fredag 8 mars 2013

Moderaterna har verkligen målat in sig i ett hörn.

Konsten att göra det ännu värre än det är.
Förra moderata kommunalrådet på Orust avgick under förra året. Hur mycket frivillighet det fanns i det beslutet vet nog bara de absolut närmast sörjande och dit hör inte min matte. Men det kommunalrådet efterträddes av ett gammalt och väl beprövat kort. En man som även mitt under förra mandatperioden ersatte ett moderat kommunalråd, som så vitt ryktet sagt matte, avgick av väldigt lite egen vilja.

Och så nu när det nygamla kommunalrådet inte ens varit kommunalråd i ett år kräver moderaterna hans och hans partikollega, ordförande i Miljö- och Byggnadsnämndens, avgång. I vissa tidningar skyller man på att herrarna är för gamla. Båda är visserligen över 70 år. Men matte kan inte riktigt tro på det argumentet för dom har ju inte blivit så där jättemycket äldre på det senaste året. Och dom har ju varit aktiva inom moderaterna under många årtionden, så det kan ju inte komma som någon överraskning, det här med den höga åldern.

Men nu har en falang inom moderaterna tröttnat på gubbväldet och tvättar en del av byken offentligt. De har gått ut till pressen och talat om att fullmäktigegruppens majoritet kräver att herrarna med omedelbar verkan ska lämna sina poster. Enligt rykten lär det finnas en bestämmelse hos moderaterna att det är fullmäktigegruppen som kan avsätta sina företrädare, om man inte har förtroende för dom.

Men om herrarna, vilket verkar vara fallet idag, vägrar. Vad händer då? Ombudsmän från distrikt och riksorganisation kan ju komma och försöka tala dom tillrätta. Men om det inte hjälper. Matte tror inte, att även om det kanske är juridiskt möjligt, att man kan lämna in en stämningsansökan till tinget för att få dom avsatta. För vissa tvister passar liksom inte i tinget, trots att det nog finns ett giltigt avtal som säger att dom ska avgå när förtroendet är förbrukat.

Enligt uppgift hade moderaterna årsmöte i tisdags så matte var väldigt spänd på att få höra från sina kompisar i kommunstyrelsen hur stämningen var där, så där dagen efter. Hon trodde att man utifrån den kunde dra vissa slutsatser om hur det gått.

Men herrarna var trevliga och verkade uppåt. Dom till och med sa några vänliga ord till mattes kompis, något som inte skett på år och dag. Så något har ju alldeles klart hänt. Dessutom var moderaterna ersättare inte på plats. Det kan vara en tillfällighet, men matte undrar.

Detta kommer att bli spännande. För om medlemmarna sagt att dom har förtroende för sina gamla herrar. Vad ska då dom som krävt deras avgång göra? Fortsätta att strida eller inse att de nya moderaterna, i alla fall inte på Orust är mogna för en förnyelse.

Och hur ska herrarna fortsätta? Dom har ju fortfarande en fullmäktigegrupp där en stor majoritet sagt sig sakna förtroende för dom.

Och vad händer om revisionen inte tycker att man ska ge kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden ansvarsfrihet?

Resultatet av förtroendeomröstning  i kommunfullmäktige känns minst sagt osäker. Så vitt matte kan räkna ut det hela så kan det som mest bli 37 ledamöter som får rösta med nuvarande jävsförhållanden. Det innebär att många ersättare som aldrig yttrat sig i kommunfullmäktige ska tjänstgöra och rösta. Och var har dom sin lojalitet?

Kanske har de gamla herrarna fortfarande förtroende hos den så kallade niogruppen, med centerns starke man som påhejare, så kanske får kommunstyrelsen och byggnadsnämnden ansvarsfrihet. Och då  sitter herrarna kvar men på vilkas förtroende? Inte på majoriteten av moderata kommunfullmäktigegruppen i alla fall.

Som sagt konsten att måla in sig i ett hörn. Och den som lever får se. Spännande är det men tråkigt för det handlar om att den politiska ledningen i en kommun, som inte ens har styrfart idag. Och mitt i detta ska en kommunchef tillsättas. Matte undrar om det finnas någon lämplig som är beredd att ta detta näst intill omöjliga uppdrag.

Vi hörs

Den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar