söndag 24 februari 2013

Information och debatt på nätet. Är det möjligt?


Dagligen hör vi om och läser om vad folk kan vräka ur sig i tidningarnas kommentarsfält och vad t.ex. journalister får stå ut med i form av anonyma påhopp.

På den stora ön i väster där finns det en facebooksida som heter OrustBo.com och som är öppen för alla på ön. Gruppen har fyra hundra medlemmar men endast ett fåtal låter sin röst höras.

Önskan var väl från början att även politiskt ansvariga skulle gå med och delta i debatten men tyvärr har det inte blivit så i någon större utsträckning.

Utan här, liksom på många ställen i samhället har ett fåtal aggressiva herrar tagit över sidan och skrämt bort vanliga medborgare som vill säga sin mening.

Matte rannsakar sitt eget samvete och funderar om hon tillhör denna arroganta grupp som gärna trycker ner andra. Visserligen tillhör hon inte gruppen sura gubbar men hon kan ju vara rätt vass ibland. Och hon är ju medveten om att hennes penna kan vara sårande men personangrepp försöker hon undvika. Så hon hoppas hon lyckats  även om hon ibland känt sig både kränkt och orättvist påhoppad så har hon försökt hålla sig lugn.

Debatten idag handlar mest om en kommun med en totalt misskött ekonomi. En skattehöjning på 50 öre som helt plötsligt togs den 27 december förra året pga. ökade kostnader  för en nybyggd skola för över 200 miljoner som inte går att använda. Ilskan är stor bland kommunens invånare.

Men det som matte tycker är jobbigt i denna debatt är att flera av dom som deltar  har en egen dold agenda.

Och den är ibland svår att upptäcka.

Man har egna ambitioner att ta över kommunen. Det är märkligt att det kan finnas så många män, och några få kvinnor, som anser sig så kompetenta att de vet exakt vad som ska göras för att få kommunen på fötter. Mindre märkligt är det att det att ingen tror på dom utan tycker mest att det är snack och ingen verkstad.

Frustrationen hos dessa män har därför blivit så stor att man valt att försöka bilda ett nytt parti.

"OrustBoPartiet är ett lokalt parti utan bindningar till något av rikspartierna. Efter all turbulens och många missnöjesyttringar under ett flertal år står det nu klart att det finns ett skriande behov av förändringar och inte bara inom ett område utan på flera. Allvarligaste bristen tycks vara att dialogen med väljarna upphört och att tagna beslut i kommunens högsta beslutande organ inte efterlevs. Slöseri och nonchalans är inget medborgarna accepterar. Attraktiviteten minskar och många familjer väljer att flytta från Orust när det motsatta vore mera önskvärt. ett lokalt parti behövs i Orust kommun. Ett lokalt parti står närmare enskilda människor och kan därför uträtta mer."

Visst det är vi väl många som kan hålla med om men som sagt finns det någon verkstad som kan utföra jobbet?

Ännu mer intressant blir det när man betänker att den som bildat partiet själv suttit vid makten fram till förra valet och nu ser sig som en förnyare och fri från ansvar för situationen i kommunen.
Dessutom har just hans aggressiva inlägg fått ansvarig för facebooksidan att ge honom åthutningar och bett honom skärpa sig och använda ett vårdat språk.

Men eftersom dessa herrar anser sig veta bäst men sällan är ense om vad som är bäst så tror inte matte att det kommer att bli något med detta parti. Någon ska ju göra jobbet också och där tror inte matte att kraften räcker till.

Nu känner matte det ligger i luften att en ny konstellation bland dessa herrar är på gång för att skapa något nytt. Om det också ska bli ännu ett misslyckat försök att starta ytterligare ett missnöjesparti på ön eller bara massa snack återstår att se. Matte sätter örat mot marken och lyssnar spänt på ryktena som går på ön.

Man verkar som sagt ha olika agendor. Och ingen verkar riktig ha kommunens bästa för ögonen utan en önskan att själv få stå i rampljuset och vara frälsaren i nöden. Man beskyller den politiska ledningen för att ägna sig åt personliga vendettor och att gå sina egna ärenden men tyvärr verkar det även vara ledstjärnan för vissa av dessa herrar.

Som sagt frågan är om det går att föra en vettig debatt på nätet. För även om man måste sätta ut namn så går det så snabbt att trycka på enter så att inlägget går iväg och jättesnabbt kan man  gilla ett elakt inlägg. Så matte tror inte att dessa aggressiva herrar  och några få damer skulle klara att ta en saklig och vänlig diskussion med öns invånare IRL.
Och det är tråkigt att dom fråntar andra möjligheten till en bra och saklig debatt på OrustBo tycker

Matte och

Den fyrbenta blondinen.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar