lördag 22 oktober 2016

Varför finns det ingen inlämningslucka på våra äldreboenden?


I klostren i katolska länder fanns det, i alla fall förr i tiden, en inlämningslucka där en desperat mamma  kunde lämna sitt nyfödda barn, när hon inte såg någon annan lösning. En sista rop på hjälp och hopp om att ge barnet en framtid.
Varför finns det ingen sådan möjlighet för dom anhöriga. Som ett rop på hjälp från  dom som inte längre klarar situationen? Dom, som vare sig klarar att ta hand om den dom bor ihop eller sig själva.

 Och lever ett liv, som dom absolut inte vill leva. Liv förresten dom existerar bara. Och som har stångat sig blodiga i sina försök att få hjälp från dom som är satta att bota och lindra. Men vart dom än vänder sig så är det någon annans ansvar att vårda och lindra.

Matte hörde i går chefen för Capio, här på den stora ön i väster, berätta hur fantastiskt det är med läkarinsatser på öns äldreboende, där läkaren tillsammans med kommunens sjuksköterska går ronder och ser till att de gamla får rätt vård och medicin.

Det är ju precis det som matte och husse efterfrågar. Matte känner sig inte trygg med att husse ska ta 14 olika medicinerna varje dag. Och dom flesta flera gånger per dag.

Men egentligen är det inte ett så kallat särskilt boende som vare sig matte eller husse vill att husse ska bo på. Men det funkar inte här hemma.

Husse har på nytt hemskt ont och är deprimerad och inte till någon glädje vare sig för sig själv eller för oss andra. Och matte får ont i magen när hon höjer dosen med morfin.

Så  om husse fick plats på något av dessa boende så skulle mycket som orsakar mattes stress  försvinna för:

- Tänk om det fanns någon, som fixar fram svaret från röntgen, när det försvunnit, eftersom någon lagt  det i inkorgen hos  hyrläkaren som inte återkom.  Då hade inte matte behövt ringa runt och anmäla det till Patientnämnden för att någon skulle hitta det.

- Tänk om det fanns någon som ger husse rätt smärtlindring så att han inte får magsår, som nu när matte i sin okunnighet gett honom fel receptfria tabletter. Då hade han inte behövt åka till sjukhuset den gången. Och då hade han inte trillat på medicinavdelningen och blivit ändå sämre i sin rygg.

- Tänk på boendet kommer det att finnas någon som tar emot husse när sjukhuset bara skriver ut. Utan att kolla att någon är hemma.

- Tänk då skulle det finnas någon som ser till så att Bosse får smärtlindring så  att han inte blir inskickad tre gånger med ambulans under en månad till NÄL för att hemtjänsten inte, trots dubbelbemanning, klarar att få upp honom ur sängen. Någon som tar på sig ansvaret i stället för att säga att det är någon annans ansvar. Så att inte vårdcentralen och akutvården kan skylla på varandra.
 
Men helst skulle vi vilja att den service som påstås  finnas på äldreboendena fanns här hemma.

Undrar vad som skulle hända om matte tog med husse och bara lämnade honom i entrén på Ängsvikens äldreboende. Bytte lås här hemma och så försvinner vi andra tre bara.

Och matte undrar hur man skulle reagera om hon  lämnar in en motion till fullmäktige med förslag om inlämningslucka för sådana som inte får adekvat hjälp i hemmet.

Kanske är det rätt sätt. Hur som helst har hon till leda fått höra att alla andra sätt hon försökt är fel.

För vart hon än vänder sig är det  alltid någon annans ansvar att lösa husses problem.

Vi hörs

Dom två fyrbenta blondinerna




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar