fredag 1 mars 2013

Betraktelser från en åhörarstol under ett fullmäktigemöte.

"Orust kommun behöver många handlingskraftiga i likhet med dig Holger"

"Tag med flaggor och applådmätare den 28:e. Mötet kan bli historisk"

 

Citaten är hämtade från OrustBo.com, en facebooksida, som väl var tänkt skulle ge information och locka till debatt om vad som händer på den stora ön i väster, men som tyvärr förstörs att herrarna till ovanstående citat.

Den 28:e. Det var alltså igår och vad man åsyftade var fullmäktigmötet då herrarna under allmänhetens frågestund skulle ställa frågor. Begåvade och kloka frågor så att alla vi andra äntligen skulle inse hur rätt just dom har och om vi bara lyssnar på dom så är  kommunens alla problem snart lösta.

Så vad hände då på fullmäktige? Absolut ingenting! Herrarna var där men satt många meter från varandra. Men matte tror att det mentala avståndet var ännu längre. Vilket väl tyder på hos dessa två finns två troligen fler uppfattningar om vad som är sanningen och den slutliga lösningen.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Det var nog första gången som antalet åhörare var ungefär lika många som antalet ledamöter under ett fullmäktigemöte.

Men punkten medborgarnas frågestund utgick från kvällens föredragningslista. Inga frågor hade kommit in. Och det var väl ok att punkten utgick under gårdagens möte men sedan sa ordförande något som förvånade matte.

- Presidiet har beslutat att den punkten inte ska finnas med i fortsättningen heller eftersom det  tar för mycket tid från andra frågor och ledamöterna vill hem.

En av åhörarna begärde ordet och fick det! Han frågade varför presidiet beslutat detta och varför det inte informerats om detta. Ordförande hänvisade till dagens tidning. Där ordförande för att sitta kvar som ordförande krävde vissa förändringar bland annat detta att allmänhetens frågor ska behandlas vid kommunens Träffpunktsmöten runt om på ön.  

- På Träffpunkterna som aldrig fungerat sa frågeställaren.

Matte ställer sig frågan om presidiet verkligen har rätt att besluta om detta, något som även en ledamot gjorde innan debatten avslutades av ordförande.

Presidiet hade även beslutat att låta oppositionsrådet få delta i debatten trots att han inte sitter i den stora öns parlament. Märkligt att man inte frågar fullmäktige om det är ok först. Kanske kan man exportera denna mycket udda princip till landets riksdag så kan sossarnas ordförande även där får vara med och tycka.

Mötet började med att tre ärenden utgick. Valärendena.

- Borde det inte stå någonstans i kommunallagen att politiker inte får avgå oftare än en gång per vecka undrade en av matte kompisar lite tyst för sig själv.

Detta med tanke på alla gånger som ordförande sagt att han ska avgå, för att inte tala om alla gånger han hotat eller lovat. Hur som helst dom har aldrig infriats. Och det gjorde dom heller i går kväll. Men skicklig marknadsföring är det. För varje gång han hotar så får han press där han framstår som en rättskaffens karl, som kämpar mot alla övriga i den majoritet han tillhör. Som sagt skickligt marknadsförening men överensstämmer bilden verkligen med verkligheten?

Sen kom ledamöternas frågestund med interpellationer och enkla frågor.

Förutom diskussionen om att öppna Tvets nedlagda skola så var svaren från Regnbågen ungefär så här.

- Bra att denna fråga kommer upp. Vi tar det till oss och återkommer så snart vi kan.

Men kring en kommunal friskola som numera enligt ordförande för lärande ska heta kommunal självstyrande skola blev det debatt.

Det tråkiga var enligt ordförande för lärande att trots att de lovat att öppna skolan till hösten 2013 så saknas både pengar och elever. Men något löftesbrott var det inte. Men som en av ledamöterna påpekade. Det var därför den lades ner. Det var för dyrt att behålla den och elevunderlag var inte tillräckigt. Någonting som till och med centerns starke man insett. För det sa han i en tidningsintervju före valet 2010. Men det var då det. Det har han glömt. Men det glömmer han inte utan det har blivit hans mantra.

- Var ska du ta dom pengarna ifrån. Folkpartiet la ingen budget.

Underförstått mattes kompis ska bara hålla käften. Bara ett exempel på de klassiska härskarteknikerna som vissa inom majoriteten använder mot mattes kompis.

Men för att återgå till mantrat. Centerns starke man varit med så länge i politiken att han borde veta vad som menas med oppositionspolitik. Det betyder att oppositionen ska lägga motförslag om man inte gillar majoritetens. Men det förutsätter att majoriteten lägger ett förslag som man opponera emot. Så skedde inte med budgeten. Visst det kom ett nytt budgetförslag, som även innebar en skattehöjning på 50 öre, till sittande möte den 13 december. Visst, man hade kunnat begärt minoritetsbordläggning för att hinna sätta sig in i förslaget. Men det är faktiskt majoritetens inte oppositionens ansvar att ha en budget och det hade inte varit ansvarsfullt med en bordläggning eftersom budgeten redan borde varit färdig sedan fler månader. Men det är väl inte att begära att centerns starke man ska sluta med dessa löjliga påhopp. Kill your darlings är ju inget för en man som säkert sjunger i badrummet. "det e´ inte lätt att va´ ödmjuk när man e´så felfri som jag…."

När det gäller Henåns skola så vill samme centerns starke man inte spekulera. Det pågår förhandlingar med NCC. Han lovade återkomma med information så fort han vet något. Det har vi hört förut.

Under punkten Revisorerna informerar hade de inbjudit sin fackrevisor som redogjorde på ett pedagogiskt och föredömligt enkelt sätt hur revisionen enligt lag och reglemente ska jobba.

Matte undrar bara varför gjorde man på detta viset? Vad ville man säga? Vad misstänker revisorerna? Vilka huvuden kommer dom att föreslå ska rulla och inte få ansvarsfrihet i maj? Eller är det ännu värre?

När det gällde avskaffande av tomtkön framkom verkligen de få ideologiska skillnader som finns i fullmäktige. Sossarna ansåg att det var rättvist att den som köat längst fick välja först och gärna till ett lägre pris. Övriga tyckte att det var rättvist att anlita en mäklare så att människor lätt kan hitta lediga tomter på Hemnet. Helt plötsligt förstår matte varför sossarna begärde votering. Man ville få vänstern och kanske även miljöpartiets representanter att visa färg. Rätt intressant att det för en vänsterpartist är viktigare  att få sitta vid maktens grytor än stoppa ett rent marknadsanpassat förslag.

Omedelbar justering blev det så att beslutet ska börja gälla idag den 1 mars. Men först ska mäklare upphandlas och ett reglemente tas av fullmäktige. Ett reglemente som enligt centerns starke man ännu inte tagits fram men som innehåller alla regler som behövs för t.ex. "takhöjd på tomten". Något som matte inte riktigt fattade vad det var men det kommer nog att visa sig tror

Den fyrbenta blondinen

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar