fredag 15 februari 2013

Kunskapsförakt styr många små kommuner

"För när vi ser framtiden, ser vi inte ett land befolkad av bildade människor. Idag smäller det högre att vara sin egen lyckas smed en self made man, en entreprenör med idéer, charm och talang, som inte brydde sig speciellt mycket om skolan." (Susanne Nyström i Bohusläningens ledare)

På den stora ön i väster ska man alltså tillsätta en ny kommunchef. Det ska vara en generalist, en entreprenör och inte en specialist säger ledande politiker med emfas.

Detta med att det inte behövs formella kunskaper om hur organisationer kan styras och i ledarskap för att leda en kommun med tusentals anställda, finner matte minst sagt anmärkningsvärt. För generalister utan kunskap består ju i princip hela den politiska ledningen av. Så sådana kan det väl inte behövas fler av. I det gänget finns det för övrigt även en och annan entreprenör.

Men matte tror att det är precis som med problemet att få in kvinnor i bolagsstyrelser. Besluten fattas av en homogen grupp, i detta fall av vita män i 40 årsåldern när dom sitter i bastun och där finns inga kvinnor. Man väljer alltså bland sina jämlikar. Det gäller även för kommunen men här är gruppen äldre herrar utan egen utbildning och under förra mandatperioden var det inte bastun utan Svenska Kyrkan som var sammanträdesrummet. Var diskussionen, om den överhuvud finns,  sker idag, vet inte matte.

Nu är det ju inte så att matte tror att utbildning löser allt, men det underlättar om man har en så stor verktygslåda som möjligt om man ska kunna göra ett bra jobb. Och kanske speciellt om jobbet är att leda en politiskt organisation, vars styrelse består av politiker med olika agendor.

När matte bodde här på ön förra omgången då var det rätt vanligt att man anställde outbildad personal inom förskolan och skolan.
- För ta hand om och lära ungar det kan ju varje kvinna som fostrat egna barn eller?

Men detta accepterade inte staten så nu finns en lag som säger att man ska ha en lärarutbildning så att man på ett proffsigt och effektivt sätt kan använda de pedagogiska verktygen som finns för att lära barn i grupp och även anpassa undervisningen till barn med behov av särskilt stöd.

Och rektorerna ska nu förutom sin grundutbildning ha en vidareutbildning för att vara bättre ledare och chefer.

Och för att få utöva vissa andra yrken krävs till och med legitimation t.ex. inom sjukvården. Det innebär att en enskild sjuksköterska har ett personligt ansvar och kan bli av med sin legitimation om hon begår något fel.

Lärarlegitimation och även legitimation för socialarbetare börjar införas.

Men kommunens högste tjänsteman, som tillsammans med våra folkvalda har att förvalta 30 procent av mattes pension -  Där ställer man inga formella krav på kunskap.

Till och med av ekonomiska rådgivare inom bankväsendet och för fastighetsmäklare kräver man att dom ska veta vad dom sysslar med. Men en kommunchef kan se ut hur som helst.

- Men du vet, säger en av mattes kompisar. Vi kan inte ställa sådana krav eftersom ingen vill jobba på  vår vackra stora ö i väster.

Det är säkert riktigt men då kanske våra ledande politiker får vara beredd att betala under några år för att få hit någon som kan vända på skutan så att Orust blir en bra arbetsgivare där människor vill jobba.

Men det är klart. Det är värre för den enskilda att bli felbehandlad av en läkare än att en kommunchef fattar felaktiga beslut. Men om kommunens högste chef hade kompetens och mod att föreslå adekvata åtgärder för att göra kommunen effektivare och bättre så skulle matte som kommuninnevånare få lägre skatt och mer pengar att själv bestämma över.

Men då är jag inte säker på att hon skulle välja att satsa på fler grisöron till mig utan risken finns att hon väljer ytterligare en utomlandsresa så jag gör som övriga Orustbor jag struntar i kommunpolitiken och ägnar mig åt att jaga katter i stället. Det ger i alla fall mig en stunds tillfredställelse och motion och det är inte bara folkhälsa utan även hundhälsa.

Vi hörs

Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar