torsdag 3 oktober 2013

Minus 19,1 miljon för Orust kommun.

Hur kan drygt 30 miljoner i underskott presenteras i tidningen som 19? Jo, i år igen hade den styrande minoriteten tur. Mannan från himlen kom i form av så kallade AFA pengar från staten. Det blev ett tillskott i kommunkassan med nästan tretton miljoner. För den som inte vet, är AFA en sjukförsäkring kommunen har för sina anställda. Men är det en självklarhet att dessa pengar, utan diskussion i kommunfullmäktige, ska täcka de underskott, som till exempel vård och omsorg har? Hemtjänsten har blivit 12 miljoner dyrare än beräknat. Men varför det? Visst befolkningen blir ett halvt år äldre för varje år. Men är det skälet? Eller har kvalitén höjts för dom som får hemtjänst? Eller har vi blivit sjukare? Eller har man blivit generösare med att bevilja insatser från hemtjänsten? Oavsett vad som är skälet är det kommunfullmäktige som beslutar om hur mycket pengar äldreomsorgen får kosta och vilken kvalitet den ska ha. Det innebär att äldreomsorgen, liksom all annan kommunal verksamhet, har en skyldighet att följa budgeten. Budgeten är och förblir politikens främsta styrmedel. Och om pengarna inte räcker så måste man att tala om varför och redogöra för vad en anpassning av verksamheten till budgeten får för konsekvenser. Sen är det fullmäktige som beslutar. För om man fortsätter så här att ingenting händer när man sätter sprätt på mer pengar än man har, så får vi ett system där det inte längre är våra folkvalda som styr utan enskilda tjänstemän. Och säkert är detta en av orsakerna till att Orust kommuns ekonomi mer och mer liknar vissa krisande länder i Sydeuropa. En jättestor skuld och ingen politisk ledning som förmår ta ansvar. Sen är ju detta med AFA pengarna intressant ur en annan aspekt också. Kommunen fick sådana pengar även förra året. Men då var sossarna i opposition. Då tillhörde dessa pengar personalen och fick enligt sossarna absolut inte försvinna in i kommunens svarta budgethål. Men i år, när man i praktiken, även om man förnekar det, sitter ihop med den styrande minoriteten och till och med har lagt en budget ihop med dom. Var står man då? Troligen byter man åsikt. För vad gör man inte för att få behålla makten och arvodena. Den som lever får se. Sossarna hittar säkert ett sätt ska bortförklara för personalen och väljarna att nu är inte AFA -pengarna längre personalens. Utan de måste användas för att dölja ledningens inklusive sossarnas totala oförmåga att styra vår kommun. Men så i klartext kommer man naturligtvis inte uttrycka sig. Tror den fyrbenta blondinen

2 kommentarer:

  1. Vi som jobbar i hemtjänsten sliter redan som djur. Vi har Intraphone för att visa att vi verkligen har mycket att göra. Vad ska ni göra? Skära ner så all ordinarie personal sliter ut sig och blir sjukskrivna? Det blir inte billigare. Ganska tröttsamt att höra att vi är dyra när vi får mer och mer arbetsuppgifter och ansvar. Vi går ständigt kort om personal då folk är sjuka. Vi har som sagt verktyget som visar att vi utmyttjar varenda betald minut. Straffa oss inte, för det orkar vi inte med. Se oss istället, det behöver vi. Vi behöver höra att vi gör ett bra jobb. Tack.

    SvaraRadera
  2. Bra frågor, jag undrar också över kostnadsutvecklingen inom hemtjänsten, jag har sett hur man sliter i den, liksom bristerna, och det verkar inte finnas mycket luft i systemet.

    SvaraRadera