torsdag 28 mars 2013

En budgetprognos - en kommunal hemlis eller?


Kommunstyrelsens arbetsutskott på den stora ön i väster behandlade på onsdagen årets första budgetprognos. Mattes kompis hade ryktesvägen någon vecka innan fått reda på att den skulle visa på ett underskott i förhållande till budget på knappt 20 miljoner.

Och så kommer sammanträdet. Oppositionsrådet hävdar tillsammans med kommunalråd och centerns starke man att budgetprognosen är att betrakta som ett arbetsmaterial och påstår därför att den ska sekretessbeläggas.

Detta finner matte minst sagt märkligt. Mattes kompis, som redan före mötet gått ut med att vi har att räkna med cirka 20 miljoner back, trots att man höjt skatten med 50 öre. Det var ju viktigt att så snabbt som möjligt få igång en diskussion inom partiet om vilka besparingsförslag som medlemmarna kunde acceptera.

Och så säger man på arbetsutskottet att det får hon inte ha sagt. Men det är ju lite svårt att besluta retroaktivt att man inte ska berätta det man vet. Å andra sidan är det väl bara den skriftliga budgetprognosen som ska sekretessbeläggas. Rykten från förvaltningen, som vid koll visar sig vara sanna. Ska dom också hemligstämplas?

Och kan man verkligen sekretessbelägga en budgetprognos? Är det inte en allmän handling?

En allmän handling är en handling som förvaras hos, inkommit till eller upprättats hos en myndighet.(Wikipedia)

För matte är en budgetprognos en handling som upprättats. Alltså en allmän handling. Att kalla den för arbetsmaterial tror inte matte skulle hålla vid en överprövning. I och med att förvaltningen skrivit ihop den och lämnat den till kommunstyrelsens arbetsutskott så måste den betraktas som upprättad och alltså en allmän handling och den kan alltså inte hemlighållas.

En annan fråga är den rent demokratiska. Är det lämpligt ur ett demokratiskt perspektiv att så långt som möjligt begränsa medborgarnas insyn i hur den politiska ledningen använder deras skattepengar?

Det tycker inte matte. Hon tycker att så mycket som möjligt ska vara öppet och transparent.

Den styrande Regnbågsminoritetens starke man, centerpartisten Bengt Johansson,  sa på senaste kommunfullmäktige:

Sextongruppen är beredda att styra i minoritet och att ta ansvar för Orust bästa. Det innebär att kryssa mellan för att få besluten på plats. Han uppmanade alla i kommunfullmäktige till att ta detta ansvar.

Och på en fråga svarade kommunalrådet att budgetprocessen ska ske med största möjliga öppenhet.

Och så lämnar herrarna Kajutan och kommunfullmäktige och går tillbaka till kommunhuset och allt är som vanligt igen.

Och med en gemensam röst säger kommunalråd, oppositionsråd och hans som bestämmer, centerns starke man:

Får jag be om största möjliga tystnad

Så varför inte i stället för att påstå att budgetprognosen är ett arbetsmaterial som ska hemligstämplas gå ut offentligt med ett rop om hjälp.

- Om vi inget gör så går vi back 20 miljoner och det trots att vi just höjt skatten med 50 öre.

- Alla ni, som har idéer om hur vi kan komma tillrätta med detta underskott snälla delta i debatten och kom med besparingsförslag så att vi inte måste höja skatten i år igen.

Det skulle matte tycka var ett bättre arbetssätt. För hon är övertygad om att det finns människor utanför den mycket begränsade gruppen som sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott som har bra förslag till lösningar.

Och så kanske fler har möjlighet att ta det ansvar som herrarna talade så väl om på kommunfullmäktiges möte.

Tror den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar