torsdag 17 mars 2016

Underbara underbetalda undersköterskor.


Det är ett under att ni står ut. Ni kommer hem till husse minst fem gånger per dygn. Just nu har husse kommit hem från Sahlgrenska. Han har gruvligt ont. Så matte kan inte hjälpa honom i och ur sängen. Men då kommer ni.

Men varför måste dessa utbildade undersköterskor ägna så mycket tid åt annat än åt sina vårdtagare.  Inte ens halva arbetstiden lägger dom på detta. Resten går till bilkörning och en massa byråkrati. Och så vidareutveckling, semester och personalmöten. Men sådant måste det ju finnas tid till.

Men för någon månad sedan kom en stackars undersköterska hem och skulle göra en så kallad genomförandeplan.

Alla tre, husse, matte och undersköterskan satt vid bordet och började svara på fullkomligt obegripliga frågor. Husse, som egentligen skulle svara, vägrade och rullade efter några minuter ut ur rummet. Så där satt matte och undersköterskan och skulle svara på hur husse ville blir bemött och andra idiotfrågor. Svar en 70- årig gubbe nog aldrig satt ord på. Och matte funderar hur man gör detta hemma hos dementa. Men det får väl bli anhörigas svar där med. För det lär sägas från högre ort att just genomförandeplanen är jätteviktig. Den lägger man massor av tid på för att följa upp. Och ve den undersköterska som inte sett till att få en bra genomförandeplan. Då ligger man lite illa till i löneförhandlingarna tror undersköterskorna.

Matte skulle hellre se att undersköterskorna ägnade mer tid åt husse och hans likar i stället för att teoretiskt diskutera hur man ska bemöta dom.

Dessutom. Måste man ha undersköterskor till att städa, handla och annat som verkligen inte krävs en undersköterskeexamen för att klara av på ett bra sätt.

Varför kan man inte ha en städpatrull eller försöka få in städfirmor att sköta den delen. Och varför kan man inte bara lämna in en lista till affären och betala affären för att plocka ihop varor och så kan någon hämta och köra ut. Kanske en vaktmästare, en tjänst som det verkar behövas på fler håll inom socialtjänsten.

Och se till att prioritera undersköterskorna i årets löneförhandlingar. Det är inte rimligt att ingångslönen är flera tusen högre i Uddevalla än på den stora ön i Väster.

Men vågar man egentligen klaga. För husse har inget beslut om bistånd i form av hemtjänst.

Beslutet gick ut den sista februari. Det står i alla fall så i beslutet.

Att biståndet ska omprövas om förhållandena förändras dock senast 2016-02-29.

Men eftersom hemtjänsten fortsatt att komma och husse med glädje tar emot dom så är det väl att betrakta som ett så kallat konkludent avtal.

"Konkludent handlande är en term inom juridikens avtalsrättsliga område och avser ett av flera sätt på vilket ett avtal kan slutas.
Avtal genom konkludent handlande sluts när inget formellt avtal träffats mellan parterna, men när dessa agerar som om ett avtal existerar.
Att tänka på är att man också genom passivitet eller aktivt handlande kan bli bunden i avtal genom konkludent handlande. Att exempelvis ha ingått ett arbete med en annan part, utan att ha ingått ett skriftligt avtal om detta, men de faktiska omständigheterna talar för att ett avtal föreligger, innebär detta att man blir tvungen att betala för att man inte i tid påtalat att något avtal inte slutits." Wikipedia

Men även om undersköterskorna är duktiga och trevliga så vill nog ingen att dom kommer fem gånger om dagen om det inte behövs.

Så därför tror inte matte att man egentligen behöver tidsbegränsa omvårdnadsinsatser. För matte har aldrig någonsin träffat någon som vill ha hjälp vid toalettbesök och dusch om man kan klara av det själv.
Däremot. Om det hade varit så att husse också beviljats  servicetjänster som städning då hade matte sett till att göra allt för att behålla den insatsen. För i dammråttornas paradis som finns  här hemma skulle verkligen en sådan insats behövas.

Alltså satsa på dessa underbara underbetalda undersköterskor. Dom behövs. Dom behöver bara lite bättre betalt och framförallt måste dom få större inflytande över sin arbetssituation. För annars finns dom inte kvar när du själv kommer att behöva dom.

Tänker den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar