torsdag 10 mars 2022

”Formgren gör comeback i lokalpolitiken – som 86-åring”

 

Ideologierna är döda

”Holger Formgren satsar på att ta upp sin politiska karriär igen. 86-åringen i Hälleviksstrand kandiderar på Liberalernas lista till kommunfullmäktigevalet” står det att läsa i Lokaltidningen den 4 mars.

–” Kan Pernervik göra comeback i Liberalerna så kan jag, säger Formgren med ett skratt i rösten.”

Vad matte vet har Pernervik aldrig varit hos Liberalerna men väl startat Folkviljan.

Det är inte utan att matte höjer på ögonbrynen när hon läser om Liberalernas nomineringsmöte.

Och hon tänker lite på Tingsten och ideologiernas död.

”Liberalerna lista över kandidater till kommunfullmäktigevalet i höst bjuder på ganska många självklara namn, men även några nykomlingar. Toppar gör partiets frontfigur, Veronica Almroth med nye medlemmen, dagens ordförande i kommunfullmäktige, Hans Pernervik på andra plats. Pernervik lämnade för ett par veckor sedan Folkviljan Orust för att nu komma tillbaka med full kraft i Liberalerna.”

Några nygamla namn finns också med på listan, Pia Gitse och Claes Nordevik har tidigare varit aktiva i partiet.”

Att Pia Gitse gör comeback tycker matte är märkligt. Hon lämnade partiet när hon inte fick fortsätta som nämndeman. Och hon som hade kämpat så hårt för att Nämdemannaföreningen skulle få ett kommunalt bidrag. Att det inte är lagligt för en kommun att ge bidrag till sådan verksamhet var inget som Gitse tyckte man skulle ta hänsyn till. Det rörde sig ju om så lite pengar. Och Gitse är en glad figur som gärna berättar historier och gärna den om en rådman i rätten som upplyste Gitse om att man inte kan utgå ifrån att alla i rättssalen talar sanning.

Men något nytt uppdrag för Gitse kan inte matte förställa sig att det blir efter valet. Hon får nog vara glad om partiet får ett eller max två mandat i fullmäktige.

Att Nordevik återvänder är däremot helt självklart. Han har ju varit Almroth behjälplig med att få bort de som inte tillhör Almroths ja-sägare. Att hans åsikter inte passat i ett Liberalt parti verkar vara ointressant.  Hans kommentar när en svart kvinna var på tal som ordförande för dåvarande Folkpartiet fick matte att blekna.

 Som sagt ideologerna år döda.  

”Ett namn som trots allt överraskar är plats tolv, där finns Holger Formgren. Formgren hade i början av 2000-talet uppdrag i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för dåvarande Folkpartiet. Formgren var politiskt aktiv i 15-års tid, men har de senaste åren hållit en låg politisk profil.”

Så kan man uttrycka saken eller så kan man uttrycka det så att han först gick över till Moderaterna. Men i den hönsgården fanns redan en stridbar tupp, så Formgren lämnade den aktiva politiken. Men om inte matte minns fel så gjorde han också en ytterligare vända till Liberalerna men den gången var det nog matte som inte lyssnade på hans briljanta lösningar. Men nu är han alltså tillbaka igen. Och anledningen är skolfrågan.

Samma skäl fick matte i början av 70-taletatt lämna sossarna för att gå med i dåvarande Folkpartiet. Men matte känner nog inte att Liberalerna på Orust är det parti hon skulle välja om det gäller skolfrågor. Igår fick hon till exempel kännedom om ett brev från en rektor som bad föräldrarna om hjälp att lösa ordningsproblem i skolan. Och det är väl Almroth som leder den verksamheten sedan många år.

Och från säkert håll vet matte att Almroth 2009 bedyrade att föräldraföreningen i Ellös självklart skulle få vara delaktig i process en kring en eventuell nedläggning av Ellös högstadium, men någon sådan var enligt Almroth inte aktuell. Föräldrarna fick liksom alla andra någon tid senare läsa i tidningen att Ellös högstadium skulle läggas ner och ungarna flyttas till skolan i Henån.

Och på Almroths CV borde det också stå hur hon i en valrörelse innan matte återvände till öa lovade att inte stänga någon byskola för att direkt efter valet göra precis detta. Matte är inte emot beslutet, bara sättet saker beslutas, utan att berörda ges möjlighet att få framföra sina synpunkter. Almroth snackar om öppenhet och transparens men det gäller bara andra.

1998 var Formgren med om och göra tidigare kommunala Stensbo skola till en friskola.  Så det är bara att önska honom lycka till med att satsa på öns friskolor.

”Holger Formgren fyller 87 år i år men påpekar att åldern enbart är en siffra. Han känner att han har energi och vilja att vara med i den politiska debatten, han anser att det är dags att kasta sig in i lokalpolitiken igen.”

Det behövs fler årsrika i politiken.  Så lycka till Holger Formgren!

Vi hörs

Den fyrbenta blondinen

 

 

 

.

 

1 kommentar:

  1. Själv minns jag hur Holger F vid ett tillfälle kom till fullmäktige stödd på vandringsstavar inomhus. Han föredrog det i stället för krycka, sa han och en sån man kan man inte annat än i viss grad beundra, tycker jag. Fast om han skulle ha kryckor stående nånstans kan han ju alltid ge dem till partiet.

    SvaraRadera