söndag 12 juni 2016

90 öre i skatteökning. Två öre till och kommunen leder landets skatteliga.


"Vi vet alla vad vi måste göra

Vi vet bara inte hur vi ska bli omvalda efteråt."

Majoriteten har lagt sitt budgetförslag. 90 öre i skattehöjning. Två öre till och så leder man landets skatteliga.

Matte förstår inte hur Orust, en kommun som majoriteten alltid målar i så ljusa färger, kan behöva en så hög skatt. För det är ju inte så att den kommunala verksamheten är bättre än i andra kommuner.

- Jösses 5 % högre än här sa mattes son när hon besökte honom i  huvudkommunen just när majoriteten skickat ut handlingarna med förslaget.

Och för en som matte med inte alltför hög pension och lite extra inkomster gör det runt två tusenlappar mer i månaden än om hon bott kvar i Stockholm. Och tänk vad kul matte och jag skulle kunna ha för dom pengarna.

Och i Stockholm tycker matte nog det mesta är bättre än här på ön. Med undantag för luften och bostadspriserna.

- Flytta då tillbaka säger sura Orustbor när matte tycker så.

Det skulle matte gärna göra. Men hon har inte råd att skaffa en bostad i Stockholm.  På grund av att så många tycker som hon och vill dit. Och hon erkänner gärna att det dummaste hon gjort i livet var att lämna Stockholm för Bohuslän. Inte för egen del men för barnens. Stockholm hade då och har fortfarande bättre skolor. Inte alla naturligtvis. Men där kan man välja. Så där kunde sonen sjunga i kör och simträna utan risk att bli mobbad. Här på den stora ön i väster var och är det fotboll och epatraktorer som gäller. Och alla är inte intresserade av sånt.

Och nu har majoriteten lagt en budget med en skattehöjning på 90 öre. Visst det behövs för att få debet och kredit att gå ihop. Men det måste vara ett systemfel som gör att en kommun med alla dom förutsättningar som Orust har måste ha en skattesats i klass med utflyttningskommuner i norr. 

Grannkommunerna med ungefär samma förutsättningar har lägre skatt, minst lika bra service, inflyttning och en realistisk framtidstro.

Här på den stora ön i väster ska det vara som det alltid varit och passar det inte. Så dra. Och det verkar folk göra. Kvar blir sådana som matte, pensionärer. Barnfamiljer väljer andra kommuner.

Men matte tror att majoriteten  vet vad man måste göra, men med sex partier vid rodret går det inte att få styrfart på skutan. Alla måste ju få gehör för någon liten hjärtefråga för att sitta tyst i båten. Så  skattehöjningar blir återigen resultatet av att inget får röras och att ingen styrning sker. Men kanske är det vad majoritetens väljare vill och då är det ju rätt väg och för att bli återvalda.

"Vi vet alla vad vi måste göra
Vi vet bara inte hur vi ska bli omvalda efteråt." (Jean - Claude Juncker)

Men det tror sig alltså majoriteten veta. Och svaret kommer först vid nästa val.

Tänker den fyrbenta blondinen





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar