onsdag 13 mars 2013

Det har blivit väldigt trångt här i oppositionen på Orust.

Sex av moderaternas nio ledamöter har tillsammans med kristdemokraten beslutat gå i opposition. Så plötsligt är oppositionen betydligt större än den styrande Regnbågen.


"Från övriga alliansen kommer det dock stöd för Lars-Åke Gustavsson och Bo Andersson och enligt Bengt Johansson (C) leds kommunen nu av en minoritetsgrupp om någonstans mellan 16 och 18 ledamöter. Detta beroende på hur Birgit Strömberg (M) och Leif Appelgren (KD) ställer sig." (lokaltidningenSTO)

Men det är inte mycket i detta kaos som matte begriper. En del beror nog på att den öppenhet man hela tiden talar har det inte blivit något av. Så insynen är ju minst sagt begränsad.

Som exempel tänker matte på vad som hände vid senaste kommunfullmäktiges sammanträde. En miljöpartist meddelade att han inte blivit informerad om att allmänhetens frågestund skulle tas bort. Och han tyckte att detta borde ha diskuterats inom Regnbågen, innan det kom till kommunfullmäktige.


Så när Bengt Johansson säger att de två avhoppade moderaterna har stöd från övriga i Regnbågsalliansen så tror matte att det kan vara så. Men hon tror inte att han frågat dom. För det  brukar han inte göra.


Och ska dom verkligen få fortsätta att regera i minoritet?  För ett år sedan var det ett jättebråk om att alla skulle lämna sina uppdrag för att den nya Regnbågsalliansen skulle få tillsätta de representanter de ville i kommunstyrelsen och byggnadsnämnden. Detta krav vilade på frivillighet eftersom det inte fanns något stöd i kommunallagen för att välja om kommunstyrelsen.

Denna gång finns det stöd i kommunallagen för att välja om eftersom majoritetsförhållandena inte är de samma i kommunstyrelsen som i kommunfullmäktige. Och det måste väl vara alla partiers uppgift att försöka få tillstånd en regeringsduglig majoritet eller?

Så matte undrar varför man inte vill få tillstånd ett majoritetsstyre som överstämmer med styrkeförhållandena i kommunfullmäktige.

Men det är klart om man väljer om kommunstyrelsen så kommer inte de kritiserade före detta moderater att få förnyat förtroende. Och att som pensionär avstå ett arvode på 44 500 i månaden. Nej det gör man nog inte frivilligt.  

Och vad händer med sossarnas kommunalråd? Om man inte gör någon mer förändring än att sju moderater samt en kristdemokrat går i opposition. Vad händer då? Jo då finns det tre grupper i opposition moderater och kd, sossarna samt folkpartiet. Med tanke på den behandling sossarna givit folkpartiet sedan majoriteten med sossar, folkviljan och folkpartiet sprack. Så är det väl rätt osäkert om partiet skulle stötta ett oppositionsråd, som så klart sagt sig vara enbart sossarna oppositionsråd.

Därför tror matte att sossarna kommer göra allt för att stötta att det förblir som det är och att den styrande Regnbågsminoriteten får sitta kvar i orubbat bo.

Tänk att makt och pengar så totalt kan dränka all trohet mot sin politiska övertygelse och sina väljare!  

Tänker

Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar