torsdag 10 november 2016

Förnekelse skapar farliga politiker (Teodorescu i GP)


"I månader har Trumps anhängare hånats och idiotförklarats, de har utmålats som obildade (när blev det politiskt korrekt med sådant oförblommerat klassförakt?), ett demokratins bottenskrap. Nu har de använt sin demokratiska rättighet, och skyldighet. Och det med besked. Strategin att hoppas på röster från de man avfärdar som lägre kunniga har återigen misslyckats. Oavsett vad den etablerade politikerklassen, journalistkåren eller någon annan tycker har de gjort sitt val. När ska etablissemanget börja ta dem på allvar oavsett vad man tycker om deras åsikter?"

Och det samma gäller där som här.

Det handlar "om att när staten inte längre förmår fullgöra sitt kärnuppdrag på det sätt som människor förväntar sig, när fred, frihet och mat på bordet inte längre verkar självklart för att fokus ligger på genusdagis och ideologiskt renläriga museer, när människor upplever att medierna är emot dem och för de som de är satta att granska – ja, då eroderas förtroendet och det enda rationella som återstår är att rösta i protest. Det är alltså mer en fråga om bristande politiskt utbud än om något annat."

Landets ledande politier och journalister verkar intressera sig mer för vad man ska kalla Pippis pappa för än att det finns fattigpensionärer som inte klarar sig på sin pension. Eller att många av dom är så ensamma att dom slutar att äta och svälter ihjäl.

Och så är det på den stora ön i väster också. Matte, som varit politisk aktiv sedan studentvåren 68, börjar tvivla på dagens demokratiska system.

För att ta ett exempel.
Matte tittade på debatten i SVT som följde på programmet om Sveriges bästa hemtjänst. Det visade en avgrund mellan den politiska eliten och dom som har erfarenhet av hur det fungerar i verkligheten.

En ansvarig minister, som matte tidigare upplevt som påläst och duktigt representarade regeringen. Nu hade hon inget att komma med förutom att skylla på den borgerliga regeringen.  Kristdemokraternas ordförande, som också var inbjuden, hade minsann inget gjort under dom 8 år som kristdemokraterna satt på ministerposten med ansvar för äldreomsorg. Och så var ett vänsterpartistiskt borgarråd från Stockholm där, och som fortfarande trodde hon var anställd i vården och ansåg att politiker borde gå bredvid i vården. För att veta vad man talar om. Det kan ju låta bra. Men att ha en högt avlönad politiker utan erfarenhet från vården att gå bredvid verkar inte rationellt eller ekonomiskt försvarbart. Nej det måste finnas andra mer effektiva sätt att få reda på hur det funkar i vården.

Geriatrikprofessor Yngve Gustavsson hade svaret. Lyssna på undersköterskorna! Det är dom som ser vårdtagarna. Men man måste träffa sina vårdtagare så ofta att man ser även små sjukdomsförändringar. Det gör man inte idag eftersom det är för många olika människor som är hemma hos gamla multisjuka personer.

Men det hade en representant för de privata vårdgivare svar på. Han visste minsann att ett företag i Norrtälje ( om inte matte minns fel) hade som affärsidé att vårdtagare inte skulle få besök av fler än tre olika undersköterskor under en tvåveckorsperiod. Inte för det att matte lagt så himla många schema men det är faktiskt omöjligt, såvida vårdtagaren inte bara har något enstaka besök. Och det var inte dom programmet handlade om. En undersköterska från Vännäs där TV-programmet spelats in, försökte protestera. Men dom som inget vet, vet ju alltid bäst. så hon tystnade. Och en anhörig som länge vårdat både sin demente make och drygt 90-åriga mamma i sitt hem trodde inte på alla vackra löften från etablissemanget utan ville se resultat först.

Programmet var en sann illustration av hur man skapar politikerförakt och en frustration hos väljarna.

Och det är precis likadant här på den stora ön i väster. Matte konstaterar att vare sig rehabilitering eller samordning mellan vårdgivare för multisjuka funkar. Men oavsett vart hon vänder sig är det någon annan som är ansvarig. Man gör precis som ministern och partiordföranden i debatten i TV. Man skyller på andra. Det är hela tiden någon annan som ska lösa problemet. Så här sliter undersköterskorna ut sina ryggar och matte, som hela sitt liv, tills hon började med politik på den stora ön i väster haft besvärande lågt blodtryck har fått blodtryckssänkande medicin. En typisk anhörig sjukdom sa läkaren när han skrev ut receptet.

Och hur ser framtiden ut på den stora ön och i Sverige? 
.  
"Alla som nu förvånas och förfäras, kom ner från piedestalerna och inse att er förnekelse bidrar till skapandet av farliga politiker. Om två år är det val i Sverige, det som skett i USA är bara en föraning om vad som kan bli verklighet också här."


Tänker två fyrbenta blondiner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar