måndag 4 september 2017

"Liberalerna på Orust vill plötsligt, efter KF i torsdags, slå ihop Orust med andra kommuner."

"Liberalerna på Orust vill plötsligt, efter KF i torsdags, slå ihop Orust med andra kommuner."
"Lika lite som att Norge vill minska sin frihet och gå med i EU, så vill Orustborna i sina lokala, idag kommunala frågor, bli styrda av tjänstemän eller politiker på fastlandet!"

"Vi vill ta ansvar för ett fritt Orust där vi själva tar oss ur den ohållbara ekonomiska situation vi just nu satt oss i"

Så skriver moderaterna på Orust efter kommunfullmäktiges sammanträde. Ett annat
citat som nog passat bättre än jämförelsen med Norge och EU är Ordspråksbokens ord som Göran Persson använt:

"Den som är satt i skuld är inte fri."

Och Orust är verkligen satt i skuld. Så lyckas man inte fixa sin ekonomiska situation så blir det staten som tar över besluten, i egenskap av långivare.

Och matte tycker nog att det är bättre att lösa problem tillsammans med grannkommuner än att tvångsstyras från Stockholm.

Vidare skriver Moderaterna att

"Ett paradigmskifte är på väg att genomföras på Orust. Vi Moderater och kristdemokrater har enats kring ett räddningsprogram för kommunen."

Det låter ju bra. Men varför har man inte gjort det tidigare? Under det senaste decenniet har Moderaterna under nästan alla år suttit i majoritet och alltså haft makten att ändra och styra. Det är i stort sätt bara de två senaste åren  som man stått helt utan inflytande.

Deras övriga förslag är sådana, förutom  övertron på privatisering, att alla partier kan ställa sig bakom dom.

För vem vill inte ha sänkt skatt med bättre service? Befolkningstillväxt? Effektivisering?

Men förslagen till hur det ska gå till tror inte matte på. Till exempel ska fritidsboende förmås skriva sig här och betala kommunalskatt här, när moderaterna sänkt skatten. 

Den grupp detta handlar om är sådana som inte utnyttjar kommunal service i sin hemkommun i form av förskola, skola eller hemtjänst i en annan kommun. 

Det är alltså en förhållandevis kapitalstark grupp som nog inte i första taget släpper sin våning i Göteborg för att skriva sig på Orust. För att ha en våning att övernatta i när man besökt vänner, kulturarrangemang etc är  värt mycket.

Visst det kan finnas vissa som är beredda att skriva sig här, men matte tror att dom är så få att det inte ger något större klirr i kommunens skattekista.

Orust är idag för litet för att klara sig själv. Och olika majoriteter har under åren visat att man inte fixar att lösa invånarnas behov av kommunal service till en vettig penning.

Och nog är det väl bättre att tillsammans med kranskommuner lösa sina uppgifter än att se på när staten går in och tvångsförvaltar kommunen, eftersom dess politiker inte har förmågan. Då kommer  besluten att fattas helt utan inblandning från kommunens sida.
Det behövs ett större befolkningsunderlag för att på ett effektivt och bra sätt ge kommuninvånarna den service dom efterfrågar. Och de krav på kompetens som staten ställer. 

Och inte minst för att höja nivån på kommunens förtroendevalda. Det kan verka bra med politiker med närhet till sina väljare. Men på Orust tycker nog matte att denna närhet mer leder till svågerpolitik och godtycke än till ett professionellt och effektivt handläggande av verksamheten. Och ett aldrig tystnat argument är att man ska göra det bästa och använda sunt förnuft. Men det fungerar inte. Det finns inget bästa som alla är överens om. Det är därför det finns olika partier. Och det samma gäller sunt förnuft. 

 För matte var det till exempel vare sig det bästa för kommunen eller sunt förnuft som gjorde att kommunen beviljade ett ränte- och amorteringsfritt lån till en konstgräsplan för en av kommunens föreningar.

Så därför behövs en kommunsammanslagning. Tåget har gått för en sammanslagning söder ut. Som vanligt kämpade kommunens företrädare vare sig enigt eller tillräckligt hårt,  medan det fanns en chans till en STO-kommun. Så vad har Göteborgsregionen, Stenungsund och Tjörn att vinna på en sådan sammanslagning idag? Så vitt matte kan se, ingenting.

Det är därför viktigt att utveckla kommunens samarbete norr ut. För ärligt talat är det så att Orust är inte så attraktivt på marknaden att friarna står i kö precis.

Och får man inte den man älskar får man älska den man kan få.

Så bit i det sura äpplet och satsa på Fyrbodal. För både Region och Regering har redan sagt sitt och dragit gränsen söder om Orust.

Det var nog därför

Liberalerna på Orust vill utreda en framtida kommunsammanslagning.

Tror
Dom fyrbenta blondinerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar