lördag 9 april 2016

"Öppna era sinnen"


Med denna vädjan  öppnade kommunalrådskan förra fredagens utbildningsdag kring Politiker kontra tjänstemän. Roller.

Alltså en dag om kommunallagen och om vad det innebär att arbeta i demokratibranschen, som dagens föredragshållare Axel Danielsson valde att kalla det.

Och som konsult vågar man säga sanningar som ingen egentligen ville höra.

Men matte är rädd för att åhörarna bara hörde det dom ville höra. Många lutade sig tillbaka i vissheten att om bara dom andra ändrar sitt beteende så kommer den stora ön i väster bli den bästa av världar.

Men hade man lyssnat noga  så fanns det nog ingen i salen som gick fri från kritik.

Och slutorden var riktade till alla som har ett politiskt upp eller är tjänsteman på kommunen.

Ni behöver bemanna med högre kompetens, jobba mer långsiktigt och ta framtidsfrågor på allvar.

Och att han har rätt bevisas i dagens Lokaltidning under rubriken

"Orust får kritik av JO."

" Kommunens handläggning och remissvar under utredningen visar att kunskapen inom myndigheten och reglerna för att lämna ut allmänna handlingar varit mycket bristfälliga. "

Men tillbaka till fredagens föreläsning.

Så här uppfattade matte Axel Danielssons budskap, men naturligtvis kan bara en liten del av en hel dags föreläsning tas upp här. Och valet är synnerligen subjektivt, som allt annat här i världen.

Ni jobbar i demokratibranschen, sa Axel. På demokratins grund. Det är ert jobb att förverkliga den politik som väljarnas röstat fram.

Orust är en bra kommun. Bara en timmes restid till Göteborg. Det mesta funkar rätt bra, trots er.

Största problemet är. Det är oklart vem styr vem? Vilket ansvar och vilka befogenheter finns hos kommunstyrelsen?

Att ni har olika kartor över hur läget är. Det är ett problem.

Så började Axel sågningen av alla i salen, såväl politiker som tjänstemän.


Fullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Och det enda som är direktvalt av kommunens invånare. Därför började Axel med kommunfullmäktiges ordförandes  ansvar och befogenheter och fortsatte sedan neråt.

"Kommunerna sköter på demokratins och den kommunala självstyrelsens grund de angelägenhet som anges i denna lag eller i särskilda föreskrifter."

Alltså förverkliga den politik som väljarna röstat fram. Vi har en representativ demokrati. Ni som sitter i Kommunfullmäktige har alltså fullmakt från folket att besluta fram till nästa val.

Ta detta ansvar på allvar. För gör ni inte det så spär ni på  politikerföraktet.


Kommunfullmäktiges presidium måste se till att ärenden kommer till fullmäktige. De har ålagts att se till att det finns ett kalendarium för året när principiella ärenden ska komma upp i fullmäktige.

OK! Där fick matte och hennes kompisar ett känga. Men kommunfullmäktiges ordförande tillhörde dom som tog kommunalrådskan ord på allvar. Redan i går hade han kallat till ett möte om hur presidiet ska leva upp till sina skyldigheter. Men här undrar matte om presidiet verkligen får gehör. 

För även om det klart står i dom reglerna som finns för hur presidiet ska jobba och som kanslichefen läste upp för matte och hennes kompisar i går på presidieträffen, så finns det en annan kultur på öa.

Och tunga frågor kommer inte upp i kommunfullmäktige. Och delvis beror det nog på oklar ansvarsfördelning mellan fullmäktiges och kommunstyrelsens ordförande fortsatte Axel.

Och glöm inte att det är Kommunfullmäktige som beslutar och kommunstyrelsen verkställer.

Alltså ska kommunstyrelsen verkställa beslut. Det gäller även dom beslut där man som enskild ledamot tycker att beslutet var störtkorkat. Här finns en del för oppositionen att fundera över tänker matte.
En annan orsak till att ärenden av vikt inte når fullmäktige är nog att kommunstyrelsen ordförande och utskottens ordföranden inte vill det. Det ger så dålig stämning.

Ärendena måste vara bättre beredda. Presidiet måste luska fram vad som ligger i pipen.
Vad behövs det för styrverktyg?

Ta upp framtiden se till att få upp den på bordet.

Ni  smiter undan på fullmäktigenivån eftersom ni inte tar upp framtiden där.
Obs svåra frågor ska ha svåra svar!

Matte blir alldeles matt när hon inser vilket ansvar som ligger på henne som en del av fullmäktiges presidium.

Axel var till och med tveksam till att vissa styrdokument är lagliga på Orust. Matte funderar här hur man kan ha mål som att en viss procent av ungarna ska bli godkända i kärnämnena. Tur att inte sjukvården har målet att 83% av patienterna ska överleva en viss operation.

Nästa nivå av Axels avrättning .

Politiken måste ställa krav på sin kommunchef! Kommunchefen måste var opartisk och proffsig.

Gemensamt för framgångsrika kommuner är att politiker och tjänstemän går i takt. Här går vi rätt mycket i otakt.

Och glöm inte att tjänstemän måste tåla att bli överkörda.

Och kommunchefens ledningsgrupp måste ta  ett gemensamt ansvar för helheten.


Se till att det finns en klar linje mellan löpande verksamhet  i vardagen dvs. verkställighet som inte går inte att  överklaga och beslut som går att överklaga.

Beslut och verkställighet är som ett kommunicerande kärl. Om politiken beslutar om det mesta blir inte mycket kvar för verkställighet. Det leder till att verksamhetens tjänstemän blir som en bassäng sedimenterad av nollor.

Politiken måste göra klara och tydliga beställningar till förvaltningen. Se till att det blir få beslut men mycket uppföljning.

Men ni är kvar på beslutsnivån. Jobba på att hitta gränsen mellan verkställighet och beslut.
Kommunen saknar strukturer för hur ärenden ska handläggas. Därför finns det utrymme för personliga piruetter. Matte tror dock inte att han som är mästare på detta tog åt sig.


Revisorerna är kontrollanter. De tillhör dock familjen. De ska göra upp granskningsplanen tillsammans med verksamheten. 
Det är fullmäktiges politik de ska kolla om den blir genomförd.
Deras granskning ska vara objektiv och saklig utifrån vad fullmäktige beslutat.
Viktigt att det är starka personer som sitter i revisionen eftersom dom ska granska sina kompisar. Och det är inte reglerat att ordförande ska komma från oppositionen. De ska kolla om kommunstyrelsen verkställt fullmäktiges beslut. Är fullmäktige beslut att införa valfrihet i äldreomsorgen, så ska även en vänsterpartist se till att detta genomförs oavsett att han inte vill ha valfrihet.


Gammalmodig budgetprocess med procentuppräkning.

Ska vara laglig verksamhet och hur ser behoven ut.

Kommunchefen kollar först. Och vad finns det för heliga kor hos politiken. Får matte att tänka på när hon och kommandoran la förslaget att ta bort efterrätten på ålderdomshemmet. Det var verkligen en typisk helig ko, som inte fick slaktas.

Sedan ska kommunchefen göra ett proffsigt underlag tillsammans med politiken.

Ställ krav på ledningsgruppen. Samtliga i ledningsgruppen måste veta lite om andra verksamheter så att man kan prioritera och komma fram till ett gemensamt förslag.

Idag skickar verksamheten och utskotten upp önskelistor till dom som ska prioritera istället för att prata om hur vi ska använda pengarna.
Prioritera så att dom lagstyrda kraven kommer först.

Kommunallagen frivilliga verksamheter. Vilka mål måste fullmäktige ha för den frivilliga verksamheten, dvs. för fritid kultur park etc.?

Det saknas ställningstagande i er budget. Ni politiker låter kommunchefen smita från sitt arbete.
Årsredovisningen med ej uppnådda mål!! Måste vara något så när realistiska mål. Finns det ofinansierade mål måste ni antingen plocka bort målen eller få mer pengar av kommunfullmäktige.

Att politiker har yrkesbakgrund inom området är en stor akilleshäl för er.
Och glöm inte att ni är en nullitet mellan sammanträdena, vilket betyder att det är på sammanträdena ni ska agera.
Och du som ledamot har ingen juridisk rätt att gå in i verksamheten. Det är att gå förbi alla led och köra över medarbetare. Dom borde käka upp dig direkt .

Om när någon IRL säger "den där jävla kommunen har…" så gå till kommunstyrelsen ordförande.

Ibland kan det vara bra med kontaktpolitiker ute i verksamheten. Men det kräver dock förmåga att företräda nämnden inte sitt eget parti eller ännu värre sig själv.

 Att finnas på sociala medier är ett sätt att ha kontakt med väljarna. Politiker är också människor. Och man får säga nästan vad som helst. Men yttrandefriheten har vi till låns, så var rädd om den.

Här kände matte sig träffad eftersom hon och jag står bakom denna blogg. Men då många läser bloggen måste den ju fylla ett behov av annan information än den som ges i tidningar och på fullmäktige. Och det är inget tvång att läsa vad jag  skriver. Lika lite som någon behöver läsa Avpixlat eller  Dagen, om man är ateist. Du väljer själv. Men tänk om kommunen hade en facebooksida där man informerade och tillät debatt. Vad skitsnacket och ryktesspridningen skulle avta. Och tänk om politiker kunde föra en saklig debatt på den sidan och där personangrepp var förbjudna.

Men lite märkligt tycker matte att det är med dessa ideliga påhopp på dom som finns på sociala medier. Tydligen är det mycket värre att jag med glimten i ögat kallar vårt kvinnliga kommunalråd för kommunalrådskan än att man på gruppmöten kallar matte för jävla kärring och besserwisser, och som inget kan om ekonomi eftersom hon inte började på Handels 1969 och inte bott på Lidingö. Det hjälper inte att hon, liksom dagens föreläsare, hårt skolats i kommunalhuset i  Tureberg.

Slutord från Axel Danielsson:

Ni behöver bemanna med högre kompetens, jobba mer långsiktigt och ta framtidsfrågor på allvar.

Tänk på det! För mattes pension måste även i framtiden räcka till grisöron inte bara till kommunalskatt tänker

Den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar