fredag 11 augusti 2017

Ausbürgerung -- Inget alternativ för en rättsstat som Sverige




För beslutet att frånta någon sitt medborgarskap finns inget ord på svenska. Behovet har aldrig funnits. Det har känts som en helt otänkbar handling i vårt rättssystem. Men inte nu längre, för nu har dom nya Moderaterna föreslagit att Sverige ska ändra i grundlagen så att staten kan frånta oss vårt medborgarskap.

Så var det i forna DDR. Där blev folk av med sitt medborgarskap om dom inte skötte sig. Om ordet funnits länge i det tyska språket vet inte matte. Men under DDR tiden användes det flitigt. Troligen även under nazitiden men som sagt det vet inte matte.

Matte  gick till sin älskade Duden. Del 7 handlar om ords härkomst. Men där finns ingen ledtråd och egentligen är det rätt ointressant. För det räcker med att konstatera att fenomenet nog mest, om inte endast, funnits i stater som i alla fall i mattes värld inte kan betraktas som demokratiska rättsstater.  

Eftersom matte är så gruvligt gammal går hennes tankar till 1976 när vissångaren Wolf Biermann tilläts lämna DDR för en konsertresa till Västtyskland, som arrangerades av fackföreningsrörelsen, (IG metall). Biermann spelade för en  fullsatt sporthall i Köln med över 7 000 åhörare, och konserten sändes direkt i TV

Konserten avslutades med en nyskriven sång om den preussiska Ikarus, som störtar i havet. Biermanns föreställning stämplades av Östtysklands kommunistpartis politbyrå som grovt brott mot Biermanns skyldigheter som medborgare i DDR, och han blev tre dagar efter konserten fråntagen sitt medborgarskap och förbjuden att återvända till DDR och sin familj.

Han,  som flytt till DDR. En hängiven socialist som blivit grundligt besviken. Honecker och övriga maktgubbar i DDR ansåg honom som samhället fiende och tog hans medborgarskap.  Han kanske hade dubbelt medborgarskap ett i Västtyskland och ett DDR .

Och nu vill dom nya Moderaterna införliva denna möjlighet i svensk grundlag. Visst det ska bara gälla svenska terrorister med dubbelt medborgarskap. Men vem  är terrorist och vem  är frihetskämpe eller  samhällskritiker?

Och dubbelt medborgarskap är det ju rätt vanligt, speciellt bland barn till föräldrar med olika medborgarskap.

Och vi kan fundera lite över vad som kallas vad och av vilka. I Israel talar man om frihetskriget 1948. I Palestina om  nikba,  katastrofen. Så vem avgör vad som är terrorism,  FN, USA, Ryssland, Erdogan eller EU ?

Att ändra grundlagen för att lösa det i och för sig allvarliga problemet med att svenska medborgare deltar i avskyvärda terrorhandlingar känns som att skjuta myggor med hagelgevär. Nej det måste finnas andra vägar att döma dom som bryter mot svensk lag. 

Vi  har ett rättsväsen. Och vi borde ställa höga krav när vi beviljar svenskt medborgarskap. Man måste förstå svenska  och acceptera det svenska samhällets grundbultar som demokrati och allas lika värde. 

 Men att utvisa någon till ett land som man aldrig ens kanske bott i eller kan dess språk känns som början på ett ytterst sluttande plan för en rättsstat.

Tänker de två fyrbenta blondinern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar