tisdag 5 januari 2016

" Henånskolan på rätt väg "


"Järnkoll på Henåns skolas ekonomi."

Detta är enligt kommunalrådskan ett av hennes glädjeämnen under 2015, som idag redovisas i Lokaltidningen. Intressant tycker matte. För var det inte så att så sent som precis före sommaren som fullmäktige  "
  • Godkänna resultatpåverkande kostnader för åtgärder i Henåns skola med ytterligare 12.7 miljoner kronor.
  • Disponera medel från reserven för resultatutjämning 2014 för att täcka ett prognostiserat negativt balanskravsresultat. Detta enligt reglerna för resultatutjämningsreserven
  • Att godkänna investeringar i samband med åtgärder i Henåns skola på totalt 43 miljoner kronor. Under 2014 används 21 miljoner kronor och resten hanteras i budgetprocessen för 2015"

Men det är klart. Det var första halvåret. Nu vänder vi likt kungen blad och glömmer vad som varit. 

Och under hösten har ingenting mer hittats som kräver mer pengar. Men järnkoll? Inte ens hjärnkoll skulle matte vilja kalla det som kommunens ledning har på sina kostnader. Och matte tycker inte man ska ropa hej förrän man är över bäcken och det blir när verksamheten är i full gång och personal och barn mår bra och trivs i den renoverade nya skolan i Henån.


Och vem ska man tro på?

 Kommunalrådskan påstår att det är

" lätt att rekrytera personal till vård och skola."

Samtidigt läste matte någonstans att hon sagt att personalen inom vård och omsorg går på knäna.

 Varför rekryterar man inte fler då?

Och här hemma har husse besök av hemtjänsten minst fem gånger per dag. Och om det nu är så lätt att rekrytera personal varför är det då så många timanställda som kommer till husse?

Och från skolans håll har det hörts hela året att det är näst intill omöjligt att rekrytera utbildad personal.

Och så detta med strandskydd.

" - Jag är djupt bekymrad över länsstyrelsens och regeringens agerande i strandskyddsfrågorna."


Undrar vilka som sitter i regeringen? Matte hade precis för sig att det är kommunalrådskans partikompisar samt ett av hennes samarbetspartier i sexgruppen här på öa, nämligen miljöpartiet. Och länsstyrelsen är väl statens förlängda arm ute i landet. Så det är väl bara att slå en signal till sina partikompisar i Stockholm så fixar dom att strandskyddet inte utökas eller?

Och så var det detta med det verksamheternas, främst omsorgens, stora underskott för 2015.

Bland besvikelser för 2015 tar kommunalrådskan upp det.

" Stora underskott - 2015 ett förlorat år"

Men så kan man väl inte bara säga när man varit ansvarig för kommunens ekonomi under 2015?  Och dessutom under i stort sett hela året sagt att det ska till hårda besparingar och stora förändringar. Och så kommer hon inte, i egenskap av kommunens högste politiske ledare med mycket makt över utvecklingen med ett enda förslag för att anpassa verksamheten till den budget som hon själv har lagt och drivit igenom.

Och vad är då hennes önskemål inför 2016?

" Heltidsprojekt igång i omsorgen"

Visst självklart ska alla som vill få en heltidstjänst även inom omsorgen. Man ska ju kunna leva på sin lön. Men matte kommer ihåg när hon och dåvarande kommandoran i kommunen i slutet på 80-talet skulle försöka få fler heltider inom äldreomsorgen. Dom som ville gå upp på heltid kunde räknas på ena handens fingrar.

Och eftersom husse här hemma har haft besök av  minst femtio  olika undersköterskor och vårdbiträden under de senaste månaderna och matte inte kan låta bli att fråga om dom är beredda att gå upp i tid. Men  hon har ännu inte stött på någon som säger sig vilja jobba fler timmar.

Och att heltidsprojektet inte skulle ge lägre kostnader har man från majoriteten redan insett. Och strukit den besparing på 8,5 miljoner som fanns i budget. Men man hade även kunnat ringt Kommunal centralt så hade dom talat om det. Så hade man inte behövt tro på att heltidsprojektet skulle ge klirr i kassan.

Men slutet av intervjun av vår kommunalrådska är det bästa. Där finns ett hopp om ett ljus i tunneln.

" - Det är långt ifrån säkert att sexpartikoalitionen  håller fullt ut till 2018. Det finns partier som kan hoppa av ."

Hoppsan! Vart tog allt tal om en stark majoritet, som leder kommunen, som kommunalrådskan pratat om hela året. Och vad händer nu? Om majoriteten spricker? För HSB, hon som bestämmer, och ingår i sexgruppen har ju sagt att det inte gör något om revisionen inte anser att kommunstyrelsen ska få ansvarsfrihet. För det finns ju en så stark majoritet i fullmäktige, och dom beslutar oavsett vad revisorerna tycker. Och det är ju sant. Har man majoritet i fullmäktige så kan man ju besluta om ansvarsfrihet oberoende av revisorernas kritik. Men hur var det nu Bamse sa?

Men matte undrar så vilka partier kommunalrådskan har i åtanke när hon säger som hon säger?

 Folkviljan brukar ju kunna vara i opposition mot sina egna beslut så dom lär väl vara ett parti. Men det andra? Eller tredje?

Centern som hade extra kretsmöte dagen före nyårsafton för att diskutera vad?

Eller Miljöpartiet, för att kommunalrådskan inte längre accepterar att HSB försöker besluta över hennes huvud och bakom hennes rygg?

Fortsättning följer under ett helt säkert händelserikt politiskt 2016 tänker



Den fyrbenta blondinen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar