söndag 11 september 2016

Sluta spela Svarte Petter med regionens seniorer!


- Om inte hemsjukvården klarar att ge tillräcklig smärtlindring så ring efter en ambulans. Säger läkaren på vårdcentralen.

- Så fort han kan ta sig ut till toaletten, med hjälp av massor av morfin, så får han åka hem. Det är hemsjukvårdens ansvar att se till att han får tillräcklig smärtlindring, så att han kan röra sig så mycket som möjligt, för det är viktigt.

Så bollar man med äldre multisjuka personer inom Västra Götalands regionen. Om det sker även inom andra landsting vet jag inte men jag befarar det värsta.

Och här sitter matte som inte klarar att höra hur husse skriker av smärta varje gång han ska ur och i sängen och hemtjänstpersonal som liksom matte känner sig helt maktlösa inför en omänsklig vårdapparat. Husse har till och skrikit åt mig för att jag varit i vägen. Sånt har aldrig hänt förut. Så jag begriper att han har ont.

Och hemtjänstpersonalen suckar och säger.

- Tur att husse har matte. För tänk på alla dom som inte har någon som slåss för sig. Dom får ju bara acceptera och lida i det tysta.

Och när matte igår ringer 1177 för att fråga vad hon ska göra. En sympatisk sjuksköterska,  som matte bedömer kunnig sköterska, svarar, att det enda hon kan råda matte till är att ringa efter ambulans igen.

Men det skulle i så fall bli fjärde gången på en månad, som husse får åka ambulans till NÄL. På en grusväg där varje potthål gör att han skriker av smärta.

Och till vilken nytta?  Första turen med ambulans var runt den tionde augusti. Då kom han hem med uppmaningen att ta Alvedon mot smärtan. Och för två lördagar sedan sa Vårdcentralen att matte skulle ringa 112 igen. Men husse var hemma igen efter ett antal timmar. Och i fredags hände samma sak och då kom han hem igen efter ett flertal timmar. Ett flertal timmar utan mat och hans vanliga medicin, totalt nedpissad eftersom han inte kunde ta sig till toaletten. Och med uppmaningen att se till att hemsjukvården ge smärtlindring och att han ska röra sig så mycket som möjligt.

Naturligtvis var det ingen som ringde matte. För hon är ju bara en änka som bor i samma hus som denne frånskilde man. Så juridiskt har hon ju inte mer med saken att göra än grannen. Men utgå då inte ifrån att hon fixar allt som det allmänna inte gör. När husse då kom hem klockan 21 och stod på gårdsplanen ropandes efter sin rullator fick matte se till att han kom in. För den tjänsten var väl inte beställt av färdtjänsten från sjukhuset. I alla fall åkte taxin direkt. Hemtjänsten skulle möta upp men var försenad. Och när socialtjänsten gör en vårdplanering i vårt hus passar man på att göra det när man är säker på att matte inte är hemma. Men ändå räknar man med att hon fixar.

Och vårdcentralens läkare har inte träffat husse sedan i november på korttidsboendet. Och  vårdcentralen ska göra en läkemedelsgenomgång enligt ett avtal med kommunen. Så det vore på tiden att fixa det för husse. Han har så många olika mediciner att matte inte klarar av att hålla redan på dom längre. Dom är så  många olika att dom inte ryms i den största varianten av dosett.

Men det känns som om man struntar i patienters lidande. Man träffar ju inte själv patienten och gör man det så är det ju någon annans ansvar att hjälpa. Och det krävs att man sitter så långt ifrån att man slipper höra skriken av smärta. För hur ska jag annars förstå att empatin finns hos undersköterskorna men inte högre upp i organisationen.

Så här får man inte behandla människor. Se till att lösa era samordnings- och samarbetsproblem i praktiken och inte bara i skriftliga avtal som inte alls genomförs i verkligheten. Och skriken på hjälp från undersköterskor längst ut i verksamheten når aldrig er som beslutar för innan dess har verklighetsbeskrivningen förskönats för att ingen skugga ska falla över de högre tjänstemännen eller ni ansvariga politiker. Så ni kan bara i lugn och ro fortsätta att tro på en helt falsk verklighetsbild av vården.

Så sluta nu att spela Svarte Petter med äldre människor.


Tänker den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar