget att avskeda dom så kommer ju inget att hända. Frågan är alltså hypotetisk tills nästa gång kommunstyrelsen ska väljas.

Dessutom har Matte läst i olika intervjuer att dom som borde känna sig mest utpekade av revisorerna kritik inte anser att fullmäktige kan avsätta dom. Detta eftersom det varit ett allmänt val och det nu är en ny kommunstyrelse.

Frågan är aldrig juridiskt prövad i en domstol. Men SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, gör den bedömningen att om man sitter kvar eller blivit omvald till samma nämnd som tidigare och den inte får ansvarsfrihet, så kan fullmäktige avsätta dom. Men det lär alltså inte hända. I alla fall inte nu.

Men visst känns det märkligt att inget händer när dom inte fått ansvarsfrihet. Det är inte helt enkelt att förklara det för vanliga väljare. Matte har till och med misslyckats att förklara för husse.

 Så matte tycker att åtminstone dom som satt i ledningen under förra året och har haft möjlighet att förhindra att ekonomin körts i botten borde fundera över om dom verkligen kan sitta kvar.

Men kommunalrådskan sa i en intervju att det var viktigt med kontinuitet. Det är matte tveksam till. Är det verkligen ett skäl föratt behålla en kommunstyrelse som inte fått ansvarsfrihet? Visserligen har dom kunskap men dom har ju inte använt den på bästa sätt för kommuninvånarna.

Matte har tidigare varit övertygad om att kommunstyrelsen måste bestå av folk som sitter i fullmäktige. Och när partierna väljer kandidater till kommunstyrelsen så utser man alltid någon som finns i fullmäktige eller som snart kommer att hamna där.

Men varför egentligen? Tänk om man hade en självständig styrelse som verkställer fullmäktiges beslut och där endast ett fåtal kommer ur fullmäktige. Det skulle onekligen vitalisera både kommunstyrelsen, fullmäktige och den kommunala demokratin.

Det skulle skapa ett aktivare fullmäktige. De flesta ledamöterna skulle ha samma information. Inte som idag. Då vissa har varit med i handläggningen hela vägen. Och har ett kunskapsövertag. Som gör resten till mer eller mindre röstboskap. Och tänk så mycket information allmänheten skulle få eftersom föredragningarna i fullmäktige måste bli fler och mer informativa. Och fler skulle delta i debatten eftersom fler bli insatta i ärendena.

Man kanske inte ens behöver vara medlem i ett politiskt parti utan bara vara en klok och intresserad medborgare för att sitta i kommunstyrelsen. Dom ska ju trots allt bara verkställa och bereda ärenden till fullmäktige, som sedan ska fatta kloka beslut. 

Då skulle vi kanske slippa dåligt underbyggda beslut som den om naturlig ventilationen i Henåns skola. Med ett fullmäktige, som inte har sina fingrar i syltburken skulle säkert debatten bli bättre och transparent   och därmed även besluten.

Tack Gunnar Persson för att du fick en gammal tant att tänka om och tänka nytt.

Den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar