fredag 11 mars 2016

Ett fullmäktige man helst vill glömma.


I går var det fullmäktige igen.

Kvällen startade med ett föredrag om hedersvåld eller kanske hedersproblematik. Rasool Awla som själv har sina rötter i en hederskultur berättade och förklarade på ett förtjänstfullt sätt hur man tänker när man kommer från en sådan kultur.

Det var fullmäktiges presidium, som bjudit in denne man, som doktorerar på ämnet vid institutionen för Socialt Arbete i Göteborg.

Föreläsningen gav matte många tanker och funderingar. Hur ska man lösa denna kulturkonflikt? Utan att våra fängelser fylls av män som känt sig tvingade att mörda någon familjemedlem. Bara därför att  kollektivet anser att familjen vanhedrats. Och hur ska alla flickor som bor i vårt land få sin frihet att välja sitt liv? Plötsligt känns mattes tidigare tankar om inkludering inte längre så enkla. Men kvar står att svensk lag gäller alla som bor i landet.

Men det var inte alla som klarade att lyssna på någon som inte är en helvit man från medelklassen med rätt kulturbakgrund och synsätt. Nej Moderaternas Gossen Ruda lämnade demonstrativt och ljudligt fullmäktigesalen. Och ställde sig utanför dörrarna och tjatade högt, troligen i en mobil, om vad han ansåg om detta föredrag. Och så högt att han verkligen försvårade för alla andra att följa föredraget.

Matte har sällan stött på någon, som så totalt saknar vanligt hyfs och som har en människosyn som matte tidigare bara mött längst ute bland 50 nyanser av brunt.

Heder åt den åhörare och miljöpartist som gick ut och försökte få tyst på Gossen Ruda. Men tyvärr misslyckades han, så kommunens säkerhetsansvarige fick ingripa.

Man ska ju inte behöva skämmas å någon annans vägnar men det gjorde matte.

Skämmig för hela fullmäktige att en förtroendevald är så ouppfostrad och så totalt saknar omdöme.

Och som nästa punkt på fullmäktigemötet kom några enkla frågor, som visade sig inte vara så enkla.

 En annan moderat ledamot av fullmäktige hade ställt en enkel fråga till ordförande för lärandet.

- Varför får numera inte ersättare  följa med på verksamhetsbesök?

Ordförande tog tillfället i akt att tala om att hon helt saknar förtroende för moderaten. Och detta var hennes enda sätt att hindra honom från att förstöra, vad hon såg som den goda stämning och det förtroende som utskottets ledamöter byggt upp ute på skolor och förskolor. Det kändes att detta var något som ordförande burit på länge och nu kom det ut.

Det var bra. Matte gillar när man framför kritik  till den det berör och inte snackar skit bakom ryggen. 
Men kanske fullmäktige inte var rätt forum men ibland blir det så.
För matte undrar hur mycket åhörare och webbare förstod av det hela. För bakom ligger en annan historia. Ett påstått ärende om mobbing, som anmälts till Arbetsmiljöverket av den moderata ledamoten. Och anmälan gäller inte inom ordförandes ansvarsområde. 
Vad som är politikerrollen och tjänstemannarollen i sådana ärenden behöver klargöras och utredas. Så den första april kommer gurun på området ner från mattes gamla hemort Sollentuna för att räta ut alla frågetecknen.

Och så kom ärendet om revidering av investeringsbudgeten upp. Här känner matte att hon totalt misslyckades med att få fram vad hon menade. För i hennes värld var det en revidering av majoritetens investeringsbudget. Och hennes enda fundering var en undring.

- Kan man verkligen revidera en budget?

- Borde det i så fall inte finnas med i kommunens regler för budgetarbetet?

 För det känns lite märkligt. En budget är ju bara en mer eller mindre kvalificerad gissning vad saker och ting kommer att kosta nästa år. Och det är gentemot budget som man sen gör bokslutet. Det är skillnad mot i näringslivet där man i stället mäter vinst. Något för Gossen Ruda att fundera över. 

Han som nästan gav matte hjärnblödning när han först under fullmäktigemötets ajournering talade om för matte att hon hade fel och är störtkorkad, som inte begriper att det är han som vet bäst och har rätt. Och  efter ajourneringen pratar han högt, så att matte inte skulle missa det, med sin kompis som satt bredvid där på första raden i fullmäktigesalen. han uttryckte  helt klart vad han ansåg.

 - Matte  kan inget om ekonomi. 

För hon hade ju bara gått på den där socialisthögskolan. Själv är han ju så märkvärdig i sina egna ögon eftersom han påstår sig gått på både Handels och KTH. Intressant tänker matte. För hur kan man ha skaffat sig en så hög utbildning och ändå så totalt sakna vett och etikett.  Dessutom sakna den stringens i sina analyser som normalt kännetecknar dom som gått igenom Handels. Tur att ljudkvalitén på webbsändningen inte var den bästa denna kväll. För enligt mattes kompis såg man bara att matte sa något till Gossen Ruda, men det gick inte att höra vad hon sa. Det var tur för hon väste.
- Att nu får du ta och sluta med dina personpåhopp.

Följt av en svårdom. Definitivt inte lämplig för en webbsändning.

Hur som helst så gick debatten om reviderad investeringsbudget snett. Det är ganska få kommuner som reviderar sina budgetar och i dom kommunerna matte jobbat respektive varit förtroendevald i har man inte reviderat budgeten. Men det har aldrig fått den katastrofala konsekvensen som majoriteten beskrev från talarstolen.

Det enda skillnaden om man inte reviderar en budget är att  man måste ta upp varje avvikelse i fullmäktige. Och det vore väl bra.

Och det känns märkligt att oppositionen ska ha förslag på vilka investeringar i majoritetens reviderade budget man vill skrota. Orustalliansen  la sin budget i juni men den inte gick igenom. Så ska man lägga förslag så är det väl utifrån sitt förslag till investeringsbudget, inte utifrån  majoritetens budget eller?

Det är som i privatlivet. Om matte har ett  alldeles utmärkt förslag på hur huset ska byggas om, men husse ändå beställer det som han tyckte var bättre. Är det då självklart att matte måste hjälpa husse att fixa fram pengar eller neddragningar i projektet när hans förslag blev mycket dyrare än budgeterat. Nej det hade nog husse fått fixa själv och så tycker matte majoriteten också ska göra.

Så detta måste Liberalerna förklara när ärendet återkommer. För det blev återremiss. Kanske kan man göra det inom Orustalliansen, men det måste innebära att Gossen Ruda och hans pådrivande hustru tills nästa möte insett att människan har två öron och en käft. Alltså ska man lyssna dubbelt så mycket som man ska tjata. Och respektera människors lika värde och rätt till sin åsikt oavsett utbildning och om man har varit bosatt på Lidingö eller inte.

Men dit är vägen nog alltför lång . Men nästa fullmäktige hoppas matte trots allt blir ett som hon inte helst vill glömma.

Den fyrbenta blondinen

Ps matte är medveten om att detta är rätt stark kritik av Gossen Ruda och hans hustru. Men den kritiken står hon för till skillnad från det skitsnack som Gossen Ruda sprider om matte bakom hennes rygg utan att hon har en chans att  bemöta den. Ds








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar