onsdag 16 november 2016

Trollen spricker i solskenet! Var det därför det hela blev en antiklimax vid senaste fullmäktige?


"Nu verkar den härskande majoriteten ha fått nog av demokrati... och försöker begränsa oppositionens möjligheter att skapa debatt... inte värdigt en demokrati, men vad gör man inte för att hålla sig kvar på toppen och Orustborna betalar!
En desperat politisk majoritet på ett sluttande plan som leder mot kaos, valförlust och utkrävande av ansvar... hindrar oppositionen att lämna in interpellationer till kommunfullmäktige?! "  facebookinlägg den 2 november


Det var ju ord och inga visor det. Så matte såg med viss oro fram emot diskussionen i fullmäktige om varför presidiet hade stoppat en interpellation.

För så får man inte göra. Det är fullmäktige som beslutar om en interpellation får ställas eller inte, inte fullmäktiges presidium. Men presidiet, där matte ingår som representant för oppositionen, föreslog moderaten att interpellationen i stället skulle komma upp som en fråga, vilken den per definition var. Men  presidiet uppfattade det som ett generöst erbjudande till ledamoten.  För alternativet hade ju kunnat bli att den inte kom upp alls, beroende på vad fullmäktige tyckt.


Under veckan före fullmäktige så ringdes det och det var många, som inte satt sig in i frågan, som gav moderaten likes på Facebook. 

Matte ville vara förberedd och ringde en guru i kommunalrätt för att höra vad som var rätt och betalade nästan 700 kronor för en kommenterad bok om kommunallagen. 

Och innan ordförande öppnat torsdagens fullmäktigesammanträde hörde matte, trots numera rätt dålig hörsel, hur den moderate ledamoten gick runt och visade upp ett mejl från samme guru, som matte snackat med.

Och naturligtvis fått samma besked som matte, att det är fullmäktige, som skulle säga nej till en interpellation.

Moderaten begärde direkt efter mötets öppnandet ordet i en ordningsfråga om interpellationen. 

Ordförande svarade att

- Vi tar det när din fråga kommer upp.

När sedan frågan kom upp redogjorde ordförande för hur presidiet tänkt. Och frågade matte om hon ville säga något. Matte sa att hon avvaktade, för hon trodde det skulle bli en hetsig diskussion.

Men nej. Moderaten ställde helt vänligt sin fråga och fick svar av omsorgsutskottet ordförande.

Det matte inte förstår är varför tog han inte tillfället i akt att diskuterade handläggningen?

Kanske därför att han vet att i botten ligger presidiets uppdrag och försöka förbättra debattklimatet i fullmäktige och strama upp ofoget att ställa interpellationer och frågor. När syftet uppenbart bara är att få lite uppmärksamhet på sig själv och inte intresset  att föra en konstruktiv oppositionspolitik. 

I mattes värld är det viktigt att ha samma åsikt vare sig man sitter i majoritet eller  opposition för hon tror att väljarna både kan tänka och minns.

Så det var nog den debatten moderaterna inte ville ha. För beteendet hos vissa moderater  på första raden i fullmäktige med stöttning från några på andra är inte ok i kommunens högsta beslutande församling.

Det är tur att dom som tittar på webbsändningen varken hör dessa föraktfulla kommentarer eller ser grimaserna. Som  nu i torsdags. Från första raden kunde matte tydligt höra från en annan moderat vad han tyckte om presidiet, även om han sa något annat från talarstolen. Presidiet var ju fullständiga idioter som inte föreslog ett högre anslag till revisionen. Och för att inte tala om att dom inte lät revisionen  yttra sig under mötet. Dom som satt inne med sakkunskapen. Att vare sig  kommunallag eller reglemente godkänner detta är ju ointressant när man vet bättre själv.

 Men man behöver inte vara idiot bara för att man inte beundrande och okritiskt sväljer allt som kommer från denne vår egen Trump från Slussen. Matte upphör aldrig att förvånas att utbildning och bildning kan vara två så skilda ting. Och att förolämpa människor som tycker annorlunda, tror matte inte är ett framgångskoncept för  att vinna över dom på sin sida.

Men eftersom berörd moderat inte vågade ta debatten om den nekade interpellationen i fullmäktige så fortsätter han med påhopp och osanningar på facebook.

Men i fullmäktige landade det hela i en antiklimax. Eller som ett tomtebloss så här i jultid. Sprakar, lyser och gnistrar för att rätt snabbt bli alldeles svart och tyst.


Inte konstigt att världen ser ut som den gör

 tänker  

två fyrbenta blondiner.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar