fredag 22 mars 2013

Veckans fullmäktigemöte - åter en antiklimax


Först kunde matte konstatera under torsdagens fullmäktigemöte på den stora ön i väster att placeringen av ledamöter ändrats. Oppositionssidan hade blivit betydligt större och centern hade här fått den statusplacering man länge haft IRL, men inte formellt. Och antalet åhörare var nog fler än tidigare. Troligen var det motionen om sjöbodarnas arrende som drog publik.

På kommunens hemsida finns  snabbprotokoll så här kommer bara lite personliga funderingar och kommentarer.

Mötet inleddes med att  centerns starke man Bengt Johansson berättade att nu skulle de som blev kvar i Regnbågsalliansen, sedan moderaterna lämnat gruppen, styra vidare i minoritet.

- Det är inget konstigt med det sa Johansson. Till och med vårt land styrs av en minoritetsregering.

Det är alldeles riktigt. Men lite udda är det onekligen att kommunens ledare, som i Johanssons  jämförelse skulle motsvara statsministern, inte tillhör något parti utan kallar sig oberoende.  Att tänka sig att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg skulle fortsätta att leda landet som politiska vildar sedan deras moderata ministrar begärt att dom ska avgå eftersom deras förtroende var förverkat.

- Vi har inget förtroende för er så går inte ni, så lämnar vi regeringen, skulle ministrarna sagt. 

Men det struntar Reinfeldt och Borg i . De regerar vidare men utan några moderata ministrar i sin regering.

Visst det finns massor av minoritetsregeringar ute i kommunerna men ingen som liknar den som finns på Orust med en politisk vilde som ledare.   

- Tillsammans tar vi 16 ansvar för kommunens bästa  sa Johansson vidare.

Matte hatar sådana uttryck. Det bästa för kommunen. Finns det någon som inte vill det? Och hade det funnits enighet om vad som är det bästa hade det inte behövts några politiker som gör prioriteringar utifrån sina värderingar.

Och matte funderar vidare varför den nya styrande minoriteten inte  talar om vad man vill åstadkomma fram till nästa val. En åsiktsförklarning hade varit på sin plats. Att moderaterna, det största partiet i Regnbågen, lämnat borde väl på något sätt visa sig i andra prioriteringar eller?

En annan intressant iakttagelse som matte funderar över är varför Johansson och inte kommunalrådet talade om att nu regerar dom vidare. Kan det möjligen bero på att det är såsom ryktet säger. Att det är herr Johansson  som är kommunens starke man och ledare och att kommunalrådet gör som han säger.

Folkpartiets gruppledare ställde under kvällen två enkla frågor till kommunalrådet. Dels ville hon veta hur  kommunalrådet tänkte se till att detta års budgetarbete blir öppet och transparent, vilket förra årets verkligen inte var. Nu när man inte har en majoritet och kan göra som man vill vore det lämpligt att vara lite ödmjuk och bjuda in alla partier att vara delaktiga i arbetet.

Men svaret var det mesta jasså matte upplevt. Absolut inget svar. Det enda positiva var att minoriteten ska ta hjälp utifrån, från SKL, för att få en opartisk belysning av kommunens ekonomiska läge. Det var bra. Och det behövs.

Och så frågade Veronica Almroth när den utlovade Orustpanelen skulle starta. Efter många undanflykter lovade dock kommunalrådet att han skulle verka för att den kan starta så snart som möjligt. Det känns bra för det är viktigt att Orusts medborgare har möjlighet att påverka och få svar på sina funderingar över hur skattepengarna används.

Veronica Almroth sa också att hon hade för avsikt att lämna in en motion om att Orust kommun likt andra kommuner t.ex. Tjörns  ska fixa en facebooksida, där medborgarna snabbt kan få information och ställa frågor och diskutera inför kommande beslut i kommunfullmäktige.

Sedan kom den punkt som många var där för att lyssna på. Arrendena för sjöbodar och bryggar. Men här hängde matte inte alls med. Fullmäktige har ju tagit regler för arrende. Och kvällens ärende var ju bara en motion, dvs. ett förslag från Folkviljan att se över bestämmelserna.  När man behandlar en motion finns det bara tre alternativ till beslut. Bifalla, anse besvarad eller avslå. Men här kom enskilda ledamöter främst från Folkviljan med förslag på att sänka arrendena. Det kändes inte seriöst. De var ju med och röstade igenom de nya reglerna. Och så gör man som man gjort förut. Man står inte bakom sina egna beslut utan vill ta poäng på att kritisera dom. Och troligen går det hem eftersom folk inte kan hålla reda på vem som beslutat vad och när. Troligen hade man fått kalla fötter eftersom kritiken på det senaste  Träffpunkten var högljudd. Seriöst kändes det hur som helst inte. Dessutom innehåll svaret på motionen ett förslag om att man skulle vara flexibel när man satte arrendena. Och det undrar matte vad man menar med. Vem skulle vara flexibel? Kommunstyrelsen eller kommunstyrelsen arbetsutskott eller en beslutande tjänsteman. Flexibilitet är jättebra men i kommunala sammanhang brukar det alltid leda till godtycke. Och det stämmer dåligt med kommunallagens bestämmelse om att alla ska behandlas lika.  Så klara riktlinjer vad som gäller behövs. Hur som helst fick kommunstyrelsen i uppdrag att se över arrendena och det var bra för kanske ligger det något i den kritik som framförts.

Johansson inledde med att nu ska 16 gruppen ta ansvar. Under detta möte märkte inte matte inte mycket av den varan. En början vore kanske att åtminstone stå för sina egna fattade beslut.

Men trots detta hoppas matte att den nya styrande minoriteten ska ändra arbetssätt och bli öppen och transparent så att man kan få igen en budget för 2014 och andra beslut som är viktiga för kommunens invånare.

För även om matte helst skulle vilja se en helt annan ledning för kommunen och en majoritetsregering. Så tror inte matte att förvaltningen, som ska få en ny kommunchef och saknar viktiga nyckelpersoner klarar ytterligare turbulens i den politiska ledningen. För utan en fungerande förvaltning ingen service till kommuninvånarna.

Tyvärr tycker matte för det skulle behövas förändring, men den får nog vänta till efter valet.

 

Vi hörs

Den fyrbenta blondinen                         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar