fredag 27 juni 2014

Kommunalrådet går. En cirkuskonst som heter duga.



"Den styrande minoriteten fick inte igenom sitt budgetförslag."

Det är mycket matte inte förstår. Som nu detta.

Moderaterna har inte gjort annat än försökt bli av med sitt gamla kommunalråd under mer än ett år. Men han har suttit där han sitter. Moderaterna sa sig sakna förtroende för honom. Då blev han politisk vilde. Men kvar satt han, som säkert landets enda kommunalråd, som är politisk vilde.

Skälet han angav till att sitta kvar var att han kände stöd från de andra partierna i den styrande minoriteten. För något stöd från sina gamla partikamrater moderaterna eller Folkpartiet eller Kristdemokraterna hade han inte. Men sossarna fanns ju där med sitt mer eller mindre uttalade stöd.

Så vad är skillnaden idag?

 Skälen till att oppositionen inte ville ta budget nu var ju helt klara. Det finns så många osäkra poster i förslaget. Ingen vet vad Henåns skola kommer att kosta. Och dessutom kom förslaget väldigt sent och  ändrades in i det sista igår. Det är så sent att ingen som inte har stor fackkompetens på området kan bedöma  rimligheten i kostnadsförslaget. Och en investeringsbudget som ingen vet vilka prioriteringar som gjorts.

Och innan den slutliga budgeten ska tas i höst har vi ett val. Det enda, som redan innan den styrande minoriteten avgick, var säkert var att Orust inte kommer att ledas av denna styrande minoritet efter valet. För att två politiska vildar inte skulle få fortsatt förtroende att förstöra kommunens ekonomi även efter valet behöver man inte vara professor i statsvetenskap för att fatta. Även om vi befinner oss på Orust där det mest otänkbara kan inträffa inom politiken.

Så vad var skälet till att herr Kommunalrådet avgick? Jo vi börjar närma oss valet. Så helt plötsligt måste sossarna markera. Förra året inbjöd dom alla partier till att vara med och göra en gemensam budget. Alla skulle ta ansvar! Bara med den lilla  haken. Att för att få delta i arbetet måste alla lova två saker. Ingen förändring av dom politiska posterna. Underförstått. Sossarna skulle sitta kvar på alla oppositionsposter inklusive oppositionsrådet. Trots att dom inte var den största oppositionsgruppen. Och så inget misstroendevotum mot kommunstyrelsen och miljö- och bygg. Trots att revisorernas kritik var massiv.

Men i år är vi alltså närmare valet och sossarna vill väl markera att dom inte längre är nära samarbetspartner till den styrande minoriteten utan kan stå på egna ben.

Så skälet till avgången är alltså att sossarna inte röstade med eller åtminstone avstod så att den styrande minoritetens förslag gått igenom.

"– Som en följd av beslutet känner jag mig nödsakad att avgå, säger Lars-Åke Gustavsson.
Han kommer att sitta kvar tills en efterträdare är klar. Det blir kommunfullmäktiges ordförande Hans Pernervik som har i uppdrag att hitta en ny expeditionsministär.
- Jag ska vända mig till Ingrid Casse, (M),l som är den största gruppledaren, säger han." Bohusläningens nätupplaga


Så säger Pernervik nu! Han som tillhör den styrande minoriteten och inte för så länge sedan röstade så att sossarna fick behålla posten som oppositionsråd. För då var hela gänget överens om att sossarna var dom som skulle ha oppositionsrådet. Så varför vänder sig inte herr Pernervik till sossarna idag. Har sossarnas fullmäktigegrupp krympt sen dess? Något som matte i så fall måste missat. Eller anser han inte längre att sossarna är oppositionens ledare?

Matte gillar herr Pernervik. Han är bara så trevlig. Men det finns ingen som han. Ingen annan kan som han få folk att tro att han är i opposition till och med mot sig själv och sina egna beslut. Han tillhör det största partiet i den styrande minoriteten som lagt fram förslag till inriktningsbudget och så lägger han ner sin röst mot sitt eget förslag.

Det är en cirkuskonst som heter duga

Tycker
Den fyrbenta blondinen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar