fredag 23 februari 2018

Välkommen på dialogmöte! Kommunal inbjöd och kommunen uteblev.




"Ta chansen och ställ dina frågor till Orust politiker och tjänstemän! Med anledning av att Orust Kommun har centraliserat schemaläggningen samt sänkt arbetstiden på arbetspassen för nattarbetare, så vill Kommunal Orust bjuda in dig till ett dialogmöte med politiker och tjänstemän.
Syftet med mötet är att informera om de beslut som riskerar att inskränka delaktigheten för medarbetare inom Vård & omsorg och Stöd & omsorg, samt att ge dig som medarbetare möjligheten att både berätta om din arbetsmiljö samt ställa dina frågor direkt till dem som är ytterst ansvariga för beslutet."

Detta stod att läsa på Orustbo.com och längre ner kunde man läsa att även press och icke medlemmar i Kommunal var välkomna.

Så matte gick dit. Men inga tjänstemän eller politiker så lång öga nådde. Ingen press heller för övrigt.

Skälet  till att matte ville lyssna var att hon alltsedan husse beviljades hemtjänst hösten 2015 och tills han dog på Ängsviken två år senare har fascinerats av den totala brist på överensstämmelse mellan de olika verklighetsbilder som råder mellan dom som gör jobbet i verkligheten och dom som beslutar om det samma.

Så är det naturligtvis i alla verksamheter. Men här liknar den verklighet som undersköterskor beskriver och som matte upplevt inte på något sätt den verklighet som dom ansvariga säger vara den sanna. Matte har på olika sätt försökt få en diskussion genom att ta upp problem utifrån vad som hände husse med  ansvarige politiker. Men till exempel ordförande för omsorgen har alltid hänvisat till att det är ett enskilt ärende och en verksamhetsfråga.

Men det tycker inte matte. För det matte påpekat har varit exempel på systemfel. Alltså en fråga för politiken.

Om politikens visioner och beslut inte blir som tänkt,  får man ändra direktiven till verksamheten. För man måste ge verksamheten klara direktiv och förutsättningar för att lösa sina uppgifter. Och inte mist så måste det finnas pengar för att uppnå målet.

Som detta nu med heltidsprojektet. När det var uppe i fullmäktige protesterade matte när man påstod att det skulle spara flera miljoner. Hon blev totalt sågad av Miljöpartiets starka kvinna, som talade om att matte ingenting begrep om detta.

Men till och med Kommunal centralt har kommit fram till att det blir dyrare. Men självklart ska heltid vara norm. Och om inte matte har fel som finns det till och med inskrivet i kollektivavtalet.

Men efter kvällens möte med Kommunal och dess medlemmar står det ganska klart vilka som ska betala merkostnaden av införandet av heltidsprojektet. 

Kommunens underbetalda undersköterskor.

Matte undrar vad som hänt om man kommit med samma direktiv till en grupp gubbar inom Kommunal, som man nu gör till nattpersonalen på dom särskilda boendena.

- Ni ska jobba en timme mindre varje natt ni jobbar och istället får ni jobba fler nätter.

Kostnaden får personalen ta i form av ökade resekostnader och färre kvällar med familjen och troligen också sämre hälsa.

Om nu kommunen vill förkorta arbetspassen så gör det. Men låt inte undersköterskorna ta kostnaderna. 

Det vore väl en bra arbetstidsförkortning för en underbetalt grupp som jobbar när andra sover.

Och det som  en föreläsare sa till politiker och högre tjänstemän på Orust på 80-talet gäller fortfarande:

- Äldreomsorgen fungerar trots allt tack vare baspersonalen och trots er tjänstemän och politiker.


Tänker dom fyrbenta blondinerna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar